Președintele ales al României, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri dimineața, că cea mai mare problemă de siguranță națională este corupția. „Trebuie să înțelegem că o Românie în care politicieni și oameni de afaceri se unesc pentru a devaliza bugetul public este o Românie asasinată”, a declarat Iohannis la conferința "Anti-corruption Sustainability in Romania" organizată de Centrul Român de Politici Europene (CRPE).
Klaus Iohannis a mai afirmat că, de multă vreme, se discută despre marile scandaluri de corupție, iar anchetele ce se desfășoară cu repeziciune arată un peisaj sumbru, o țară paralizată de corupție și că aceste anchete arată cum am ajuns ca societate și cât de urgentă trebuie să fie schimbarea.
„Este România anormală de care trebuie să ne despărțim cât de curând pentru a construi Romania oamenilor normali. E necesar un amplu proces de asanare morală a clasei politice și de mult curaj și intransigență a instituțiilor implicate. Cer cetățenilor României, societății civile, să se mobilizeze într-un efort de redefinire a valorilor și respectului”, a mai afirmat președintele ales.
„Corupția este acum principalul dușman al promovării care are la bază meritocrația și libera concurență”. „Corupția ne afectează traiul de zi cu zi, afectează investițiile, iar pe termen lung corupția duce la regres, segregare și la o răsturnare endemică a valorilor. Corupția e, de departe, cea mai mare problemă de siguranță națională”, a mai declarat Iohannis.
Președintele ales a mai afirmat că, fără o Justiție independentă și funcțională, o națiune poate trăi de 10 ori un secol fără a avea un stat. „Cu o justiție eficientă, o națiune poate face pași uimitori, ca și cum ar trăi un secol în 10 ani. Efortul este meritul a numeroși factori, dar mai ales al acelor oameni onești și curajoși din justiție, care au arătat că vocația se suprapune cu formația”, a mai punctat Klaus Iohannis.
„Misiunea mea principală este aceea de a ocroti și sprijini acest demers (al luptei împotriva corupției, n.r.), precum și de a încuraja celelalte instituții ale statului să se angajeze activ și să coopereze pentru atingerea acestui scop. Președintele trebuie să fie nu doar garantul, ci și cel dintâi promotor al statului de drept. Concret, îmi doresc în mandatul meu dezvoltarea capacității DNA și îmbunătățirea performanței la nivel a acesteia. DNA a fost o institiție foarte performantă a ultimilor ani, începând cu mandatul lui Daniel Morar și continuând cu mandatul actualei doamne procuror șef”, a mai declarat președintele ales.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/413eccff93f0cf4409cf05b728c229d4/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));