Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți, că reuniunea ministerială a Formatului București se desfășoară „într-un context de securitate complex, care continuă să fie marcat de lipsă de progrese în soluționarea focarelor de criză, dar și de noi tensiuni".
„Sunt convins că reuniunea de astăzi (n.r. — marți), organizată de MAE român, va fi de substanță și va permite un schimb de opinii aprofundat asupra stadiului implementării deciziilor adoptate la Varșovia, precum și asupra altor aspecte de interes legate de securitatea din regiune. Este o întâlnire utilă și se desfășoară într-un moment important. Este un moment important pentru relația transatlantică, ce rămâne esențială pentru securitatea europeană și pentru securitatea regiunii. Statele aliate de pe ambele maluri ale Atlanticului trebuie să continue să investească în consolidarea ei. Este un moment important și pentru NATO ca organizație. Alianța este în plin proces de implementare a deciziilor ambițioase de la Varșovia, într-un context de securitate complex, care continuă să fie marcat de lipsă de progrese în soluționarea focarelor de criză, dar și de noi tensiuni", a declarat președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu miniștrii de Externe, care participă la reuniunea ministerială a Formatului București.
Șeful statului a precizat că va avea o întâlnire cu noul secretar general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, cu care va discuta despre prioritățile actuale ale Alianței, cu accent asupra stadiului și perspectivelor implementării deciziilor adoptate la Summitul de la Varșovia.
„Vom aborda atât aspectele legate de consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe flancul estic, mai ales, sigur, cele privind România, cât și despre creșterea rolului Alianței în proiectarea stabilității, prin dezvoltarea sprijinului pentru țările partenere. România este ferm angajată să își îndeplinească toate obligațiile ce-i revin pentru asigurarea securității în această parte a lumii", a mai precizat președintele Klaus Iohannis.
Miniștrii Afacerilor Externe, respectiv șefii delegațiilor ministeriale din nouă state aliate ale Flancului Estic — Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria — participă la București la reuniunea ministerială a Formatului București.
Formatul București a fost consacrat prin reuniunea la nivel de șefi de stat și de guvern desfășurată la Palatul Cotroceni pe 4 noiembrie 2015, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis și a omologului său polonez, Andrzej Duda.