De ce s-a supărat șeful PSD pe premier: Mihai Tudose i-a suflat de sub nas șefia serviciului secret al Internelor. Liviu Dragnea voia să numească un apropiat în fruntea ultimei instituții de informații pe care o mai putea controla

de Romulus Georgescu , 26 iulie 2017 - stire actualizata la ora 08:25, 26 iulie 2017
De ce s-a supărat șeful PSD pe premier: Mihai Tudose i-a suflat de sub nas șefia serviciului secret al Internelor. Liviu Dragnea voia să numească un apropiat în fruntea ultimei instituții de informații pe care o mai putea controla

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost deranjat de faptul că premierul Mihai Tudose l-a numit pe noul director al DGPI fără a aștepta intrarea în vigoare a legii prin care șeful instituției să fie numit de ministrul de Interne, Carmen Dan.

Premierul Mihai Tudose a semnat, recent, decizia privind numirea colonelului Mihai-Cristian Mărculescu în funcţia de director general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) din subordinea MAI. Acesta fusese împuternicit în 2016 să conducă DGPI de către fostul premier Dacian Cioloş. Mărculescu a lucrat în DIPI, transformată ulterior în DGPI, din 2001.

Potrivit unor surse din PSD, această mișcare a lui Tudose a avut darul de a-l irita pe șeful social-democraților, Liviu Dragnea. Liderul PSD pregătea un alt nume pentru această funcție, pe care l-a ținut secret față de restul membrilor de partid, care știau că va proveni din interiorul instituției, dar nu va fi Mărculescu. 

Titularizarea noului șef al DGPI l-a deranjat pe Dragnea, în condițiile în care Senatul modificase ordonanța de urgență privind organizarea DGPI, emisă în 2016 de Guvernul Cioloș. În forma propusă de Guvernul Cioloș, directorul general al DGPI era definit drept cadru militar în activitate, numit în funcție prin decizie a premierului la propunerea ministrului de Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Senatul, în calitate de for decizional, a modificat actul normativ în sensul că directorul general al DGPI este numit și eliberat din funcție de către ministrul de Interne.

Tudose, grăbit

Amendamentele care îi scoteau din ecuație atât pe premier, cât și pe președinte au fost propuse și votate de parlamentarii PSD. Însă legea de modificare a ordonanței de urgență a fost contestată de PNL la Curtea Constituțională (CCR). Pe 21 iunie, CCR a respins sesizarea liberalilor, dând undă verde pentru numirea șefului DGPI de către ministrul de Interne, Carmen Dan. Următorul pas era promulgarea legii de către președintele Klaus Iohannis. Însă Mihai Tudose nu a mai așteptat și, pe 4 iulie, la câteva zile după ce a devenit premier, l-a numit pe Mărculescu pe baza reglementărilor din ordonanța de urgență, încă în vigoare. Între timp, președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 21 iulie legea de modificare a ordonanței, care a intrat ieri în vigoare. Însă noul șef al DGPI este deja numit.

La nivel declarativ, nu există niciun conflict pe această temă. „Eu nu puteam să am pretenția de la prim-ministru să aplice o lege care nu a intrat în vigoare. Ca observator extern, am înțeles că domnul Mărculescu nu mai putea să fie interimar“, a fost explicația președintelui PSD, Liviu Dragnea.

Strategie marca Grindeanu

Practic, însă, Mihai Tudose a aplicat exact strategia pe care o pregătea fostul premier Sorin Grindeanu, care se opunea modificării legislației privind DGPI și a pledat pentru păstrarea liniei guvernului tehnocrat.

„Senatul a fost Cameră decizională, am chemat-o pe Carmen Dan la Guvern să o întreb despre ce e vorba. Nu cred explicația ei că și pentru dânsa a fost o surpriză, că a fost o propunere care a venit așa, dintr-un amendament prin lege. Am transmis și Administrației Prezidențiale și am avut o întâlnire cu Iohannis“, a declarat fostul prim-ministru Sorin Grindeanu. Totodată, Grindeanu a spus că guvernul condus de el nu a susținut politizarea serviciului secret prin înlocuirea cadrului militar de la conducere cu un om numit doar de ministrul de Interne, fără control CSAT. „Am dorit să mergem pe linia guvernului tehnocrat“, a susținut fostul șef al Executivului. „Mi s-a părut că modul în care au încercat să reorganizeze acest serviciu e cel corect, doar că în Parlament a apărut acest scurtcircuit“, a explicat Grindeanu. 

De ce e important controlul DGPI

Miza bătăliei pentru DGPI este legată de arhiva acestui serviciu al MAI. Recent, Rise Project a publicat un document din 2011 referitor la deţinerea majoritară de către Liviu Dragnea a acţiu-nilor firmei Tel Drum, pe care l-a atribuit serviciului din cadrul MAI. „Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) respinge ferm alegaţiile potrivit cărora presupusul document secret ar aparţine unităţii şi, ca structură responsabilă în materia asigurării coordonării şi controlului activităţilor pentru protecţia informaţiilor clasificate la nivelul structurilor MAI, subliniază că, potrivit prevederilor legale în vigoare, acest tip de documente se gestionează de către emitenţi“, a răspuns DGPI.

Principala atribuţie a DGPI este de protecţie internă a Ministerului Afacerilor Interne, ofiţerii desfăşurând şi activităţi de culegere de informaţii. DGPI este supusă controlului parlamentar, prin comisiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Organizarea, coordonarea şi planificarea strategică a activităţii DGPI se fac prin ordine şi instrucţiuni ale ministrului Afacerilor Interne, structura organizatorică şi numărul de posturi fiind stabilite tot prin ordin de ministru.

Noua structură a fost înfiinţată după ce Guvernul Cioloș a decis, în noiembrie, desfiinţarea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Decizia a fost luată după ce mai multe persoane din conducerea DIPI au fost puse sub învinuire, alături de fostul ministru Gabriel Oprea, pentru cheltuirea nelegală a fondurilor. Ulterior, un alt ministru al Afacerilor Interne, Petre Tobă, a fost pus sub învinuire pentru refuzul de a desecretiza anumite documente DIPI. 

Premierul Mihai Tudose susține că nu îl interesează să preia conducerea formaţiunii, aşa cum a insinuat fostul prim-ministru Victor Ponta.

Grindeanu nu a fost radiat

Secretarul general al PSD, Marian Neacşu, a declarat, ieri, că Victor Ponta şi Cătălin Ivan nu figurează în baza de date a membrilor PSD, spre deosebire de Sorin Grindeanu, în cazul căruia PSD Timiş urmează să formalizeze decizia de excludere a Comitetului Executiv al PSD prin radierea din baza de date. El a spus că va merge la Timișoara pentru a fi sigur că decizia privind excluderea lui Grindeanu va fi pusă în aplicare.

 

Comentarii

 • Negro

  27 iulie 2017 23:13

  Sa nu uitam ca nu Domnul Liviu Dragnea a infiintat psd-ul, ci baronii acestui partid se sprijina pe acest politruc de duzina. Ca domnul Liviu Dragnea nu este nimic fara PSD este o realitate. Ca acum reprezinta interesele unor devalizatori ai Romaniei este o realitate. Ceea ce are in aceste zile ca atu domnul Tudose este faptul ca baronul de Teleorman nu-si va mai permite o lovitura sub centura ca aceea adusa lui Grindeanu intr-un moment de slabiciune personala politicianista, pricinuita de ceea ce Cartea Sfanta numeste caderea in sus a unui om mic. Geambasul de Teleorman, indrituit cu puteri nelimitate de baronii PSD-ALDE nu va mai putea face ceea ce a facut cu fostul premier Grindeanu, desi el are inca pe maneca vinderea Transilvaniei catre UDMR, care asteapta tranzactia ipocimenului la cotitura, avand in vedere lipsa de personalitate a psd-istilor din Transilvania. Din pacate, in acest context, vor mai fi inca trei ani de sarabanda a hotilor politici legitimati de alegerile din 2016, iar daca romanii nu se vor trezi nici acum, situatia se va prelungi catre plus infinit. Caci hotii stiu sa-si urmaresca interesele, chiar daca Romania va pieri intru bunastarea domnului Liviu Dragnea et comp...

  raspunde comentariului
 • Mircea

  25 iulie 2017 12:59

  Oferta speciala lucru acasa cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON lei noi lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email prisonbreak94yahoo.com

  raspunde comentariului
 • John M.

  25 iulie 2017 11:52

  Acest taran prost si hotz ar trebui trimis cat mai curand posibil in p.m. cu un sut zdravan in ***! Sper ca Tudose sa-l bata intr-o zi.

  raspunde comentariului
 • Alfa beta

  25 iulie 2017 4:39

  e incredibil cum acest individ a ajuns sa aiba atata putere, sa decida tot ce misca in tara asta.

  raspunde comentariului
 • Ecce Kurrupt

  25 iulie 2017 0:31

  Adică de ce rezistenții sunt iritați la sfinkter că pizderii bagă mare în ciuda faptului că kuriștii se screm atât de eficace și bagă strâmbe că că lău în presa poziționată strategic

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design