Președintele Klaus Iohannis se întâlnește, luni, cu omologul său Frank-Walter Steinmeier și cu cancelarul german Angela Merkel, în cadrul vizitei de trei zile în Germania.
UPDATE 14.10: Președintele Klaus Iohannis a început discursul mulțumind Angelei Merkel în limba germană.
„Primul lucru pe care l-am făcut a fost să semnez în cartea de condoleanțe, pentru decesul fostului cancelar Helmul Kohl. Avem anul acesta toate motivele să ne întâlnim, să discutăm și să celebrăm semnarea tratatului de prietenie între Germania și România. Relația cu Germania este, pentru România, nu doar de importanță strategică, ci și privilegiată. Pesemne una dintre cele mai bune relații pe care le avem. Aș menționa că Germania a rămas cel mai important partener economic pentru România. Este notabil și cred că arată că nu suntem doar apropiați politic, cât și economic. Importanța minorității germane din România și a românilor din Germania contează semnificativ, la formarea unui pod între națiunile noastre”, a spus președintele.
„Am discutat și despre securitatea la Marea Neagră”, a mai spus Iohannis, subliniind că discuția este importantă pentru „securitatea întregii noastre regiuni”.
14.06: Cancelarul german, Angela Merkel, a spus că vizita lui Klaus Iohannis are loc în contextul mai multor aniversări de relații româno-germane.
„Minoritatea germană din România are un rol de punte între societățile nostre. Președintele Iohannis este o întruchipare în acest sens. Am vorbit despre economie, despre digitlizare. Președintele mi-a dat asigurări că există experți mulți în industria IT”, a spus Merkel.
„România a făcut progrese privind lupta împotriva corupției și susținerea statului de drept”, a spus Merkel, subliniind că, dacă va săbi această luptă, UE va lua măsuri. Totodată, ea l-a felicitat pe Iohannis pentru susținerea acestei lupte.
Potrivit Administrației Prezidențiale, vizita în Germania va avea loc în contextul în care în acest an se împlinesc 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice la nivel de ambasadă, 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea și parteneriatul în Europa dintre România și Germania, precum și 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.
Președintele Klaus Iohannis va participa, în calitate de invitat de onoare, la ceremonia de comemorare a victimelor refugiului și expulzării, care va avea loc la Berlin, la Muzeul Istoric German, marți, 20 iunie. Președintele va susține principala alocuțiune din cadrul ceremoniei.
Totodată, șeful statului va participa la sediul Ambasadei României la Berlin, la două momente simbolice. Primul eveniment este dedicat aniversărilor din cadrul relației bilaterale din acest an, marcate printr-o expoziție fotografică și documentară cu titlul „50-25-10: România – Germania – Uniunea Europeană. Trei repere într-o istorie comună”, care va fi inaugurată de președintele României. În cadrul celui de-al doilea moment, va avea loc înmânarea Ordinului „Sfântul Gheorghe”, decernat la data de 3 februarie de Balul Operei „Semper” din Dresda, eveniment la care președintele Klaus Iohannis nu a participat, se mai arată în comunicatul citat.