10.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSportDenunțarea Pactului de coabitare: gest de campanie sau calcul mai amplu?

Denunțarea Pactului de coabitare: gest de campanie sau calcul mai amplu?

Aflat în campanie electorală, premierul Victor Ponta încearcă să se distanțeze total de președintele Traian Băsescu, arătând că nu mai consideră valabil acordul de colaborare semnat în 2012. Rămâne de văzut dacă gestul șefului Executivului va avea efecte și asupra domeniilor sensibile vizate de Pact.

La scurt timp după ce i-a transmis șefului statului așa-numita scrisoare de denunțare a Acordului de colaborare instituțională, premierul s-a dus la una din televiziunile favorite pentru a-și explica decizia, cu lux de amănunte și în termeni suficient de colorați pentru a constitui ei înșiși o încălcare a acordului. „Lucrurile în următoarele trei luni trebuie să fie foarte clare: Traian Băsescu se reprezintă pe el, reprezintă familia sa infracţională – pentru că are în acest moment şi face parte dintr-o familie infracţională – şi orice fel de declaraţii, decizii, acţiuni ale lui nu trebuie să fie interpretate ca ale României, ci doar ale lui şi ale grupului său infracţional“, a arătat Ponta. Premierul a mai spus că partenerii europeni și americani vor înțelege că au fost manipulați de „un impostor, un individ care minte, fură“, „un individ care din asta a trăit toată viața lui, din înșelăciune și din minciună“.

Efectul concret pe care șeful Executivului îl anticipează în urma gestului său? Încetarea oricărei relații instituționale a Guvernului și, probabil, a Parlamentului cu șeful statului „ca persoană“.

În scrisoarea trimisă președintelui, premierul Ponta a invocat o declarație a lui Traian Băsescu de marți pentru a concluziona (folosind incorect titulatura documentului) că „Pactul de colaborare instituţională nu mai produce efectele politice şi instituţionale pentru care a fost întocmit“. Este vorba de declarația prin care șeful statului a admis că l-a „păcălit“ (termen folosit de moderator și aprobat de Băsescu – n.r.) pe Victor Ponta, când l-a convins să semneze Pactul, deși premierul avea în Parlament o majoritate de aproape 70%. „În urma afirmaţiilor pe care le-aţi făcut public în ziua de marţi, devine clar pentru toţi românii, dar şi pentru partenerii noştri, că aţi semnat acest document cu rea-credinţă, fără a vă asuma în realitate principiile sale. Prin urmare, vă aduc la cunoştinţă pe această cale faptul că, în actualele condiţii, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare instituţională semnat în decembrie 2012“, a precizat Ponta în document.

Prin intermediul purtătorului de cuvânt, Administrația Prezidențială i-a transmis șefului Executivului „să se mai gândească dacă, într-adevăr, dorește denunțarea Acordului de colaborare instituțională“.

Ce conține Acordul semnat în decembrie 2012

Pactul de coabitare, cum a fost supranumit documentul, a fost semnat imediat după alegerile parlamentare din 2012, alegeri care veneau la finalul unui an tensionat (două Guverne schimbate și o a doua suspendare a președintelui) și consemnau victoria zdrobitoare a USL. „Destinat păstrării stabilității țării și asigurării unui climat funcțional, bunei guvernări și asigurării încrederii piețelor internaționale“, Acordul cuprinde șapte capitole, printre care Angajamente comune, Spații de cooperare și Codul de conduită generală. Printre altele, documentul face referire la evitarea confruntărilor publice inutile, la consultarea ex-ante în privința mandatelor care vizează politicile europene, la neatacarea instituțiilor statului de drept, dar și la independența Justiției, pe care semnatarii Pactului s-au angajat să o respecte și consolideze. Acordul mai stabilește ca părțile să „îmbrăţişeze reguli minimale de adre­sare respectuoasă“.

Momente-cheie

Au existat mai multe momente în care s-a ridicat problema denunțării Acordului de colaborare instituțională. În octombrie 2013, președintele Băsescu a invocat posibilitatea de a-și retrage semnătura de pe Acord, trecând în re­vis­tă mai multe încălcări comise de pre­mierul Ponta (inclusiv participarea acestuia la Consiliul European pe Energie din 2013). La rândul său, șeful Executivului s-a referit de mai multe ori la Pact arătând că „funcționează foarte bine“, deoarece Guvernul s-ar ocupa de „pâine“, iar președintele, de „circ“.

Declarații:

Crin Antonescu, ex-președintele PNL: „Este un pseudo-gest politic şi nu are sens pentru domnul Ponta decât în perspectiva campaniei electorale, unde principala sa temă este lupta sa împotriva lui Traian Băsescu, care, oricum, pleacă peste două luni, indiferent ce s-ar întâmpla“.

Cătălin Predoiu, prim-vice­pre­ședinte al PDL: „Mi se pare o dovadă certă a faptului că nu-l ţin nervii (pe premier – n.r.) şi că preferă în continuare acest volei pe care-l joacă cu preşedintele Traian Băsescu, pentru că domnul Ponta nu îşi poate asuma şi rezolva probleme reale ale românilor, cum ar fi investiţiile, cum ar fi locurile de muncă şi toate celelalte“. 

Cele mai citite

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă