18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportFOTO. Klaus Iohannis, despre conferirea titlului de erou național lui Avram Iancu

FOTO. Klaus Iohannis, despre conferirea titlului de erou național lui Avram Iancu

Președintele Klaud Iohannis a postat, joi, pe contul său de Facebook, un mesaj referitor la conferirea titlului de erou național lui Avram Iancu, prin care și-a arătat susținerea față de acest proiect de lege.

CITEŞTE ŞI  Klaus Iohannis cere reexaminarea „Legii Avram Iancu”. Care sunt motivele invocate de preşedinte

Susțin cinstirea memoriei lui Avram Iancu prin conferirea titlului de erou național și sper să pot promulga în curând legea prin care unei figuri mărețe a istoriei noastre i se acordă acest titlu. Textul legii trebuie mai întâi să fie reexaminat în Parlament pentru a fi formulat în conformitate cu cerințele și criteriile de natură procedurală și de tehnică legislativă adecvate. Sper ca modificările necesare să fie făcute cât mai curând”, a transmis șeful statului.

Klaus Iohannis, a retrimis, miercuri, Parlamentului Legea pentru conferirea titlului de „Erou al Naţiunii Române” lui Avram Iancu, pentru viaţa închinată şi jertfită spre propăşirea neamului românesc şi a cerut reexaminarea acesteia deoare se creează un conflict între Palatul Cotroceni şi Parlament deoarece, în Constituţie, se stipulează ca prerogativă exclusivă a Președintelui dreptul de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de premier și nu de Parlament, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţile. 

În cererea de reexaminarea semnată de preşedintele Iohannis se spune că „recunoștința şi respectul pe care le impun o personalitate de amplitudinea celei a lui Avram Iancu nu pot fi convertite juridic, și cu atât mai puțin politic, în argumente de natură să impună şi să justifice instituirea unui regim juridic intuitu personae, consacrat prin lege întrucât, într-o asemenea situație, legea și-ar pierde rațiunea, ea fiind concepută nu pentru a fi aplicată unui număr nedeterminat de cazuri concrete, în funcţie de încadrarea lor în ipoteza normei, ci, de plano, într-un singur caz prestabilit fără echivoc.”

La scurt timp, unul dintre iniţiatorii legii, senatorul PNL Crin Antonescu, susţine că „cererea de reexaminare este un atribut al presedintelui si este destul de uzuala. Nu vad nimic dramatic intr-o asemena chestiune. Nu stiu inca pentru ce motive cere reexaminarea. E o discutie complicata. Nu sunt de acord la modul absolut. Chestiunea va fi transata in plenul Senatului si acolo voi exprima un punct de vedere”, a spus Antonescu la Romania TV. Antonescu a mai spus că şi că ceilalţi iniţiatori sunt de părere ca acesta este doar unul din modurile în care poate fi adusă in memoria colectiva o asemenea personalitate ca Avram Iancu.

Cele mai citite

Pilații din Pontus Euxinus

În politica noastră cea de toate zilele – ia-o, Doamne, și du-o de aici! -, prinde rădăcini tot mai solide un obicei care,...

Platforma X a lui Elon Musk își schimbă poziția în fața Curții Supreme din Brazilia, cerând ridicarea interdicției

Într-o schimbare semnificativă de atitudine, platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, a declarat Curții Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de...

S-a găsit soluția ca platforma X să reînceapă să funcționeze în Brazilia

Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, trebuie să achite o ultimă amendă în valoare de 10 milioane de Reais (aproximativ 1,9...
Ultima oră
Pe aceeași temă