Președintele Klaus Iohannis susține că abordarea președintelui ales al Statelor Unite privind creșterea contribuției statelor membre NATO pentru apărare este similară cu poziția abordată de România.
„Știu că există o preocupare pentru ceea ce vor face SUA în NATO. După părerea mea, SUA vor juca în continuare același rol pe care l-au jucat și până acum, rolul de cel mai mare membru al NATO și cu cea mai mare implicare în foarte multe zone, și conflictuale, și neconflictuale. Știți bine că, în campania electorală, politicienii fac mai multe afirmații pentru a se profila sau pentru a atrage atenția. De multe ori, după campanie, după câștigarea alegerilor, aceste declarații se mai nuanțează, se mai corelează cu stadiul efectiv al proiectului etc. Când candidatul Donald Trump s-a referit la NATO, eu am înțeles că s-a referit într-o abordare foarte similară cu cea pe care am avut-o noi anul trecut, constatând că în ultimul deceniu, foarte multe țări și-au redus bugetul pentru apărare, crezând că după ce Uniunea Sovietică a încetat să existe, lucrurile pe glob se liniștesc, nu mai e nevoie de armată, nu mai e nevoie de apărare. Este, din păcate, eroare. Cu toții ne-am bucura să nu mai existe războaie, dar practica ne arată că există foarte multe, chiar mai multe. Și atunci este absurd să stăm noi, țările dezvoltate sau foarte dezvoltate, fără sisteme de apărare permanente și performante, fiindcă am ajunge la mâna unora care nu sunt nici dezvoltați, nici bine intenționați”, a precizat președintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.
Șeful statului a continuat punctând că, anul trecut, a propus alocarea a 2% din PIB pentru Apărare.
„Eu, în ianuarie 2015, am propus partidelor să creștem alocarea bugetară la 2% din PIB pentru Apărare. Exact același lucru l-a spus și candidatul Trump, că toată lumea ar trebui să-și aducă cheltuiala de apărare la cota stabilită împreună. Aceasta a fost nota în care am citit declarația și cred că este bine să reamintim unora dintre prietenii și coaliații noștri că, într-adevăr, fără a cheltui pentru apărare nu poți să ai o apărare performantă. (…) Cu NATO nu sunt îngrijorat deloc. S-ar putea ca această scuturare să-i trezească pe unii”, a declarat președintele.
Președintele Klaus Iohannis a participat, joi, la dezbaterea „Uniunea Europeană între dezintegrare și reformare. Contribuția României la consolidarea construcției europene’, organizată la Cluj-Napoca de Grupul de reflecție și analiză internațională CITADEL, din cadrul Universității Babeș-Bolyai.