UPDATE 21,50: PIB va crește în anul 2017 cu 56 de miliarde de lei, adică respectiv 0,4 la sută în plus față de anul 2016, a anunțat ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, imediat după ședința de Guvern.
Unul dintre principalii beneficiari ai acestui buget va fi Ministerul Transporturilor, care a primit 32 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă cu 60 la sută mai mulți bani decât în anul 2016. La rândul lui, Ministerul Agriculturii are o creștere de buget de 45 la sută față de anul 2016.
Ministerul Apărării Naționale va avea 2,28 la sută din PIB, „ceea ce respectă angajamentele internaționale ale României, a precizat ministrul Finanțelor.
Ministerul de Interne va avea 1,3 la sută din PIB, adică mai puțin decât în anul 2016, cu precizarea că anul 2016 a fost an electoral iar în 2017 Ministerul de Interne nu are această cheltuială”, a explicat ministrul Finanțelor. Ministerul Justiției va avea, în schimb, un buget cu peste 4 la sută mai mare decât cel din anul 2016.
Cabinetul Grindeanu s-a reunit marți seară de la ora 19,45, pentru a aproba proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017, a anunțat un comunicat al Executivului.
Imediat după ședința de Guvern, proiectul va fi trimis Parlamentului pentru declanşarea procedurii de adoptare a legii.
Tot în ședința de marți seară se discută și proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017.
Pentru analizarea acestor documente, Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc marți începând cu ora 21, iar plenul Parlamentului se va reuni miercuri dimineață de la ora 9.
Ședința de Guvern are loc la câteva ore după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a avizat, marți, proiectul de lege.
După ședința de Guvern de marți seară, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, va susține câteva declarații.
Deși CSAT a dat aviz favorabil pe acest proiect legislativ, președintele României și al CSAT, Klaus Iohannis, a criticat proiectul.
„Orice întârziere a Bugetului de stat nu ajută nimănui. Membrii CSAT erau în București. Toată lumea era pregătită. CSAT se poate convoca în două ore. Avizul CSAT este consultativ, Parlamentul este cel care decide. Dar avizul CSAT trebuie luat, pozitiv sau negativ”, a susținut Liviu Dragnea.
„Acest buget prevede o creștere foarte mare a cheltuielilor. După părerea specialiștilor și după părerea mea, este un buget prea optimist, supraevaluat, fără să existe o explicație pertinentă pentru această creștere foarte mare. O creștere atât de mare este greu de realizat. Proiectul care ne-a fost prezentat preve o alocare de 2% pentru Apărare, ceea ce corespunde cu angajamentele în vigoare. Este extrem de important ca banii alocați MApN să fie folosiți pentru programe de modernizare pe termen lung. Bugetul pentru Ministerul de Interne este într-o zonă foarte apropiată cu cel de anul trecut, iar toate celelalte sunt scăzute cu aproximativ 10% față de anul trecut. Am analizat toate aceste bugete și, în final, CSAT a avizat favorabil toate bugetele pentru securitate națională”, a declarat Klaus Iohannis după ședința de marți a CSAT.
„În privința bugetului destinat Ministerului Apărării Naţionale, deşi există o alocare suplimentară faţă de 2016, până la circa 1,5% din PIB, remarc faptul că nu sunt respectate angajamentele ferm asumate, atât de către conducerea Guvernului, cât şi a PSD, de a se asigura un buget de 2% din PIB, conform programului de guvernare şi Acordului din 2015, convenit cu întreg spectrul politic”, subliniază președintele Iohannis.