7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportPreședintele Iohannis, critică dură în Der Spiegel: "Mandatul lui este un dezastru"

Președintele Iohannis, critică dură în Der Spiegel: “Mandatul lui este un dezastru”

Publicația germană “Der Spiegel”, care elogia câştigarea alegerilor de către Klaus Iohannis, îl critică acum pe preşedintele României, potrivit euractiv.ro.

„Presedintele Romaniei, membru al minoritatii germane, a candidat cu promisiunea unor mari reforme, dar exercitarea mandatului sau este un dezastru. Ultima gafa: conflictul cu un erou al revolutiei din 1989”, scrie revista Spiegel.

Citește și: Laszlo Tokes a fost decorat în Ungaria pentru meritele la Revoluția română

Titlul articolului apărut sâmbătă este “Şeful de stat al României: Diletantul”.

“Retragerea ordinului este cea mai controversată decizie a lui Iohannis din perioada preşedinţiei sale de un an şi jumătate, dar nu şi singura. Fostul primar al Sibiului, care făcuse ordine în oraş, era un simbol al speranţei. Victoria în alegeri a fost considerată un triumf asupra cleptocraţiei postcomuniste”.

De Spiegel scrie despre “amatorismul” preşedintelui, despre ezitările legate de legea pensiilor speciale şi de propria declaraţie de avere, despre promisiunile mari cu care a venit şi care au eşuat, rând pe rând, despre faptul că “tăcerea este marca înregistrata a lui Iohannis”.

Citește și: Cum comentează UDMR retragerea decorației lui Laszlo Tokes

În noiembrie 2014, “Der Spiegel” spunea despre Iohannis: „Împotriva unei campanii murdare de defăimare şi a corupţiei: Klaus Iohannis a câştigat alegerile, deşi post-comuniştii au încercat să-l oprească prin orice mijloace. Acum, politicianul de etnie germană poate da ţării o perspectivă”. 

Pentru lupta impotriva dictaturii comuniste si rolul sau in revolutia din 1989, Laszlo Tokes a fost decorat in 2009 cu Ordinul Steaua Romaniei, cea mai importanta decoratie a statului roman. La inceputul lui martie, ordinul a fost revocat de presedintele Klaus Iohannis, el insusi membru al unei minoritati si autodeclarat anticomnist – desi nu are niciun trecut eroic.

Instanţa Supremă  a respins, la 3 martie, recursul europarlamentarului față de decizia prin care Curtea de Apel București confirma, în 2014, legalitatea măsurii de retragere a distincției. Principalul motiv al retragerii a fost că, în data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască “un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere “protectorat” Transilvaniei, “așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

După aflarea deciziei, eurodeputatul Tokes Laszlo i-a transmis președintelui Klaus Iohannis, că el rămâne fidel idealurilor revoluției din Timișoara, cu sau fără distincție.

‘Mulți am fost și mulți suntem care am crezut că după Revoluția de la Timișoara, libertățile fundamentale și drepturile omului vor fi pe deplin respectate în România. Și iată, acum sunt pedepsit exact pentru ce am fost persecutat înainte de decembrie ’89 — pentru libertatea de exprimare’, a scris Tokes, potrivit Agerpres.

El a precizat că, în 2009, a acceptat distincția oferită de președintele de atunci, Traian Băsescu, pentru că știa că prin acesta nu el, ci timișorenii au primit recunoștință ‘în semn de înaltă apreciere a curajului și demnității de care au dat dovadă’, declanșând revolta istorică împotriva dictaturii comuniste.

‘Iar acum retrageți această distincție, cu motivul că toți cei care au vreo decorație trebuie să respecte Constituția României. În primul rând, critica unor articole ale constituției într-un stat de drept nu înseamnă nerespectarea ei, ci este pur și simplu uzul unui drept fundamental din constituție, și anume, a libertății de exprimare. Dar se ivește de la sine întrebarea: toți cei care au fost condamnați pentru corupție și au vreo distincție din partea statului român au fost supuși aceluiași procedeu? Veți analiza sau nu faptele sau declarațiile lor, dacă sunt conforme cu Constituția României?’ se arată în scrisoare.

Tokes s-a referit, în continuare, la faptul că granițele culturale ale națiunilor și granițele politice ale țărilor europene de obicei nu coincid.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă