3.5 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSportDecizii grele în Parlament: vot pentru trei dosare penale

Decizii grele în Parlament: vot pentru trei dosare penale

În locul bugetului de stat pe 2016, deputații și senatorii discută, la începutul ultimei luni din an, despre cererile DNA de reținere și arestare preventivă a unor colegi, despre mita pe care ar fi primit-o prietenul lui Victor Ponta sau despre despăgubirile ilegale acordate de ANRP.

Comisia juridică a Camerei Deputaților se va reuni miercuri pentru a dezbate solicitările procurorilor anticorupție privind reținerea și arestarea preventivă a deputaților PNL Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu. Tot miercuri, plenul Senatului ar trebui să se pronunțe asupra cererii formulate de DNA pe numele ex-ministrului PSD Dan Șova, dar s-ar putea ca votul să fie amânat pentru joi, pe motiv că aleșii doresc și o ședință solemnă de Ziua Națională.

În declarații, justiția stă bine

Liderii principalelor partide parlamentare, PSD și PNL, spun nu doar că cererile DNA vor fi aprobate, dar vorbesc și despre modificarea Constituției astfel încât pe masa parlamentarilor să nu mai ajungă dosare penale și solicitări de ridicare a imunității. O astfel de declarație a făcut, ieri, la Pro Tv, chiar președintele social-democraților, Liviu Dragnea, care a susținut că va „insista“ pentru scoaterea imunității parlamentarilor din Legea fundamentală. „Mie personal nu mi-e bine, îmi face rău fizic să decid eu, care nu sunt judecător – un judecător este pregătit mental, juridic şi profe­sional să împartă dreptatea, un parlamentar nu -, destinul unui om”, a explicat șeful PSD, și el unul dintre politicienii cu dosar penal (următorul termen în dosarul „Fraude la referendum“ este programat pe 14 decembrie).

La rândul lor, colegii de partid ai lui Oltean și Teodorescu au dat asigurări, încă de vinerea trecută, că nu vor face zid în jurul celor anchetați pentru fapte de corupție și că vor vota „cu bilele la vedere“ toate cererile DNA.

Rămâne de văzut cum se vor materializa la vot intențiile declarate ale liderilor PSD și PNL, în condițiile în care, nu mai departe de săptămâna trecută, solicitarea DNA în cazul Șova a fost avizată în Comisia juridică a Senatului cu un vot la limită (din zece membri prezenți la ședință, doar cinci s-au pronunțat „pentru“). În cazul deputaților PNL Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu, un vot în plen s-ar putea produce abia săptămâna viitoare (posibil pe 9 decembrie, după calculele Biroului Permanent al Camerei).

Evident, întreaga procedură nu s-ar mai derula în cazul în care cei vizați și-ar prezenta demisia din Parlament. Această variantă nu este însă luată de nimeni în calcul. Deocamdată, Oltean s-a retras doar din funcțiile deținute în PNL (vicepreședinte la nivel național și co-președinte al filialei Bistrița-Năsăud).

Mită de 600.000 de euro în curtea bisericii

Fostul lider PNL, ex-PDL, Ioan Oltean ar fi primit, potrivit procurorilor, o mită de 600.000 de euro de la omul de afaceri Mihai Rotaru, pentru a interveni la șefa Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), Crinuța Dumitrean, astfel încât să fie aprobată cererea acestuia de acordare a unei despăgubiri de circa 109 milioane lei (pentru un teren în Pitești de peste 61.000 metri pătrați, supraevaluat cu 87 de milioane lei).

Conform anchetatorilor, mita ar fi fost dată în curtea bisericii din Chitila.

Potrivit unor informații difuzate de Digi 24, dosarul ANRP 4 ar fi fost deschis, de altfel, ca urmare a denunțului formulat de preotul paroh al bisericii din Chitila, care ar fi povestit anchetatorilor cum șoferul lui Mihai Rotaru ar fi venit cu un sac plin cu bani pe care i l-ar fi dat lui Oltean.

„Oltean Ioan era ca un şef pentru Dumitrean Crinuţa, fiind notoriu în rândul funcţionarilor că Rotaru Mihai, care avea mai multe dosare de despăgubire în care era cesionar, beneficia de soluţionări rapide şi despăgubiri generoase, preşedinta acordând sprijin direct soluţionării dosarelor de despăgubire de interes pentru acesta“, au arătat procurorii DNA în referatul prin care au cerut arestarea membrilor comisiei care acorda ilegal despăgubiri în ANRP. Anchetatorii mai susțin că, deși nu avea atribuții funcționale ori de demnitate publică, „nici măcar tangențe cu activitatea ANRP“, deputatul Oltean „era o prezenţă constantă în instituţie, în biroul preşedintei şi era considerat şef de către aceasta“. Fostul lider PDL este acuzat, în dosar, de complicitate la abuz în serviciu și trafic de influență. La rândul său, Cătălin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, este acuzat de abuz în serviciu. Este al doilea dosar în care apare numele lui Teodorescu, după cel în care deputatul a fost deja trimis în judecată în decembrie 2014, alături de fosta șefă a DIICOT Alina Bica (în legătură cu acordarea de despăgubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe).

În dosarul în care DNA cere acum Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, sâmbătă, arestarea preventivă a șase inculpați, inclusiv omul de afaceri Mihai Rotaru și fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean.   

Cele mai citite

Consulatul General al României din Los Angeles și-a reluat activitatea, după incendiile din zonă

Autoritățile locale americane au informat că zona în care se află Consulatul este, în prezent, sigură Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că activitatea Consulatului...

Criza energetică din Transnistria: între strategia Kremlinului și oportunitățile geopolitice pentru Ucraina

Centralele termice sunt aproape de colaps, iar penele de curent sunt tot mai frecvente, ajungând până la opt ore pe zi Editorialistul Serghii Sydorenko scrie...

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă