-1.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSportImunitatea lui Șova, testul promisiunilor lui Dragnea

Imunitatea lui Șova, testul promisiunilor lui Dragnea

Al treilea vot privind eventuala arestare a senatorului Dan Șova (PSD) va avea loc în Parlament, într-un nou context politic.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a promis că partidul său nu se va mai opune solicitărilor Justiției. Anterior, majoritatea parlamentară a făcut scut în jurul senatorului, cunoscut drept un apropiat al lui Victor Ponta.

Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova a ajuns  la Senat. Solicitarea va fi analizată, astăzi, de Biroul Permanent al Senatului, de unde va fi trimisă comisiei juridice a Senatului, care va întocmi un raport, în urma audierii lui Dan Şova. Decizia finală va aparține plenului.

Senatul va vota din nou pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, după ce, alte două cereri, în alt dosar   (Rovinari-Turceni), au fost respinse  în martie și iunie anul acesta. Față de voturile anterioare, lucrurile s-au schimbat, aparent în defavoarea lui Șova. Victor Ponta, prietenul lui Șova nu mai este nici lider al PSD, nici premier.

Debarcarea premierului echivalează cu sfârșitul perioadei în care PSD, UNPR și ALDE votau unitar, pentru a satisface interesele lui Ponta. Conducerea partidului a fost preluată de Liviu Dragnea, interesat să îi elimine pe apropiații lui Victor Ponta. În plus, Dragnea a promis, după ce a fost ales președinte al PSD, că partidul nu va mai respinge cererile justiției.

În acest caz particular,  interesul eliminării adversarilor se suprapune cu cel al schimbării imaginii PSD. În plus, în fruntea grupului PSD din Senat nu se mai află Ilie Sârbu, socrul premierului Ponta, ci Mihai Fifor, instalat în funcție cu sprijinul lui Liviu Dragnea.

Cine îl sprijină pe Șova

Cu toate acestea, ridicarea imunității lui Șova este complicată de faptul că astfel de decizii presupun jocuri de culise transpartinice, în care nu se respectă linia oficială a partidului. Că este așa o demonstrează faptul că mulți deputați PSD nu au respectat decizia lui Liviu Dragnea de a vota la vedere, în favoarea arestării deputatului Elena Udrea. Și aceasta deși Udrea nu este membră PSD, iar relațiile sale cu social-democrați au vizat tot gruparea din jurul lui Victor Ponta.

Un prim semnal a fost dat de senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, care a rămas fără imunitate  încă de acum un an, fiind unul dintre cei urmăriţi penal în dosarul Microsoft.

„Nu am înţeles de ce trebuia să mi se întâmple atâta vreme cât nu am înfăptuit lucruri care sunt certate cu legea şi totuşi imaginea mea publică a avut de suferit. De aceea sunt foarte atentă la abordări, cred că cine făptuieşte împotriva legii trebuie să plătească, dar, în acelaşi timp, numai faptul că eşti în viaţa publică şi că eşti acolo pentru că ai încercat cu expertiza profesională să aduci un plus, atunci nu ar trebui să treci prin asemenea situaţii”, a comentat Ecaterina Andronescu, vicepreședinte PSD.

Este clar că Șova mizează pe o parte a senatorilor PSD, dar și pe ALDE, dacă este să ținem cont de repetatele declarații ale lui Călin Popescu Tăriceanu pe tema justiției. „În România, DNA anchetează oportunitatea deciziilor politice luate de membri ai Guvernului sau de parlamentari”, afirma Tăriceanu în discursul ținut la ședința Parlamentului dedicată învestirii Guvernului Cioloș.

Atitudinea UNPR, un alt partid din fosta coaliție de guvernare, este neclară. Partidul nu a formulat o poziție oficială dar senatorii UNPR, sunt din start, reticienți la solicitările justiției.

PNL votează „pentru“

De partea celalaltă a baricadei, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că liberalii vor încuviinţa cererea Justiţiei privind reţinerea şi arestarea lui Dan Şova, cercetat într-un nou dosar de corupţie, afirmând că PSD ar face un „gest civilizat” dacă i-ar cere senatorului să demisioneze din Senat.

Însă, deși linia oficială a PNL este susținerea cererilor procurorilor, în practică, au existat întotdeauna excepții, greu de controlat în condițiile în care nu toți parlamentarii partidului au respectat solicitarea de a vota cu bilele la vedere. Așa s-a întâmplat la primele două voturi în cazul Șova, dar și la voturile care l-au vizat pe Varujan Vosganian, plecat din PNL, sau recent, în cazul Elena Udrea.

E adevărat că procentul celor care au votat la vedere, în favoarea cererilor justiției, a fost mai mare comparativ cu PSD, dar, de multe ori, câteva voturi în plus sau în minus au făcut diferența.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă