Tragedia din Colectiv: De ce nu are dreptate primarul Piedone

de Andreea Pocotila, Dan Gheorghe, Doru Cireasa , 03 noiembrie 2015 - stire actualizata la ora 09:29, 03 noiembrie 2015
Tragedia din Colectiv: De ce nu are dreptate primarul Piedone

În timp ce reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 invocă prevederi legislative care, cred ei, i-ar absolvi de răspundere în cazul tragediei din clubul Colectiv, alte administraţii locale au înăsprit, cu mult timp în urmă, condiţiile de acordarea autorizaţiilor de funcţionare pentru astfel de spaţii. Tocmai pentru siguranţa clienţilor. Un exemplu în acest sens este Primăria din Cluj.

Singurii pași în spate după tragedia de la Clubul Colectiv nu a fost făcuți de vreun reprezentant al auto­rităților. Și-a dat demisia un editor TVR pentru că televiziunea nu a acoperit evenimentul în acea seară, iar patronul unuia dintre cele mai cunoscute cluburi din Capitală, Expirat, a anunțat închiderea localului. În schimb, nici un semn dinspre Primăria Sectorului 4, instituție a cărei parafă se regăsește pe avizele și autorizațiile pe baza cărora funcționa clubul.

La patru zile după tragedie, rămân multe neclarități. Una dintre ele se referă la declarația pe proprie răspundere dată de patronii clubului, pe care primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, o folosește pentru a plasa întreaga vină asupra clubului. Textul declarației nu face însă nici un fel de referire la asumarea răspunderii de respectare a normelor de protecție împotriva incendiilor. Tipizatul, pe care reprezentanții îl iau de la primărie, nu include și această obligație. Așadar, prin acea declarație pe proprie răspundere, patronii Colectiv nu-și asumau absolut nimic referitor la protecția clubului împotriva incendiilor, așa cum încearcă primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, să convingă opinia publică. Cel puțin așa reiese din documentele făcute publice pe site-ul primăriei.

De asemenea, oficialii sectorului 4 nu au oferit lămuriri în privința autorizației de construcție, pe care clubul trebuia să o primească odată cu transformarea unei hale a fostei fabrici Pionierul în sală de concerte.

Funcţionarii din primărie, de negăsit

Contactați de România liberă, funcționarii din Primăria Sectorului 4 care au semnat „acordul de funcționare nr. 3909 din 14.01.2015“, pe baza căruia clubul își desfășura activitatea, au refuzat să ofere detalii. Documentul poartă semnăturile funcționarelor Aurelia Iofciu și Luminița Ganea, ambele ocupând funcția de consilier superior în instituția condusă de Cristian Popescu Piedone.

„Doamna Aurelia Iofciu nu este în birou momentan. Doamna Ganea este ocupată, nu poate vorbi la telefon“, ne-a transmis un coleg de birou al celor două funcționare.

Oficiali ai biroului de presă s-au dovedit și ei greu de găsit. Au refuzat comunicarea, cerând întrebările prin e-mail. Nu au răspuns nici la e-mail, până la închiderea ediției.

Nici cel a cărui parafă de pe respectivele autorizații cântărește cel mai mult, însuși edilul Primăriei Sectorului 4, nu a putut fi contactat ieri. Astfel, nu și-a putut exprima un punct de vedere referitor la faptul că primării din orașe mari, precum Cluj, Brașov sau Sibiu, condiționează acordarea avizului de funcționare de acordul de securitate în incendii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, iar instituția pe care o conduce nu impune această condiție. Primarul continuă să se baricadeze în spatele vrafului de hârtii pe care le-a fluturat în fața camerelor de luat vederi la o zi după incendiul care a ucis 31 de tineri și a rănit alți 200.

Hârtii pe care însă anchetatorii încep să le verifice. În cursul zilei de duminică, procurorii de la Parchetul General au cerut primăriei documente privind autorizarea funcționării clubului. „În baza delegării, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București ridică de la sediile mai multor instituții publice și private documentele apreciate ca fiind utile soluționării cauzei“, transmite un comunicat al organului de cercetare. Ieri au fost audiați în calitate de suspecți pentru ucidere și vătămare corporală din culpă cei trei acționari ai clubului.

Aveau nevoie patronii de aviz ISU?

Una dintre cele mai frecvente întrebări din zilele acestea este dacă aveau nevoie patronii clubului Colectiv de avizul ISU. Răspunsul este: „Da“. S-a speculat că acest club a scăpat de avizul ISU, patronii minţind că în club vor intra cel mult 80 de persoane, în condiţiile în care acest act era obligatoriu dacă unitatea deservea peste 200 de persoane. Or, nu aceasta este modalitatea prin care cei trei au scăpat de aviz. Acesta a lipsit pentru că pur şi simplu nu a fost cerut de patroni şi nici Primăria nu le-a cerut actul. Chiar dacă ar fi primit înăuntru doar 80 de persoane, avizul ar fi fost necesar din cauza faptului că suprafaţa clubului era de 425 de metri, în condiţiile în care HG 1739 din 2006, modificată prin HG 19 din 2014, impune nevoia avizului la suprafeţe de peste 200 de metri pătraţi. Printre alte criterii, hotărârea cere aviz şi pentru „clădiri sau spaţii amenajate în clădiri, având destinaţia alimentaţie publică cu aria desfăşurată mai mare sau egală de 200 de metri părtaţi. Mai mult, conform articolului 30 din Legea 307 din 2006, privind apărarea împotriva incendiilor, patronii clubului aveau obligaţia de a obţine de la ISU avizul sau autorizaţia de securitate la incendiu, căci au schimbat destinaţia spaţiului existent transformându-l din spaţiu de producţie în club.

Proasta calitate a reglementărilor româneşti

Deci cei trei erau obligaţi să obţină avizul ISU pentru clubul lor. Însă poate nu au ştiut de prevederi sau poate ei le cunoşteau, însă li s-a părut prea scump, prea mare „pierderea de timp“ şi au decis să nu le respecte. Doar procurorii vor clarifica situaţia în care se aflau cei trei. Desigur necunoaşterea prevederilor nu scuză, însă nu ar fi fost mai bine dacă Primăria i-ar fi obligat pe cei trei să respecte prevederile legale? Primăria Sectorui 4 le-a cerut pentru eliberarea avizului de funcţionare existenţa unui contract de salubritate, dar nu să facă dovada că au informat şi obţinut avizul ISU. Comportamentul Primăriei conduse de Cristian Popescu Piedone este cu atât mai grav cu cât legea 307 stabileşte responsabilităţi clare pentru agenţii economici, pentru primărie, pentru consiliile locale sau judeţene. Potrivit legii, primarul „dispune verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite prin avizele, autorizaţiile şi acordurile pe care le emite“. Legea conţine nu mai puţin de 27 de puncte în care sunt enumerate obligaţiile primarilor şi consiliilor.

Exemplul altor primării din ţară

Spre deosebire de Primăria Sectorului 4 unde se afla clubul Colectiv, unele primării din ţară cer, pentru a-şi da avizul de funcţionare, dovada luării în evidenţă eliberată de ISU. „România liberă“ nu a reuşit să inventarieze integral situaţia din întreaga ţară, însă vă putem spune că Primăriile Sibiu, Cluj, Braşov solicită expres un aviz ISU, în timp ce Primăriile Sectorului 4 din Capitală, unde se afla clubul Colectiv, sau cea a Sectorului 3 – zona Centrului Vechi unde sunt 170 de cluburi baruri şi restaurante, nu.

La Cluj, agenţii economici sunt înştiinţaţi pe verso-ul formularului privind acordul de funcţionare de prevederile HG 1739 şi li se cere să prezinte avizul ISU Cluj. „Se solicită în cererea-tip şi un releveu al amplasamentului, o schiţă. Apare şi un extras din HG şi se scrie pe aviz că este nevoie după caz de acordul ISU“, spune Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj. Pentru a se evita excesul de zel în care micilor agenţi economici li se cer planuri ample de preîntâmpinare a incendiilor, se menţionează şi categoriile de agenţi care trebuie să vină cu aviz ISU. Este vorba de „spaţii aglomerate sau de arii cu suprafeţe de peste 200 de metri pătraţi“, explică ea. Mai mult „primăria a verificat şi va verifica numărul de persoane (ceea ce nu s-a întâmplat la Bucureşti – n. red.) şi va face aşa în continuare“, spune Buzatu. Fiind oraş universitar, există multe cluburi în zona centrală, dar şi grijă a primăriei ca acestea să nu deranjeze liniştea publică, spune ea. Oficialii ai primăriei Sibiu, oraş unde se solicită de asemenea avize de la ISU, nu au oferit răspunsuri similare. Tot fără răspuns a fost şi Primăria sectorului 3 care nu cere avize ISU celor 170 de cluburi, restaurante, baruri şi discoteci din Centrul Capitalei.

Proteste în București

Mai multe grupuri de activiști anunță pe rețelele de socializare organizarea unor proteste de amploare în București și în țară, în următoarele zile. Manifestațiile care se anunță poartă „etichete“ precum „Tăcerea omoară“ și „Corupția ucide“. (Doru Cireașă, Andreea Pocotilă)

Patronii clubului, de negăsit

Reporterii „România Liberă“ au mers la sediul firmei Colectiv Club SRL, însă sediul declarat la Registrul Comerţului era doar unul fictiv, iar adresele din cărţile de identitate ale acţionarilor nu erau cele unde ei locuiau efectiv. Pe strada Olimpului, la nr. 59, la numai un kilometru de locul tragediei, acolo unde figurează în acte sediul firmei care administra clubul Colectiv era o cu totul altă firmă, care închiriază costume. Personalul firmei de acolo ne-a declarat că „din câte ştiu există într-adevăr firma Colectiv Club SRL acolo, dar au doar sediul social, adică cel declarat în acte, dar nu funcţionează în acea locaţie“. Doi dintre cei trei acţionari nu locuiesc la adresele declarate. Am încercat să mergem în cartierul Drumul Taberei din Bucureşti , prima dată la Cătălin Gancea. La adresa indicată la Registrul Comerţului de acesta vecinii nu auziseră până acum de el. Şi Costin Mincu, un alt acţionar al clubului Colectiv a declarat în acte o adresă tot din Drumul Taberei la care am găsit o bătrână iritată de faptul că presa a venit în ultimele zile la uşa ei, iar ea a cumpărat apartamentul în urmă cu un an. Mai mult, nici vecinii de pe scară nu auziseră niciodată de Costin Mincu. Neregulile în ceea ce priveşte sediul firmei, precum şi domiciliul declarat la o altă adresă ne arată faptul că administratorii clubului Colectiv erau deprinşi cu neglijenţele uzuale în acte. (P.R., R.C.)

Numărul morţilor a ajuns la 31

Lupta pentru viață continua ieri pentru 137 de răniți în incendiul din clubul „Colectiv„ din Capitală, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății. O parte dintre ei se află în stare deosebit de gravă, fiind susținuți de aparate.

De remarcat în același timp este că la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ sunt șase minori, doi dintre ei fiind intubați. Totalul celor în situație complicată era luni de 57, dar situația se poate schimba de la o oră la alta. Sperăm totuși că vor veni doar vești bune, în acest sens.

Cenușă-n cap

Altfel, trăim în România, iar acest lucru nu ne mai miră deloc. Ceea ce s-a întâmplat în clubul morții, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a stârnit niște reacții absolut ciudate. Unii patroni de cluburi, și nu numai ei, descoperă acum, subit, că au greșit în relația cu publicul care le-a călcat pragul. Așa se face că un club din Brașov anunță că își suspendă temporar activitatea, pe motiv că are o izolație termică oarecum asemănătoare cu cea din clubul „Colectiv“ din București. După cum anunță agenția Mediafax, administratorii clubului au postat un anunț în care se spune că a fost „reevaluată“ siguranța din club, constatându-se că standardele nu sunt cele mai ridicate. Cu referire la izolația fonică, fiind vorba de un burete „din aceeași categorie“ cu cel care s-a aprins ca o torță în clubul bucureștean. Ne întrebăm, retoric, dacă reevaluarea asta ar mai fi avut loc și fără tragedia din urmă cu câteva zile din Capitală.

Alte două cluburi, unul din București și altul din Iași, potrivit Mediafax, își pun cenușă-n cap și anunță, la rândul lor, că își închid porțile, cel ieșean numai pentru câteva luni. Din textele postate pe rețelele de socializare ar rezulta că patronii au, vezi Doamne, remușcări în privința faptului că ani la rând au pus în pericol viața clienților lor. Dacă n-am avea în minte imaginile apocaliptice din clubul morții, mai că ne-ar pufni râsul! 

Un stadion prea plin

Nu în ultimul rând, o altă informație vine, prin intermediul site-ului HotNews, de la Baia Mare. Conducerea clubului local de fotbal admite că la un recent meci din Cupa României, în compania formației Steaua, s-au aflat pe stadionul din nordul țării 14.000 de oameni, adică dublu față de capacitatea arenei. De unde se poate trage concluzia că în acea zi Dumnezeu a fost microbist, dar fără a ține cu vreo echipă anume, ci numai cu suporterii din tribune. (Dan Gheorghe)

Comentarii

 • GORUN

  03 noiembrie 2015 20:24

  -Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.-NU este necesara niciun fel de experienta!-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.-Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere.-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email gorun.constantingmail.com

  raspunde comentariului
 • Ion

  03 noiembrie 2015 19:14

  Atentie la intoxicari ce treaba are Registrul Comertului cu Primaria ? Pentru inregistrarea punctului de lucru sau a sediului social la RC este suficienta declaratia proproprie raspundere tocmai pentru ca indeplinirea conditiilor de functionare trebuie verificata la eliberarea autorizatiei.Pentru eliberarea autorizatiei de functionare NU este suficienta declaratia, altfel ce rost ar mai avea aceasta autorizatie ? Ca doar nu se elibereaza numai pentru a incasa niste taxe si pentru a se obliga firma sa incheie contract cu firma de salubritate ! Atunci cand intru intr-o cofetarie si vad pe perete Autorizatia de functionare eliberata de o institutie a statului Primaria sunt lasat sa cred ca toate conditiile legale de functionare sanitare, pompieri etc sunt respectate iar semnatura Primarului certifica acest lucru. Altfel se afisau pe perete Declaratia pe propria raspundere si Contractul de salubrizare iar noi nu mai aveam nevoie de Primarie.

  raspunde comentariului
 • @teoria conspiratiei

  03 noiembrie 2015 17:56

  Corect!. Localul tot trebuia controlat la intervale regulate.

  raspunde comentariului
 • fanel

  03 noiembrie 2015 11:22

  SA IASA LUMEA IN STRADA ,VREM O ROMANIA FARA CORUPTIE ,POLITICIENII PENALI ,CONDAMNATI DIN PARLAMENT ,GUVERN PRIMARII ,SEFI DE PARTIDE CONDAMNATI IN PRIMA INSTANTA,SA DEMISIONEZE,SA SE FACA ALEGERI ANTICIPATE,NUMAI ASA SCHIMBAM CEVA IN ROMANIA,SA DESCHISA OCHII TOT PROSTU SA VADA ADEVARATII CORUPTI. DAR NU NUMAI CLUBURILE, SUNT FOARTE MULTE GRADINITE LA PARTERUL BLOCURILOR IN TOATA TARA,CEL PUTIN LA IASI MAFIOTUL NICHITA IN LOC SA FACA GRADINITE SCOLI,PLATEA POLITIA LOCALA SA-I URMAREASCA AMANA SAU FACEA SERATE CU TEOFAN IN BECIURILE MITROPOLIEI SA MAI CAPETE ACESTE STAFII BANI.SE PLIMBA PRIN IASI TOT FELUL DE CALUGARI SA STRINGA BANI PENTRU BISERICI DAR DE SCOLI ,SPITALE .GRADINITE NU VAD NICVI UN DRAC DE ASTA SA UMBLE SA FACA CEVA. DACA IZBUINESTE VRE UN INCEDIU LA PARTERUL UNUI ASEMENEA BLOC VA DATI SEAMA CITI COPII MOR. IASUL CEL PUTIN E PLIN DE ASTFEL DE GRADINITE.

  raspunde comentariului
 • fanel

  03 noiembrie 2015 11:20

  SA IASA LUMEA IN STRADA ,VREM O ROMANIA FARA CORUPTIE ,POLITICIENII PENALI ,CONDAMNATI DIN PARLAMENT ,GUVERN PRIMARII ,SEFI DE PARTIDE CONDAMNATI IN PRIMA INSTANTA,SA DEMISIONEZE,SA SE FACA ALEGERI ANTICIPATE,NUMAI ASA SCHIMBAM CEVA IN ROMANIA,SA DESCHISA OCHII TOT PROSTU SA VADA ADEVARATII CORUPTI. DAR NU NUMAI CLUBURILE, SUNT FOARTE MULTE GRADINITE LA PARTERUL BLOCURILOR IN TOATA TARA,CEL PUTIN LA IASI MAFIOTUL NICHITA IN LOC SA FACA GRADINITE SCOLI,PLATEA POLITIA LOCALA SA-I URMAREASCA AMANA SAU FACEA SERATE CU TEOFAN IN BECIURILE MITROPOLIEI SA MAI CAPETE ACESTE STAFII BANI.SE PLIMBA PRIN IASI TOT FELUL DE CALUGARI SA STRINGA BANI PENTRU BISERICI DAR DE SCOLI ,SPITALE .GRADINITE NU VAD NICVI UN DRAC DE ASTA SA UMBLE SA FACA CEVA. DACA IZBUINESTE VRE UN INCEDIU LA PARTERUL UNUI ASEMENEA BLOC VA DATI SEAMA CITI COPII MOR. IASUL CEL PUTIN E PLIN DE ASTFEL DE GRADINITE.

  raspunde comentariului
 • Piedone = PENAL VECHI !!!

  03 noiembrie 2015 10:48

  Aduceti-va aminte ca Piedone a dat examen auto si a luat, intr-o zi, toate categoriile, in conditiile acelea dubioase cu vize de flotant in Arges !!! Sa nu uitam ca atnuci era cat un elefant !! Iar scandalul permiselor ilegale s-a terminat cu condamnati dintre ofiterii politiei !!!A patit Piedone ceva atunci ?? NU !! Cine fura azi un ou.....RUSINE !! DEMISIA PIRDONE SI TOATA CLICA DE SPAGARI DIN PRIMARIE !! PLUS ANCHETA PENALA !!

  raspunde comentariului
 • atentie SRI, PROCURATURA

  03 noiembrie 2015 8:33

  Vreau sa atrag atentia lui Ponta ca reabilitarea termica a blocurilor cu POLISTIREN expandat va duce la un mare incendiu in caz de cutremur. Reabilitarea termica este buna si necesara dar trebuie facuta cu VATA MINERALA IGNIFUGA si rezistenta la umezeala. Se pare ca pentru profitul lui Nehgoita care reabiliteaza blocuri si pentru firma celui care produce POLISTIREN zapada artificiala nu se mai tine seama de SIGURANTA NATIONALA.acum vor incepe in sectorul 2 vre-o 23 de blocuri.Opriti pericolul de incendiu si cereti placarea cu materiale IGNIFUGE. Polistirenul în fața SR EN 13501-12007Polistirenul simplu, fie expandat sau extrudat, se încadrează în cea mai dezastruoasă clasă. respectiv E, în care materialul se presupune atinge faza de flashover în mai puțin de 2 minute și în plus arderea sa contribuie semnificativ la dezvoltarea incendiului. In caz de cutremur placarea se va sparge iar POLISTIRENUL FOARTE INFLAMABIL SE VA APRINDE de la inceputul de mici incendii provocate de scurtcircuite si tevile de gaze rupte.Nimeni nu va mai putea fi salvat de sub daramaturi. Vad ca ISU tace si se face ca nu intelege cum sa strice afacerea lui NEhgoita. Placati ba cu ce trebuie chiar daca e mai scump dar nu omorati oameni.

  raspunde comentariului
 • oPUSDEY

  03 noiembrie 2015 8:26

  sI SUSPECTUL DE TRAFIC DE COPII NEMTOIU IOHANNIS ARE PROBLEME GRAVE CU CAPULUn protest are loc luni seara la Sibiu. Asta, in conditiile in care, potrivt sefului ISU Sibiu, cele mai multe dintre cluburile si localurile din fosta Capitala Culturala Europeana, inclusiv hala unde se joaca cel mai de succes spectacol de teatru din ultimii opt ani de la Sibiu, Faust-ul regizat de Silviu Purcarete, functioneaza ilegal si prezinta pericol de incendiu, informeaza B1 TV. Aproximativ 1000 de persoane, sibieni, studenti, tineri sau oameni in varsta au tinut sa participe la un mars al solidaritatii. Au pornit din cel mai mare parc al Sibiului si au ajuns in Piata Mare. Au aprins lumanari si s-a tinut un moment de reculegere in memoria victimelor din clubul Colectiv din Capitala.Oamenii sunt solidari cu familiile victimelor, cu cei care sufera acum pe patul de spital. In urma unui control facut sambata seara de ISU Sibiu in mai multe cluburi din oras, s-au constatat nereguli si s-a aplicat amenzi in valoare de 55.000 de lei. Spatiul in care se desfasoara spectacolul Faust nu are autorizatie din partea ISU Sibiu si chiar si sediul Primariei din Sibiu nu are autorizatia din partea ISU, spun autoritatile. Controalele vor continua. Sursa foto digi24SHARE FACEBOOKTWEETGOOGLE

  raspunde comentariului
 • JURIST

  03 noiembrie 2015 5:30

  PRINDE ORBUL SCOATE-I OCHII. NU COMPARATI CLUJUL CU BUCURESTIUL. ÎN BUCURESTI S-AU ADUNAT TOATE LEPRELE, INCAPABILI SA-SI ÎNDEPLINEASCA MISIUNILE CU PRICEPERE, CINSTE SI BUN SIMT. IAR MADAMELE CARE LUCREAZA CU ACESTI DERBEDEI, SUNT ABSOLUT INCAPABILE DEOARECE SUNT PROASTE DIN NASTERE SI STIU NUMAI SA-SI VÂNTURE FUNDURILE. ACUM FUG PRECUM POTîRNICHELE DE RASPUNDERE, IAR CEI ÎN DREPT DE A APLICA CE MAI RIGUROASA PEDEAPSA CE UCIDERE ÎN MASA, SI EI LA EL CA SI SUBALTERNII. MORTII SUNT DE VINA!

  raspunde comentariului
  • Taran din Moldova

   03 noiembrie 2015 8:19

   Bucurestiul este o cloaca infecta , fieful cocalarior di toata Rromania , are pretentie de capitala ! Ca cetatean al tarii , mi-i rusine cu o astfel de capitala . Am vazut imaginile de la fata locului , cladirile din jur cu pereti scorojiti, murdari , usi si porti ruginite , un peisaj demn de lumea a3 a ! Televiziunile straine au preluat si ele , imagini cu scena tragediei in care apar decorurile dambovitene demne de lumea a 3 a Se vede de la o posta , lipsa simtului gospodaresc si capacitatii manageriale a gospodarilor orasului .De fapt care gospodari ? Oprescu - cocalar securist-, Vanghelie , Videanu infractor cu supertupeu , Crin Halaicu , Viorel Lis , etc

   raspunde comentariului
 • petroniu

  03 noiembrie 2015 0:37

  Vad ca maine e programat un mars pentru Piedone. Nu cred ca se va mai tine. Estimez ca Piedone va demisiona, sau se va suspenda, dimineata. Va primi un telefon daca nu o va face din proprie initiativa. Nimeni nu mai vrea acum oameni pe strazi. Mamaliga a urcat pana in buza ceaunului. Politicienii invart lingura incet si cu mare bagare de seama ca sa nu dea cu mamaliga in foc.

  raspunde comentariului
 • teoria conspiratiei

  02 noiembrie 2015 23:23

  registrul comertului si primaria aveau datoria de a instiinta ISU privind acordul de functionare iar ISU sa viziteze firma.

  raspunde comentariului
 • petroniu

  02 noiembrie 2015 23:04

  Nu inteleg ce-a fost greu sa se uniformizeze regulamentul pe toata tara. ISU ar fi fost institutia cu initiativa, ar fi obligatia ei, dupa mine. De fapt, l-am auzit pe un adjunct de la ISU Ilfov-Bucuresti la B1 si cam dadea din colt in colt. Si Piedone se cam balbaia cand a fost intervievat de zicea el ca e acoperit. Cica ISU trebuie sa fie solicitati de noile firme, pentru a da avize pentru sediu si "pentru a lua in evidenta". In stilul asta inseamna ca ISU nu au nimic in evidenta, din moment ce toti rezolvau tot la primarie! Nu verifica nimica, nu controleaza nimica, e un dolce farniente. Al doilea, miroase a schema organizata de muls spagi de pe antreprenori. Adica pui taxa prohibitiva de 10000 EUR pentru aviz de la ISU? Mai ales ca inteleg ca taxa e inflexibila, oricat de mare sau mica, simpla sau complexa e locatia. Pute a schema de estorcat mita, cu intelegere intre primarie si ISU, poate joaca sceneta "politistul rau si politistul bun". Asta fi un posibil scenariu. Adica, ce le-ar zice primaria antreprenorilor, "bai, aia de la ISU va jupoaie, noi suntem oameni, ne intelegem daca sunteti si voi oameni cu noi. Ca sa fie bine la toata lumea. Veniti la noi, daca nu vreti sa le dati cat cer pungasii aia, si dati o declaratie ca sunteti in regula cu locatia si ca functionati pe raspunderea voastra si noi zicem ca e in regula si primiti autorizatia si gata. Noi sprijinim cum putem antreprenorii nostri". E un scenariu posibil, ca am inceput sa le simt, mai ales aici in Bucuresti, unde functioneaza sistemul asta balcanic, fanariot. Ti-ai cumparat o dregatorie, o pozitie in stat, te-ai facut sef de teava, ti-ai luat o pozitie pe listele de candidati, pai atunci trebuie sa cotizezi sus an de an. Iei si tu ceva, dar si jupanul tau sa simta ca esti recunoscator ca te-a ales, ca ti-a dat o paine. De aia, daca asta e un scenariu adevarat, s-ar putea ca autoritatile din primarie sa aiba un aparator undeva sus, care sa incerce sa musamalizeze, ca sa nu spuna. Asta daca nu cumva reteaua de mita era inchisa, adica poate functionau independenti de politic, adica privati. E un scenariu. Mie-mi miroase ca se practica spaga asta sistematic la autorizari, ca taxa aia ISU e nesimtita tocmai ca sa sperie antreprenorii si sa-i faca sa prefere sa dea spaga bucurosi. Tare mi-e frica ca nimeni n-are in sectorul ala autorizatii de la ISU, au semnat doar declaratii pe propria raspundere. Daca asa e, atunci patronii aia de la club nu mai sunt asa vinovati, ca ei sunt in cazul asta doar niste victime oarecare ale unei retele organizate de estorcari, care poarta toata vina moral, fiind cei care au determinat producerea accidentului. Sau poate ca nici acestia nu sunt asa de vinovati, daca cumva este cineva mai sus de ei care i-a pus acolo tocmai pentru a face ce fac, in scenariul ipotetic de mai sus. Iar daca se ciupeste la dat autorizatii de functionare, atunci sigur se ia gras la autorizatii de constructie, unde antreprenorii deja au alt calibru, e vorba de alti bani. Am fabulat doar, sunt niste scenarii, dupa tipicul celor dezvaluite de presa si de DNA anii astia.

  raspunde comentariului
  • Supravietuitor

   03 noiembrie 2015 7:12

   Uitati-va cum arata Piata Sudului, ca sa intelegeti cum dau Piedone si echipa aprobari dupa apobari restaurante dupa restaurante - dupa ce teatral le-a daramat pe cele aprobate de altii - Aleea Castanilor, banuiesc neasigurata, neverificata, dupa ce promisese ca o desfiinteaza cand noul mall va fi gata, complexul verde de metal, plin de chioscuri foarte, foarte inflamabile, ma intreb daca chiar s-ar putea da vreun aviz pentru o astfel de activitate comerciala. Sa nu vorbim de tarabe, romi vanzand ce se poate, pepeni cu sutele pe caldaram vara, verze toamna, brazi iarna. O piata urata, urata, urata, in timp ce el vopseste gardurile din Parcul Tineretului la TV, parc ciuntit de vile si blocuri. Alti bani in buzunarul lor. Piedone se crede Dumnezeul sectorului 4. Tot timpul m-am mirat cum supravietuieste?! Poate aflam in curand, pentru ca tinerii aceia nu au supravietuit "responsabilitatii" lui.

   raspunde comentariului
   • nebucurestean

    03 noiembrie 2015 8:28

    Acest asazis Pizdone , este un semianalfabet cu tupeu care nu s-a evidentiat decat prin burdihanul urias si falcile sale proeminente .

    raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design