1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSportGuvernul ar putea contesta, la CCR, Legea indemnizațiilor pentru mame

Guvernul ar putea contesta, la CCR, Legea indemnizațiilor pentru mame

Guvernul ar putea contesta Legea indemnizațiilor pentru mame la Curtea Constituțională, în cazul în care, la rectificare, nu voi fi suficienți bani, informează Digi24.

La finalul lunii martie, Camera Deputaților, cu unanimitate de voturi, legea prin care se măresc indemnizațiile pentru creșterea copilului. Votul a venit după ce premierul Dacian Cioloș a anunțat că Guvernul nu are bani pentru a finanța aplicarea actului normativ, Ministerul Finanțelor precizând că ar fi nevoie de 210 milioane lei în 2016 și 850 de milioane în 2017. Proiectul va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Principala modificare adusă legislației (cu 263 de voturi pentru, niciunul împotrivă) a fost eliminarea plafonului maxim de 3.400 lei/lună al indemni­zației pentru creșterea copilului, care afecta în special persoanele cu salarii mari. Calculul se va stabili, dacă proiectul este promulgat de președinte, în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani şi nu poate fi mai mică de 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată. În acest fel, legea vizează și mamele cu venituri mici: 85% din salariul minim înseamnă 1.000 de lei (salariul minim va crește în mai la 1.250 de lei), față de 600 de lei cât este în prezent plafonul ­minim. Indemnizația se acordă până când copilul împlinește vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap. 

Citește și: Indemnizațiile pentru mame, fără plafon maxim

Totodată, dacă  părintele dorește să se întoarcă la muncă, el va primi un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă stabilită, care este de 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată. Totodată, nivelul indemnizației lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit ­dintr-o astfel de naştere. 

Încă de la început, premierul Dacian Cioloș a avut obiecţii legate de eliminarea plafonului, precizând că parlamentarii ar trebui să indice sursa de finanţare: „Când Parlamentul vine cu modificări sau cu propuneri legislative care vizează alocări bugetare, o spune Constituţia, e important să precizeze de unde luăm bani dacă e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem, înseamnă un deficit care riscă să meargă peste 3%”, a spus șeful Executivului la finalul lunii martie.

Citește și: Guvernul nu negociază sursele de finanţare pentru creşterea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului

Cele mai citite

Tomiko Itooka, cea mai vârstnică persoană din lume, a murit la 116 ani

Tomiko Itooka, femeia care deținea titlul de cea mai vârstnică persoană din lume, a murit pe 29 decembrie 2024 la vârsta de 116 ani. Decesul...

Tomiko Itooka, cea mai vârstnică persoană din lume, a murit la 116 ani

Tomiko Itooka, femeia care deținea titlul de cea mai vârstnică persoană din lume, a murit pe 29 decembrie 2024 la vârsta de 116 ani. Decesul...

Republica Moldova își reduce consumul energetic datorită cetățenilor, dar majorează tarifele la energie

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a declarat că Republica Moldova a reușit să reducă semnificativ consumul de energie, ajungând sub graficul...
Ultima oră
Pe aceeași temă