Guvernul României și-a exprimat, luni, speranța că, după alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în urma cărora a fost ales președinte socialistul pro-rus Igor Dodon, instituțiile fundamentale ale statului vor colabora pentru a asigura stabilitatea politică a țării și că vor continua agenda de reforme de modernizare, menite să susțină parcursul european al țării.
Într-un comunicat de presă remis redacției, Executivul laudă participarea importantă a cetățenilor la vot, ceea ce reflectă dorința lor de a contribui la consolidarea democratică a țării. Totodată, mobilizarea cetățenilor întărește responsabilitatea decidenților politici de a răspunde echilibrat așteptărilor legitime ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova.
„În urma rezultatelor preliminare şi a concluziilor observatorilor OSCE/ODIHR, Parlamentului European, Adunării Parlamentare a OSCE și a Consiliului Europei, care au participat la monitorizarea alegerilor, Guvernul României își exprimă speranța că instituțiile fundamentale din Republica Moldova vor colabora pentru asigurarea stabilității politice a țării, pentru continuarea agendei de reforme și a procesului de modernizare, menite să suțină parcursul european al Republicii Moldova și să aibă un impact pozitiv asupra vieții oamenilor”, mai precizează Executivul.
În același comunicat, Guvernul reiterează faptul că România rămâne angajată în continuarea relațiilor cu Republica Moldova, în baza afinităților istorice și a rădăcinilor comune și în temeiul împărtășirii valorilor democrației și statului de drept.
Socialistul Igor Dodon a obţinut 52,18% din voturile exprimate, duminică, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu a reuşit să obţină 47,82% din sufragii, arată rezultatele preliminare anunţate luni după-amiază de Comisia Electorală Centrală, după centralizarea tuturor proceselor verbale.