Expertul anticorupție Laura Ștefan a declarat, pentru România Liberă, că dacă premierul Sorin Grindeanu, președintele Camerei Depuților, Liviu Dragnea, și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, doresc ridicarea monitorizării MCV, trebuie să renunțe la cele două OUG privind grațierea și modificarea Codurilor Penale.
“Dacă premierul noului Guvern al României, Sorin Grindeanu, și președinții celor două camere parlamentare, domnii Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, doresc cu adevărat ridicarea monitorizării din cadrul MCV, atunci ar trebui să renunțe automat la cele două ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarea codurilor penale și să respecte recomandările Comisiei Europene. Politicienii trebuie să țină cont de îngrijorările instituțiilor din sistemul judiciar, de avizele negative date de CSM pentru cele două ordonanțe, de propunerile organismelor profesionale și de ce doresc cetățenii, care au ieșit în stradă și care au respins cele două ordonanțe de urgență”, a spus Laura Șefan.
În raportul Comisiei Europene, publicat miercuri, se arată că Mecanismul de Cooperare și Verificare privind România, acceptat de țara noastră în 2007 ca o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, se va încheia abia atunci când vor fi îndeplinite în mod satisfăcător obiectivele de referință privind evoluțiile ireversibile din Justiție.
Nu acțiunile Justiției împiedică încetarea monitorizării României, ci acțiunile politicienilor din Executiv și Parlament, care tind să modifice legislația penală fără transparență, fără consultarea sistemului judiciar , cu scopul de a încetini progresele acțiunilor anticorupție, și care nu aplică regulile de integritate chiar dacă există sentințe definitive ale instanțelor de judecată, se menționează în raportul MCV.
Parlamentul este criticat și pentru faptul că apără imunități, împiedicând astfel înfăptuirea actului de Justiție.
În raportul MCV este criticat și Avocatului Poporului, care a decis să nu se amestece în cazul ordonanţelor de urgenţă vizând chestiuni politice, deși este singura instituție care le poate ataca la Curtea Constituțională. Ca exemplu este dată OUG prin care a fost legalizată migraţia aleşilor locali (la PSD) timp de 45 de zile.
Partea bună din raport este recunoașterea îndeplinirii de către România a condiționalităților pentru aderarea la spațiul Schengen și desprinderea acestora din cadrul monitorizării MCV. Comisia Europeană a evaluat nu numai îndeplinirea cerințelor din cadrul MCV pe anul 2016, ci și întregul parcurs al României de la integrare, adică din 2007.