De ce se implică senatorii în scandalul Antena

de Romulus Georgescu , 16 februarie 2016 - stire actualizata la ora 23:21, 16 februarie 2016
De ce se implică senatorii în scandalul Antena

Senatorii din toate partidele au decis, ieri, la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, să-l cheme pe premierul Dacian Cioloș, astăzi, pentru a da explicaţii cu privire la acţiunea ANAF în cazul Antena 3. În acest fel, PSD, PNL, UDMR și UNPR au fost de acord să implice Senatul în acțiunea trustului Intact, deținut de familia lui Dan Voiculescu, împotriva aplicării unei hotărâri judecătorești.

Propunerea a fost lansată de preșe­dintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a invocat „un plan bine pus la punct de suspendare a democrației şi de anihiliare a presei”. „Descinderea brutală și supranumerică desfășurată de Agenția Națională de Administrație Fiscală (ANAF) la adresa unei televiziuni, cu controlul identității persoanelor aflate în sediu, un control abuziv, din care nu au lipsit probabil folosirea gazelor lacrimogene, asta era ceea ce se mai putea face în plus, mi se pare că ajunge să fie expresia ultimă a acestor derapaje și excese permanente care se întâmplă în România în ultima perioadă”, a declarat președintele Senatului. Propunerea președintelui Senatului a fost sprijinită de toate partidele și a  primit 70 de voturi favorabile, 3 abțineri, 2 voturi împotrivă.

„PSD nu poate asista nepăsător la această tentativă de suprimare a unui post de televiziune din România – stat european, România-membru al UE”, a susţinut Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD. De altfel, poziția PSD a fost întărită și de preşedintele partidului Liviu Dragnea, în conferința de presă ținută după ședința Senatului (Dragnea fiind deputat, nu a participat). Social-democratul a comentat că acţiunea ANAF în cazul posturilor de televiziune ale trustului Intact reprezintă un atentat „la adresa libertăţii presei”. Senatorul liberal Marius Obreja a spus că liberalii încurajează și sprijină acțiunile instituțiilor statului „de la cap și până la coadă”, dar nu pot fi de acord cu „abuzuri”.  Poziții similare au avut și UNPR și UDMR, în cazul Uniunii stindardul libertății de exprimare fiind preluat de  Verestoy Attila, o prezență discretă în viața publică, în ultimii ani.

Ce legătură are libertatea cu sediul?

Dincolo de vorbele frumoase legate de libertatea de expresie, declarațiile politicienilor reprezintă un exemplu de prezentare unilaterală a lucrurilor, toți omițând informații esențiale, de natură publică. Astfel, sediile posturilor de televiziune Antena 1 şi Antena 3 trebuie eliberate în cinci zile, respectiv până la sfârşitul acestei săptămâni, inspectorii ANAF prezentându-le notificarea de evacuare pentru a pune în executare sentinţa penală din august 2014, potrivit căreia statul a intrat în posesia imobilelor. Decizia a fost luată în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Agricole (ICA), iar potrivit instanței de judecată Dan Voiculescu a prejudiciat statul român cu 60 de milioane de euro. Sediile au intrat în proprietatea statului, iar posturile de televiziune au avut la dispoziție un an și jumătate pentru a-și găsi sedii noi cu chirie, de unde să se emită în virtutea principiului libertății de exprimare. De asemenea, senatorii nu par să știe prevederile legale în materie: “ Atunci când proprietarul unui imobil dorește să îl evacueze pe ocupantul acestuia, după ce dreptul de a ocupa imobilul a încetat, proprietarul va notifica în scris ocupantul, punându-i în vedere să elibereze imobilul pe care îl ocupă fără nici un drept, în termen de 5 zile de la comunicarea notificării” (art. 1039 din Codul Civil).

PNL se apropie de Antena 3

Fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, a amânat punerea în executare a notificării de evacuare, pe care a semnat-o abia pe 8 februarie. Cu o săptămână înainte, DNA anunțase că a deschis  un dosar penal privind nerecuperarea prejudiciilor din mai multe dosare penale, inclusiv în cazul Voiculescu, în care vizează şi funcţionari ANAF. Or, Diaconu a devenit șef al Vămilor în Guvernul Tăriceanu, fiind unul dintre oamenii de încredere ai acestuia, iar în ultima perioadă a Guvernului Ponta se apropiase de Gabriel Oprea. Toate semnele arată că amânarea executării silite a fost o operațiune sprijinită politic de coaliția PSD-­UNPR-ALDE. Diaconu pare să se fi speriat pe ultima sută de metri că va avea un dosar din acest motiv (ulterior a fost demis de premier, dar pentru implicarea în alt dosar).

Dacă sprijinul PSD-UNPR-ALDE pentru trustul Intact nu mai este o surpriză, o surpriză parțială ar putea fi atitudinea PNL, ținând cont de atacurile din trecut ale posturilor lui Voiculescu la adresa lui Klaus Iohannis. Însă, Administrația Prezidențială, PNL și Antena 3 par să deseneze, mai nou, un triunghi politico-mediatic. Şeful cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, şefa PNL, Alina Gorghiu, şi directorul Antenei 3, Mihai Gâdea au fost împreună într-o vizită neoficială în Statele Unite. Cei trei nici măcar nu s-au ferit să aibă întâlniri comune, fiind prezenţi în acelaşi timp la diverse reuniuni cu politicieni americani.

Proceduri rapide

De menționat, că solicitarea Senatului a fost făcută cu grăbirea procedurilor constituționale și legale. Astfel, potrivit Consti­tuției „Guvernul şi celelalte organe ale administraţiei publice, în cadrul controlului parlamentar al activităţii lor, sunt obligate să prezinte informaţiile şi documentele cerute de Camera Deputaţilor, de Senat sau de comisiile parlamentare, prin intermediul preşedinţilor acestora”. Potrivit legii răspunderii ministeriale, însă, Guvernul are la dispoziție 20 de zile pentru a răspunde. Senatorii nu au invocat acest termen legal, l-au chemat pe Cioloș, astăzi, într-un termen de 24 de ore. Dacă un membru al Guvernului (în cazul în speță premierul) refuză să răspundă Parlamentului, el este pasibil de o pedeapsă cu închisoarea de la șase luni la trei ani.    

Comentarii

 • valentin

  17 februarie 2016 10:37

  DE FRICA CA NU MAI AU UNDE MANCA *****,ACESTI CORUPTI SI HOTII AI PSD,UNPR,ALDE. TARICEANU ESTE CEL MAI MARE MAFIOT CARE FACE RAU ROMANIEI.

  raspunde comentariului
 • Marcu

  17 februarie 2016 10:35

  Bosorogul senil Tariceanu vrea sa-l scape pe varanul turnator si pungas Voiculescu de plata pagubei facute -60.000.000 Euro !!! , pentru asta are si el o prima de la bandit. Ce om mizerabil pus de Ponta in fruntea Senatului.

  raspunde comentariului
 • JOCURI DE SCENA

  17 februarie 2016 8:35

  trebuie sa cautati si ESENTZA. de exemplu nu ar trebui sa conteze numele patronului unui TV dar ar trebui sa conteze ca nu exista o lege corecta privind posturile media tv. Partidele daca vor sa aiba televiziuni sa scrie pe sticla POST TV AL PARTIDULUI CONSERVATOR. altfel daca se da post independent sa se interzica prin lege ca actionarii sa fie oameni politici cu carnet de partid in procent mai mare de unu la suta.De asemenea sa se interzica sa fie sponsorizat de partide direct sau mascat. Atunci VOM AVEA TV MEDIA INDEPENDENTE. care ar fi motivul si acum vine ESENTZA. MEDIA TV este o putere in stat independenta si nu trebuie aservita altei puteri sa zicem legislative sau executive.

  raspunde comentariului
 • marin

  17 februarie 2016 8:16

  Senatori se implica in scandalul Antene pt ca apartine familiei Voiculescu care din 90 incoace a primit numai cadouri de la statul roman ! Bani care trebuiau sa ajunga la proiecte social-educative ajungeau la familia Voiculescu prin tot felul de mijloace necinstite legalizate de parlament si senat ! Guvernul nu are nimic cu antenele ,guvernu vrea sa recupereze prejudiciul de la fam.Voiculescu care refuza sa-l plateasca

  raspunde comentariului
 • militaru gheorghe

  17 februarie 2016 7:54

  Cum poti sa faci bani! Sursa banilor e chiar langa tine un curs GRATUIT, online, pas cu pas, cu cele mai simple si mai clare explicatii! Inveti imediat cum poti sa faci bani! Trebuie doar sa urmezi acest curs de exceptie si inveti garantat, GRATUIT, cum poti sa faci bani! Cand vrei cu seriozitate si tu acest curs online, cere informatii la adresa de emailautotestsibiuyahoo.com.

  raspunde comentariului
 • Ies sobolanii, se scufunda barca...

  16 februarie 2016 23:52

  Marea conspiratie alcatuita din inlantuirea celor care si-au dat concursul la devalizarea economiei nationale.

  raspunde comentariului
 • niCOLE

  16 februarie 2016 23:52

  in parlamentul Romaniei ca la Komintern. Se da ordin, cine nu executa, puscaria. Fara proces, fara comentarii. Asa e cu" afiliatii" komunistilor -kgb. ALDE Tariceanu et comp., de ex. Vreti dovezi? le aveti studiind acest caz nimeni nu desfiinteaza Antena, i se ia sediul. Dar trebuie facut scandal, si, mai ales, trebuie sa aratam cine e stapan in Romania. Nu Presedintele, nu premierul, ci "amici"i de la rasarit...e o politica veche. Hai, Romania! Jos labele de pe ea!

  raspunde comentariului
 • mircea

  16 februarie 2016 22:58

  anteniști .... o apă și-un pământ ... mocirlos ... putred ... urât mirositor

  raspunde comentariului
 • Dumitru

  16 februarie 2016 22:39

  Pai au dreptate, chiar si numai in ce priveste libertatea de expresie si libertatea presei.

  raspunde comentariului
 • Dan Samarescu

  16 februarie 2016 21:57

  "Democratul"Tericeanu..e "agatat" sadea...Tipic.Si-a adaptat si numele.Prea multi "agatati" fara RASPUNDERE Resetarea clasei politice este imperativa...Altfel,exista pericolul revenirii la perioada Iliescu....

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design