5 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSportGuvernul Ponta investește două miliarde de lei în salarii și pensii speciale

Guvernul Ponta investește două miliarde de lei în salarii și pensii speciale

Cheltuielile cu asistența socială vor crește cu 1,3 miliarde de lei, iar cele de personal cu aproape 600 de milioane de lei, potrivit ordonanței  de rectificare bugetară, aprobată de Guvern. „România liberă“ a inventariat actele normative care au dus la această notă de plată.

La rectificarea bugetară, Guvernul Ponta a fost în situația de a asigura acoperirea financiară pentru mai multe acte normative cu impact social, aprobate în ultima perioadă. Oferirea unor salarii sau pensii mai mari nu este neapărat o politică de criticat, dar contează prețul. Astfel, Guvernul a redus bugetul Ministerului Transporturilor cu 985 de milioane de lei, renunțând la o serie de proiecte de infrastructură. În plus, unele din actele pentru care s-au asigurat fonduri au generat dispute, de exemplu majorarea salariilor demnitarilor sau revenirea la pensii speciale pentru unele categorii.

Cel mai controversat act normativ a fost cel prin care au fost majorate indemnizațiile înalților demnitari de la 1 august, în timp ce salariile res­tului bugetarilor vor fi incluse într-un proiect de lege care va fi transmis Parlamentului abia în luna septembrie. Aprobarea acestui proiect ar putea avea un efect neașteptat: creșterea salariilor înalților clerici. Potrivit legislației în vigoare, funcțiile acestora sunt echivalate cu cele ale înalților demnitari. Ar putea beneficia de această prevedere, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, care ar urma să primească 21.540 de lei brut, la fel ca președintele. Nouă mitropoliți ortodocși, arhiepis­copul major al Bisericii Greco-Catolice și arhiepiscopul și mitropolitul Bisericii Greco-Catolice ar putea primi 20.000 de lei brut, pe aceeași treaptă cu vicepremierul.

Se reintroduc pensiile speciale

Un alt proiect pentru care s-au asigurat fonduri prin rectificarea bugetară se referă la pensiile speciale ale aviatorilor. Aceștia vor avea dreptul la o pensie care nu se va baza pe principiul contribuției la bugetul asigurărilor sociale, ci va fi în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare. Parlamentul a aprobat reintroducerea pensiilor speciale și pentru militari, polițiști, diplomați sau funcționari parlamentari, dar acestea urmează să intre în vigoare abia în următoarea perioadă, și nu au fost, încă bugetate.

În schimb, Guvernul a aprobat alocarea de fonduri pentru o serie de măsuri introduse, recent, de către Parlament, care a modificat o serie de ordonanțe de urgență aprobate de Guvern. Astfel, parlamentarii au introdus o serie de excepții, într-o ordonanță de urgență a Guvernului prin care salariile bugetarilor se plafonau la nivelul celor din 2014. Potrivit uneia dintre aceste excepții, personalul din aparatul de lucru al Parlamentului, precum și din celelalte instituții și autorități publice care beneficiază de un cuantum al salariilor de bază și al sporurilor mai mici decât cele stabilite la nivel maxim în cadrul aceleiași instituții,  va fi salarizat la nivelul maxim. Potrivit altei prevederi, începând cu iulie 2015, personalul din cadrul direcției antifraudă din ANAF beneficiază de sporuri de 25% pentru risc și suprasolicitare psihică. De asemenea, același personal va beneficia de un spor de 75% dacă lucrează în zilele libere.

Creșteri de solde

Guvernul a finanțat, de asemenea, și majorarea cu 30% a soldelor pentru o parte a personalului MApN. Este vorba de cei angajați în structurile din domeniile informații pentru apărare, structurile cu nivel de reacție ridicată, structura specializată în control și inspecție sau structura de asistență juridică. Printr-un alt act normativ au fost majorate cu 30% salariile de bază ale militarilor încadrați în structurile NATO.  Executivul a trebuit să identifice fonduri și pentru majorarea cu 12% pentru personalul nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.

Printr-un alt act normativ,  salarizarea personalului din aparatul propriu al Ministerului Sănătăţii, precum şi al celui din direcţiile de sănătate publică judeţene se asimilează cu cea a personalului din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, începând cu luna iulie 2015. Acest act normativ, asigură creșterea salariilor din Ministerul Sănătății cu 100 de lei.

De asemenea, rectificarea bugetară include și fondurile necesare pentru dublarea alocațiilor pentru copii de la 42 la 84 de lei. De altfel, Victor Ponta a ținut să se laude că Guvernul asigură finanțarea acestui proiect. Reamintim, însă, că proiectul a fost inițiat de PNL, iar Victor Ponta s-a opus, inițial, adoptării sale. Doar în momentul în care au constatat că mulți parlamentari PSD lipsesc din sală, pentru a nu vota împotriva proiectului, social-democrații au anunțat că sprijină proiectul de lege. De asemenea, rectificarea bugetară cuprinde fondurile pentru majorarea alocației de stat pentru copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani de la 84 la 200 de lei.

Pe lângă rectificarea bugetară, Guvernul Ponta a aprobat și alte acte normative care presupun cheltuieli bugetare. Astfel, limitele de venituri din pensii și indemnizații de șomaj eligibile pentru primirea ajutoarelor alimentare s-au mărit de la 400 de lei pe lună la 450 de lei şi, în plus, s-a adăugat şi o nouă categorie de benificiari, respectiv persoanele fără venituri. Pe de altă parte, angajaţii din sectorul bugetar şi cel privat vor putea primi vouchere de vacanţă pe suport de hârtie sau electronic, cu o valoare care nu poate depăşi şase salarii minime brute pe economie. 

Vicepreşedintele confederaţiei „Cartel Alfa“, Liviu Apostoiu,   a anunțat că a fost înaintată o plângere penală în cazul semnatarilor ordonanței privind majorarea indemnizaţiilor demnitarilor.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Încetarea focului în Fâșia Gaza intră în vigoare duminică: Acord mediat de SUA, Qatar și Egipt

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza va intra în vigoare duminică, 19 ianuarie, la ora 06:30 GMT (08:30, ora locală), conform anunțului...

Ceremonia de învestire a lui Donald Trump, mutată în interior din cauza gerului extrem

Planurile pentru ceremonia de învestire a președintelui ales al SUA, Donald Trump, au fost modificate pe ultima sută de metri. Din cauza prognozei care...

Încetarea focului în Fâșia Gaza intră în vigoare duminică: Acord mediat de SUA, Qatar și Egipt

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza va intra în vigoare duminică, 19 ianuarie, la ora 06:30 GMT (08:30, ora locală), conform anunțului...
Ultima oră
Pe aceeași temă