-3 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSportSurse: Premierul Ponta s-a internat la o clinică a familiei Erdogan

Surse: Premierul Ponta s-a internat la o clinică a familiei Erdogan

UPDATE: Primul ministru, Victor Ponta, a postat un mesaj pe Facebook în care a subliniat că este bine și că se așteaptă să se recupereze complet până în decembrie, deși operația a fost mai complicată decât anticipase. 

Citește și: Prima reacție a lui Ponta, după operație

*****

Premierul Victor Ponta a ales să nu se opereze în România în urma unui accident la genunchi, ci să apeleze la serviciile unui spital privat din Istanbul. Vizita sa în Turcia este învăluită în mister, informațiile transmise pe canale oficiale lipsind cu desăvârșire.

După ce la începutul acestei luni toți ochii au fost ațintiți asupra premierului Victor Ponta odată cu punerea sub acuzare de către procurorii anticorupție, șeful Guvernului s-a aflat din nou în centrul atenției ca urmare a deciziei controversate de a participa la Jocurile Europene de la Baku, Azerbaidjan, eveniment boicotat de liderii europeni. De aici, premierul a plecat direct spre Turcia, fără să anunțe oficial această călătorie, presa scriind că ar fi călătorit în avionul președintelui turc Recep Erdogan, și el prezent la Baku.

Motivul plecării în Turcia este o operație la genunchiul stâng, informație care a apărut în spațiul public pe canale neoficiale, pentru că, oficial, primul ministru nu și-a mandatat niciun consilier sau purtător de cuvânt să confirme sau nu plecarea în Turcia și să ofere publicului informații despre motivul presupusei călătorii.

Decizia premierului de a apela la o clinică privată din străinătate ridică, din nou, semne de întrebare cu privire la mesajul transmis opiniei publice privitor la încrederea în sistemul de sănătate românesc. Înaintea lui, mulți alți oficiali au preferat serviciile medicale străine: Traian Băsescu, Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Ion Iliescu.

Purtătorul de cuvânt: “Nu comentez”

Ieri, premierul trebuia să fie prezent la sediul Direcției Naționale Anticorupție, unde fusese citat pentru a da declarații în legătură cu acuzațiile de evaziune fiscală, fals în înscrisuri și conflict de interese. În fața procurorilor s-a prezentat însă doar avocata premierului, Loredana Radu. Potrivit unor surse judiciare, aceasta le-a spus procurorilor că primul ministru este plecat din țară pentru a fi supus unei intervenții chirurgicale la genunchi. Însă, contactată de România liberă, aceasta a refuzat dialogul cu privire la motivul absenței premierului la discuțiile cu procurorii anticorupție.

Nici oamenii din cabinetul primului ministru nu au fost mai deschiși în a oferi informații despre vizita lui Victor Ponta în Turcia. 

“Nu comentez” a fost răspunsul purtătorului de cuvânt al premierului, Corneliu Calotă, la întrebările României libere cu privire la starea de sănătate a șefului său, precum și la decizia acestuia de a căuta tratament în Turcia.

„E ok, e ok” a fost singurul răspuns al mamei premierului, Cornelia Naum, întrebărilor României libere. Aceasta a mai spus că nu știe mai multe despre  data și locul operației fiului său.

Premierul, internat la o clinică a familiei Erdogan

Vălul de mister din jurul operației primului ministru a stârnit zvonuri în cursul zilei de ieri cu privire la gravitatea afecțiunii și la numele clinicii la care ar fi internat. Una dintre clinicile vehiculate ca posibilă gazdă a premierului a fost Acibadem, cunoscută pentru tratamentul de înaltă clasă oferit sportivilor din toată lumea.

„Chiar dacă ar fi la noi, nu v-am putea ajuta pentru că astfel de informații sunt extrem de confidențiale”, a venit însă răspunsul de la directorul de relații publice al grupului Acibadem, Ana Herkmen.

O altă clinică privată vehiculată ca gazdă a premierului a fost Medipol, din Istanbul. Astfel, un jurnalist turc a declarat pentru România liberă că Victor Ponta ar fi internat la Medipol. Presa din Turcia a  scris de mai multe ori despre strânsele legături dintre președintele Turciei, Recep Erdogan, şi spitalul din Istanbul. Potrivit jurnaliştilor turci, soţia șefului de stat este acţionar majoritar la clinică şi coordonează activitatea spitalului. Atât Recep Tayyip Erdogan cât şi mama acestuia, precum și diverși consilieri și apropiați ai președintelui au fost internaţi la Medipol. În 2011, atunci când premierul turc a fost operat la clinica din Istanbul, un întreg etaj a fost evacuat pentru a nu deranja demnitarul care iniţial a ascuns presei faptul că urmează să fie operat pentru unele probleme de sănătate.

Chestionați de România liberă, oficialii clinicii Medipol  au refuzat să ofere informații despre presupusa internare a premierului român în această unitate medicală.

Medic român: “Fac cel puțin cinci astfel de intervenții pe săptămână”

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, dădea în urmă cu trei zile asigurări că „în România avem medici foarte buni care pot face această intervenţie”.

„Avem și echipamentele necesare, la fel de bune ca și în străinătate. Din punctul meu de vedere este o procedură care se poate face foarte ușor în România. Nu este o intervenție complicată,” a adăugat Bănicioiu.

Intervenția, spun și medicii români, nu ar fi pus probleme specialiștilor din secțiile de ortopedie.

„Dacă este vorba despre o ablaţiune de menisc nu consider că este ceva ieşit din comun pentru medicina din România.  De douăzeci de ani se fac şi la noi operaţii laparoscopice în câteva zeci de spitale. Suntem zeci de medici care facem astfel de intervenţii. Numai în Bucureşti sunt opt, nouă aparate specializate pentru astfel de operaţii în sistemul sanitar de stat, plus cabinetele şi spitalele private. Eu fac cel puţin cinci intervenţii de  menisc pe săptămână. Majoritatea operaţiilor sunt de extirpare de menisc parţial, dar există şi cazuri de extirpare totală mai rar”, a declarat  şeful unei secţii de ortopedie a unui spital din Bucureşti care a dorit să rămînă anonim.

Citește și: Victor Ponta explică de ce s-a operat în străinătate

Este problema premierului dacă a ales să meargă într-un centru de excelenţă dintr-o altă ţară a mai spus chirurgul pentru România Libera

Din punct de vedere medical, potrivit specialiştilor, o astfel de intervenţie implică un repaus de maxim o săptămână.

Profesorul Alexandru Vlad Ciurea, director medical al Spitalului Sanador, ne-a declarat că, dacă este  vorba despre o afecţiune a meniscului, aceasta poate fi tratată foarte uşor şi în România, dar că totul ţine de opţiunea pacientului. „Este o operaţie simplă, obişnuită, care poate fi tratată şi la stat şi la privat în România. Şi la Sanador se fac astfel de operaţii, cu cadre medicale foarte bune, în condiţii foarte bune. Este problema pacientului dacă optează să meargă în altă ţară. Fiecare are libertatea de a alege”, a  mai  spus Ciurea.

Surse guvernamentale au confirmat pentru România liberă că premierul Victor Ponta se află în Turcia, unde va suferi o operație chirurgicală complexă. Astfel, Ponta s-a accidentat în urma unui meci de baschet, accident care i-a afectat ligamentul și meniscul genunchiului stâng. Potrivit surselor citate, este posibil ca premierul să nu mai poată juca baschet, o intervenție chirurgicală de scoatere a meniscului nefiiind exclusă.

Plecarea lui Ponta, citită diferit de PSD și PNL

În perioada în care premierul lipseşte din ţară, atribuţiile Guvernului sunt coordonate de către vicepremierul Gabriel Oprea, desemnat înlocuitor pentru perioada 16-19 iunie.

Decizia primului-ministru de a se opera în Turcia, este tratată cu înțelegere de propriul partid, deși, acum nouă ani de zile social-democrații l-au criticat pe președintele de atunci,  Traian Băsescu, pentru faptul că s-a operat de hernie de disc la Viena, considerând că este o dovadă de neîncredere în sistemul sanitar românesc. Politicienii din jurul lui Ponta fie susțin decizia premierului, fie se feresc să comenteze.  Lucreția Roșca (PSD), secretar al comisiei de sănătate din Camera Deputaților, crede că deciziile privind sănătatea nu ar trebui folosite politic. „Dacă mă întrebați ca medic, cred că fiecare are dreptul la o opțiune, după buzunar, pentru că în străinătate plătești operația. Cine se operează are dreptul să ia o decizie. Atunci când este vorba de sănătate nu încap discuții politice”, a comentat Roșca. Președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan a refuzat să comenteze subiectul, în timp ce deputatul Sebastian Ghiță, un apropiat al premierului, a întrerupt convorbirea, acuzând faptul  că reporterul „României libere” ar încerca să îl înregistreze.

La rândul său,  președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (PLR) s-a arătat înțelegător față de decizia lui Ponta, afirmând chiar că l-a sfătuit să se opereze în Franța. ” Operația e mai ușoară a lui decât a mea. Eu am făcut transplant de ligamente. I-am dat un sfat, dacă vrea să se opereze la același specialist din Franța care m-a operat pe mine. El se operează pentru refacerea ligamentelor”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu. Decizia lui Tăriceanu este, însă, pusă sub semnul întrebării de deputatul UNPR, Tudor Ciuhodaru, medic de profesie.

„Am susținut, încă de pe vremea când Traian Băsescu s-a operat în Austria că politicienii români ar trebui să se trateze în România. Am și propus un proiect de lege în acest sens. În acest fel ar vedea care sunt condițiile, care este aparatura, cum sunt plătiți medicii. Așa le va crește interesul pentru politica românească și poate ar accepta să aloce 6% din PIB pentru sănătate. Tratamentul în străinătate ar trebui să fie doar pentru cazurile care nu pot fi rezolvate în România”, crede Ciuhodaru.

La rândul său, Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătății, crede că demnitarii ar trebui să dea un semnal de încredere pentru sistemul sanitar din România. „Sunt condiții excepționale la mai multe spitale din țară. Opțiunea premierului este discutabilă, ținând cont de calitatea de premier al lui Victor Ponta”, afirmă Nicolăescu. 

Politicieni operați în străinătate

Victor Ponta nu este singurul politician român care s-a tratat în străinătate.  În 2006, fostul preşedinte Traian Băsescu a fost operat de hernie de disc la o clinică din Viena. El a ales o clinică din străinătate, după ce a fost evaluat la un spital din Capitală. La vremea respectivă, subiectul a fost unul controversat, cu puternice implicații politice.

Ministrul PNL al Sănătății, Eugen Nicolăescu, a schimbat comisia inițială, condusă de social-democratul Sorin Oprescu. După plecarea la Viena, Băsescu a fost puternic criticat în țară, de o parte a presei și a politicienilor. Băsescu a provocat controverse și pentru faptul că nu și-a delegat atribuțiile de președinte, variante fiind șeful Senatului, Nicolae Văcăroiu (PSD) sau cel al Camerei, Bogdan Olteanu (PNL). Un an mai târziu, Băsescu a ales să se opereze în România, atunci când a avut probleme cu glanda tiroidă.

Fostul preşedinte Ion Iliescu are și el la activ două intervenții medicale în străinătate. În 1996, a fost în Israel pentru o afecţiune dermatologică, iar în 2007 a mers la Paris pentru o intervenţie la inimă.

Aceeași soluție a fost aleasă și de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.  În 2006, după un accident de motocicletă,  Tăriceanu a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală la genunchi. A mers pentru asta la un spital din Franţa unde medicii i-au refăcut ligamentele de la piciorul stâng. Și fostul premier Adrian Năstase s-a operat, în 2003, în Germania la glanda tiroidă. Iar în acest an, în luna martie, Adrian Năstase a mers în Franța pentru o operație pe inimă.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că a aflat despre plecarea lui Victor Ponta la Baku ”pe surse”, după ce acesta plecase, spunând că premierul nu l-a sunat nici să îl informeze că merge în Azerbaidjan, nici să îi spună ”la mulți ani” de ziua sa și nici să îl anunțe că merge în Turcia.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Sectorul construcțiilor în declin: Primele 11 luni din 2024 marchează o scădere de 5% față de anul precedent

Piața construcțiilor din România reflectă un an marcat de provocări economice și schimbări în dinamica cererii Volumul lucrărilor de construcții din România a scăzut cu...

Bătrânii din Japonia luptă cu singurătatea. Unele femei aleg să meargă la închisoare

Furtul este de departe cea mai frecventă infracțiune comisă de deținuții în vârstă, în special în rândul femeilor Camere pline de rezidenți în vârstă, care...

Armata ucraineană se confruntă cu o criză de personal pe front: măsuri de mobilizare

Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat că Ucraina suferă de o lipsă acută de efective de luptă. Într-un interviu acordat radioului ucrainean,...
Ultima oră
Pe aceeași temă