După zile de negocieri, noul Cabinet ajunge luni în Parlament. Are mai puțini miniștri, dar au dispărut majoritatea miniștrilor tehnocrați pe care îi lăuda Victor Ponta în martie 2014, în frunte cu Ioana Petrescu.
ață de predecesorul său, Guvernul Ponta 4 a pierdut doi vicepremieri și patru portofolii, datorită comasării unor ministere: Buget cu Finanțe, IMM-uri cu Energie, Cercetarea cu Educația Națională și Mediu cu Ape, Păduri și Piscicultură. Din cei 22 de membri ai noului Cabinet, 15 au carnet de PSD.
Oamenii lui Călin Popescu Tăriceanu nu au reușit să obțină decât Ministerul Energiei+IMM (pentru ex-ministrul Andrei Gerea) și Ministerul Mediului (pentru Grațiela Gavrilescu). Foștii liberali și-ar fi dorit să obțină Ministerul Economiei, cu tot cu Energia și IMM-urile, iar în prima fază se părea că le-a și reușit strategia. Ulterior, social-democrații au vrut să păstreze Ministerul Economiei (condus până acum de Constantin Niță) pentru deputatul Mihai Tudose.
Un singur vicepremier
Guvernul Ponta 4 va avea un singur vicepremier, în persoana liderului UNPR, Gabriel Oprea (care va conduce, în continuare, Ministerul de Interne). Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, rămâne doar cu Ministerul Dezvoltării, iar liderul PC, Daniel Constantin, cu Ministerul Agriculturii.
În afara lui Oprea, UNPR va fi reprezentat în Guvern de Eugen Nicolicea, ministru pentru Relația cu Parlamentul. Practic, UNPR și-a conservat portofoliile deținute în Guvernul Ponta 3.
Partidul Conservator, în schimb, se poate lăuda că a făcut o achiziție importantă: a renunțat la funcția de vicepremier și la Ministerul pentru Societatea Informațională (condus până acum de tehnocratul Alexandru-Răzvan Cotovelea), primind Ministerul Educației Naționale (în care a fost înglobată și Cercetarea), în fruntea căruia se va afla Sorin Câmpeanu, rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și președinte al Consiliului Național al Rectorilor).
Nume noi
Pe lângă deja numiții Mihai Tudose, Grațiela Gavrilescu, Andrei Gerea și Sorin Câmpeanu, Guvernul Ponta 4 are alți trei miniștri noi: Ionuț Vulpescu (deputat PSD, consilier al președintelui de onoare Ion Iliescu) la Ministerul Culturii, Sorin Grindeanu (deputat PSD) la Ministerul pentru Societatea Informațională și Adrian Anghel (senator PSD) la Diasporă.
Totodată, revine în Guvern Liviu Pop, în funcția de ministru pentru Dialog Social (a mai ocupat-o în perioada mai-decembrie 2012). În martie 2014, Pop a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate, care l-a acuzat că s-ar fi aflat în conflict de interese când a fost ministru interimar al Educației Naționale, deoarece a emis un ordin prin care era avantajată patrimonial Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, structură al cărei angajat fusese).
Ceilalți deținători de portofolii din Guvernul Ponta 3 rămân neschimbați (Nicolae Bănicioiu – Sănătate, Mircea Dușa – Apărare, Bogdan Aurescu – Afaceri Externe, Ioan Rus – Transporturi, Eugen Teodorovici – Fonduri Europene, Robert Cazanciuc – Justiție, Rovana Plumb – Muncă, Gabriela Szabo – Tineret), cu mențiunea că Darius Vâlcov va conduce Finanțele comasate cu Bugetul.
Probleme la vot?
Pe hârtie, PSD, UNPR, PC, PLR și minoritățile naționale au suficiente voturi pentru a învesti fără emoții Guvernul Ponta 4, mai ales că ar putea lua unele voturi și din partea UDMR (deși în opoziție, maghiarii au spus că vor vota noul Executiv). În practică, probleme ar putea apărea, însă, chiar din interiorul PSD. Este vorba în primul rând de tabăra Geoană-Vanghelie (recent excluși din partid), dar și de alți social-democrați nemulțumiți de cum conduc partidul Victor Ponta și Liviu Dragnea.
În acest context, premierul i-ar fi avertizat pe senatorii și deputații PSD, în ședința de ieri a Comitetului Executiv, că cine va absenta sau nu va vota pentru Guvernul Ponta 4 va fi exclus.
La scurt timp după avertismentul lui Ponta, un nume greu al partidului a anunțat că își dă demisia din PSD și din Parlament: Miron Mitrea. „Intrarea și ieșirea din politică sunt chestiuni personale. Am decis să mă retrag din politică. Mă retrag de la noua sesiune parlamentară“, a declarat fostul ministru, potrivit Realitatea TV. Mitrea a mai precizat că le-a spus „multe“ colegilor, dar că nu vrea să facă „spectacol“.