6.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSportFirea spune că va face economie cu beculețele de Paște. Suma vehiculată...

Firea spune că va face economie cu beculețele de Paște. Suma vehiculată de primar este foarte mică în raport cu prețurile date pentru luminițele puse de Crăciun

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a estimat luni, prețul beculețelor și a iluminatului stradal special pentru Sărbătorile de Paște, care ar urma să se ridice la aproximativ 176.300 de euro, potrivit Agerpres. Prin acest mesaj, Gabriela Firea mai spune și că în ultimele opt luni, au fost economisite mai multe milioane de euro de la diferite contracte care au fost încheiate de o serie de firme cu Primăria Municipiului București.

"Iluminatul festiv, incluzând aici beculețele — în jur de 1.300. Manopera și energia electrică — 175.000 de euro. Păi, un milion de euro l-am economisit de la Arena Națională. Vreo 5 milioane de la firmele de avocatură care se îmbogățeau pe bugetul Capitalei și multe alte zeci de milioane de euro pe care le-am economisit prin contracte cu Primăria Capitalei. (…) Având în vedere cât de multe economii am făcut la buget în această perioadă, cred că putem să alocăm o sumă mică și pentru ca Bucureștiul să fie ornat frumos de Paște", a spus primarul.

Gabriela Firea a mai spus că iluminatul festiv în perioada Sărbătorilor de Paște face parte dintr-un proiect al Primăriei Capitalei, în contextul în care mai mulți cetățeni au declarat că își doresc un oraș curat și înfrumusețat.

"În premieră în Capitală, avem o idee — spun eu — care va fi apreciată de bucureșteni. Am demarat curățenia de primăvară în toate cartierele din București. De asemenea, repararea gropilor în asfalt, care au rămas după o iarnă destul de grea, deci ne ocupăm, ca o gospodină de casă, să fie și curată, și reparată, și înfrumusețată. Iar aici a venit această sugestie, să avem nu doar de Crăciun, ci și de Paște, iluminat festiv, pascal, în zona centrală a Capitalei, la Universitate, la Romană, la Unirii, în Centrul Vechi. De asemenea, la Patriarhie. Am primit o ofertă din partea companiei care are în responsabilitate, deocamdată, iluminatul public. Am analizat atât în ceea ce privește aspectul — deci partea grafică — și soluția financiară. Cred că la câte zeci de milioane de euro am făcut economie în aceste opt luni de zile Capitala își permite să aloce un mic buget și pentru ca aspectul să fie unul plăcut. Sunt mulți bucureșteni care nu au bani sau nu au timp să plece din localitate și vor rămâne aici și sunt convinsă că vor aprecia faptul că sunt multe evenimente pregătite pentru ei la Piața Constituției — târgul de Paște", a spus ea.

La târgul de Paște, Firea a menționat că vor avea lor evenimente culturale, spectacole și vor fi amenajate căsuțe cu diverse lucruri de vânzare.

"Pentru copii avem foarte multe surprize, foarte multe locuri de joacă și zone de agrement. De asemenea, Calea Victoriei, de la Guvern, până la Piața Enescu — deci zona Ateneului Român — va deveni pietonală, de vineri seara până duminică seara, începând cu perioada pascală. Pe toată această suprafață vor fi instalate mici scene unde vor evolua artiști. Vom avea de asemenea anumite tarabe care vor fi foarte frumoase vizual, așa cum sunt și în capitalele europene. Am ales deja câteva modele, unde se vor vinde de asemenea produse tradiționale, suveniruri, fructe, alimente, băuturi răcoritoare, pentru cei care vor dori să parcurgă toată această distanță pe jos", a declarat Gabriela Firea.

Prețul iluminatului cu ocazia Sărbătorilor pascale pare foarte mic, în contextul în care, luminițele instalate de Crăciun au costat chiar și 500.000 de euro în unele sectoare, în iarna 2015-2016.

După cum a scris România Liberă, prețurile plătite de primarul Robert Negoiță pentru iluminatul public de Crăciun a costat 2,2 milioane de lei, adică aproape 500.000 de euro. Numai Galațiul reușește să se apropie de acest cost uriaș, cu un cost de 2,1 milioane de lei. Urmează Baia Mare – unde primarul Cătălin Cherecheș a fost reales, în 2016, deși se afla în arest la Gherla – care a plătit aproape 1,6 milioane de lei și Brăila, unde costurile au fost de 1,098 milioane de lei. La polul opus se află Primăria Sectorului 5, care nu a încheiat nici un contract „în acest sens“ în iarna 2015-2016. Sectorul 4 a refolosit vechile instalații, deci costurile au fost zero, iar sectorul 6 a cheltuit puțin peste 400.000 de lei pe o instalație pe care a cumpărat-o. Sectoarele 1 și 2 nu au răspuns.

Cele mai citite

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...

Dorințe pentru 2025: Românii vor sănătate, călătorii și schimbări profesionale

Românii își propun pentru 2025 să adopte un stil de viață mai sănătos și să călătorească mai mult, conform unui studiu recent al unei...

Wall Street a înregistrat creșteri de peste 20% în 2024: Entuziasmul pentru AI impulsionează piața

Indicele american S&P 500 a înregistrat o creștere anuală de 23,3% în 2024, marcând al doilea an consecutiv cu o performanță de peste 20%. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă