Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, a declarat, joi, că actualul acord al României cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială se va încheia pe 26 septembrie, după ce obiectivele de indicatori economici au fost atinse, însă nu şi cele de reformă structurală, iar board-ul FMI nu va mai avea nicio întâlnire pentru actualul program, informează Mediafax.
„Obiectivele de indicatori macroeconomici din actualul acord au fost atinse, economia are o creştere sănătoasă şi într-un ritm sustenabil, deficitul fiscal este sustenabil, România nu se mai uită cu frică la viitor în perspectiva unor măsuri dure. Impredictibiliatea procesului politicilor în această perioadă a făcut să fie dificil să avem destulă încredere în avans că aceste măsuri macroeconomice sănătoase vor fi cu adevărat adoptate„, a declaratTolosa.
El a explicat că acesta este, parţial, motivul pentru care boardul FMI nu a finalizat revizuirea acordului de peste un an. În termeni de reforme structurale, Tolosa spune că a existat un mix de proiecte care au avut succes şi altele care au eşuat, vizând în special companii de stat. „Programul cu FMI va expira pe 26 septembrie. Unele dintre obiective au fost atinse, altele rămân de rezolvat pe viitor„, a punctat Tolosa.
El a precizat că o misiune tehnică va veni la Bucureşti în octombrie, dar pentru a discuta cu Guvernul pe marginea proiectului de buget pentru anul viitor, deci fără legătură cu acordul ce urmează să se încheie. „Nu va mai exista nicio întâlnire a board-ului director al FMI în legătură cu acest program„, a conchis reprezentantul creditorului internaţional.
Acordul cu instituţiile financiare internaţionale are o valoare de 4 miliarde euro şi un caracter preventiv.