Președintele CJ Timiș Sorin Grindeanu a fost propus de PSD pentru postul de premier. Liderii PSD au căutat un nou premier, de teamă că suspendarea președintelui Iohannis, dorită de unii social-democrați, va amâna intrarea partidului la guvernare.
Sorin Grindeanu a fost ministru al Comunicațiilor în guvernul Ponta și este actualul presedinte al Consiliului Judetean Timiș.
Decizia a fost luată într-o ședință a Comitetului Executiv Național, care a discutat strategia de răspuns după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat să o nominalizeze pe Sevil Shhaideh pentru postul de premier. Variantele discutate în partid era avansarea unui nou nume pentru postul de premier sau suspendarea președintelui Iohannis. Balanța a înclinat în favoarea unei noi nominlizări, pentru că procedua de suspendare poate fi de durată. Tocmai pentru a nu complica lucrurile, social-democrații au respins și restul scenariilor – repetarea propunerii Sevil Shhaideh, respinsă deja de președintele Iohannis sau avansarea numnelui lui Liviu Dragnea, împiedicat să obțină acest post întrucât a fost condamnat în dosarul fraudării referendumului din 2012. În aceste condiții, varianta Grindeanu a fost votată aproape toți liderii PSD. S-a abținut doar Codrin Ștefănescu, care ar fi dorit ca PSD să-l propună pe Liviu Dragnea.
Înainte de ședință, liderul PSD Iaşi, Mihai Chirică, a declarat că a transmis o scrisoare organizaţiei centrale a PSD prin care îl împuterniceşte pe Liviu Dragnea să facă în continuare propunerea de desemnare a viitorului prim ministru. La rândul său, Horia Nasra, șeful PSD Cluj, a declarat că aşteaptă la şedinţa CEx să vadă care este propunerea preşedintelui partidului, Liviu Dragnea, în legătură cu funcţia de premier, aceasta urmând să fie analizată. Liderii PSD care au susținut ca partidul să facă o nouă propunere de premier, vorbesc despre eventualitatea suspendării președintelui Iohannis doar dacă șeful statului ar respinge și a doua propunere a PSD.
Anterior, liderii PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu fluturaseră posibilitatea suspendării președintelui Klaus Iohannis. Însă, această procedură poate fi de durată, riscând să amâne intrarea partidului la guvernare. Liderii coaliției au vorbit despre o comisie care să verifice dacă președintele a încălcat Constituția.
Suspendarea poate prelungi opoziția PSD
Potrivit Regulamentului ședințelor comune, după prezentarea propunerii de suspendare din funcţie şi ascultarea explicaţiilor Preşedintelui României, președintele de ședință consultă deputaţii şi senatorii dacă datele existente sunt suficiente pentru a fi sesizată Curtea Constituţională sau dacă este necesară constituirea unei comisii comune de anchetă. Constituirea unei comisii de anchetă, așa cum s-a întâmplat la suspendarea lui Traian Băsescu în 2007, poate lungi dezbaterile cu o lună de zile. Varianta în care Parlamentul se adresează direct CCR, așa cum s-a întâmplat la suspendarea lui Traian Băsescu din 2012, s-ar finaliza mai rapid – aproximativ o sătpămână. Însă, sunt semne de întrebare, în privința unui aviz al CCR privind propunerea de suspendare. Potrivit Constituției, președintele este cel care desemnează candidatul pentru postul de premier, consultându-se cu partidele parlamentare.
Mai mult, decizia CCR (80/2014) invocată de liderii coaliției în sprijinul teoriei că șeful statului ar fi încălcat Constituția nu face referire la situaţia în care şeful statului ar putea avea obiecţii faţă de premierul propus de majoritate. Judecătorii CCR precizează doar că președintele trebuie să desemneze candidatul partidelor care pot asigura susținerea necesară pentru obținerea votului Parlamentului. Or, Iohannis nu a refuzat niciun moment să nominalizeze un candidat din partea PSD și ALDE.
Interesat este că niciunul din liderii PSD nu a folosit termenul „demitere” în ceea ce-l privește pe președinte. Șeful deputaților PSD, Eugen Nicolicea a susținut că majoritatea își poate instala guvernul în timp ce președintele Iohannis este suspendat, urmând să anuleze hotărârea de revocare, fără a se mai ajunge la un referendum de demitere. Însă, potrivit Constituției, nu există o preocedură de revocare a suspendării. „Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui“, se menționează în Constituție.