Deputații au plecat, în primele șase luni ale anului, în 120 de deplasări externe, care au însumat cheltuieli de peste 1.200.000 de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Camerei Deputaților.
Cea mai costisitoare deplasare a fost realizată în Kazahstan, în perioada 17-21 martie, conform Agerpres. Pentru cele cinci persoane care au participat la misiunea de observare a alegerilor parlamentare anticipate din această țară s-au cheltuit 99.667 de lei. O altă deplasare cu costuri mari a fost făcută în luna mai.
Deplasarea în China timp de cinci zile a unei delegații a Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, formată din cinci persoane, a costat 94.060 de lei.
Între deplasările cu costuri ridicate se numără și participarea, în februarie, la prima parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a șase persoane, timp de șase zile. Costurile deplasării au fost de 51.962 de lei.
Cele mai multe deplasări externe au fost realizate de deputați în luna martie, respectiv 35, care au costat 335.298 de lei.
Camera inferioară a Parlamentului a cheltuit cu deputații peste 57 de milioane de lei în primele șase luni ale anului. Cheltuielile reprezintă veniturile deputaților, diurna pentru deplasarea la Palatul Parlamentului și în circumscripțiile electorale, cazarea, transportul, telefonia mobilă, salariile personalului angajat în cadrul birourilor parlamentare, bunuri și servicii tot pentru birourile parlamentare și deplasările în străinătate.
Pe lângă costurile cu vizitele în străinătate, Parlamentul cheltuieşte pentru fiecare ales 5.000 de lei pentru salariu, la care se adaugă bani pentru diurnă, cazare, telefon şi transport, iar cei cu funcţii de conducere în Legislativ ajung până la 12.000 de lei, după cum relata anul trecut Jurnalul Naţional. Cei mai mulţi bani se duc însă pe cheltuielile cabinetelor parlamentare. Lunar, un astfel de cabinet consumă până la 30.000 de lei, adică aproximativ 8.000 de euro. Peste două mii de angajaţi lucrează pentru cei 548 de parlamentari. Dacă fiecare deputat şi senator are în medie doi sau trei angajaţi, există aleși care au şi 16 persoane pe statele de plată.
În plus, fiecare senator şi deputat primeşte lunar câte 4.000 de lei pentru a-şi plăti cazarea în Bucureşti, după cum a calculat Digi24. Au libertatea să aleagă dacă vor să stea la hotel sau să îşi închirieze un apartament în oraş. Cei mai mulţi preferă hotelul. În acest moment, avem peste 500 de parlamentari, senatori şi deputaţi, care beneficiază de aceşti bani pentru cazare. Dacă este să facem un calcul simplu, pentru aceste două luni de vacanţă parlamentară se cheltuiesc din bugetul Parlamentului undeva la 800.000 de euro pentru a asigura cazarea senatorilor şi deputaţilor care, culmea, nu sunt în Bucureşti, sunt la ei acasă, în circumscripţiile electorale. Explicaţiile sunt diverse. Nu îşi pot căuta cazare la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, susţin aleşii.
În aceste condiţii, o analiză „România liberăø arăta că, deşi are salariul mai mare decât un senator român, un parlamentar din Ungaria, de exemplu, consumă lunar din banii publici o sumă de trei ori mai mică.