15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportCulisele schimbărilor din Guvernul Grindeanu: De ce a acceptat Liviu Dragnea un...

Culisele schimbărilor din Guvernul Grindeanu: De ce a acceptat Liviu Dragnea un tehnocrat la Justiție

Tudorel Toader, fost judecător la CCR, este propunerea PSD pentru Ministerul Justiției. Coaliția de guvernare a operat alte trei modificări în Executiv, promovând inclusiv doi foști miniștri din Cabinetele Ponta. Remanierea a avut loc la numai o lună și jumătate de la depunerea jurământului de către Guvernul Grindeanu.

Comitetul Executiv Național al PSD a validat, ieri, o serie de propuneri de miniștri în Guvernul Grindeanu. Pe lângă Tudorel Toader, propus pentru portofoliul Justiției, Mihai Tudose este sprijinit pentru Economie, Alexandru Petrescu va fi mutat de la Economie la IMM-uri, iar Rovana Plumb ar urma să preia Ministerul Fondurilor Europene. Anterior, propunerile fuseseră avizate de conducerea alianței PSD-ALDE. Pentru intra în guvern, cei menționați trebuie acceptați și de președintele Klaus Iohannis, care va primi propunerile de la premierul Sorin Grindeanu.

Subiectul cel mai delicat pentru PSD a fost identificarea unui nou ministru al Justiției, după demisia lui Florin Iordache, provocată de scandalul privind aprobarea ordonanței de urgență 13, prin care a fost modificat Codul Penal. Ideea unui ministru „tehnocrat” independent față de PSD (cel puțin pe hârtie) a fost lansată de premierul Sorin Grindeanu și a fost, inițial, respinsă de social-democrați care doreau un membru de partid. Ulterior, însă, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a avansat numele lui Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională.


Un tehnocrat bun pentru PSD & ALDE este un prieten de partid, cineva care are cel puțin un schelet în dulap, cineva care a primit favoruri, pe care a venit vremea să le întoarcă. Tudorel Toader, ministrul independent al Justiției, este un vechi amic al șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu ajutorul căruia a și primit, de altfel, pentru zece ani un fotoliu la Curtea Constituțională. În momentele-cheie, ca judecător constituțional, Toader a știut cum să întoarcă spatele legii pentru a le da dreptate celor care l-au numit: s-a întâmplat în 2012, când s-a pronunțat pentru validarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, deși nu exista cvorum, iar în 2016 a fost de partea celor care au reformulat abuzul în serviciu, o decizie a Curții care va duce la modificarea Codurilor Penale, probabil în sensul în care a făcut-o Guvernul cu Ordonanța de Urgență 13…continuarea aici.

Ca imagine, Toader corespunde profilului de independent pentru că a ajuns la CCR la propunerea PNL, în 2006, când Tăriceanu era premier și președinte al liberalilor. În plus, faptul că Toader a fost judecător CCR îi va conferi credibilitate în dezbaterile pe tema Codul Penal, după ce chiar CCR a respins mai multe articol din acest act normativ. 

Propunerea a fost acceptată de președintele PSD Liviu Dragnea, care le-a transmis social-democraților că nominalizarea unei persoane care să nu fie membru PSD  corespunde actualei etape, iar condițiile s-au schimbat față de momentul formării GuvernuluI Grindeanu. În acest fel, parlamentarii PSD care susțineau ca Ana Birchall să devină titular la Justiție (ea fiind ministru interimar) au fost reduși la tăcere. Propunerea ca Toader să fie ministru al Justiției a fost votată, în unanimitate, la pachet cu celalte nominalizări. Liviu Dragnea a dat asigurări că lui Toader nu i se va solicita să intre în PSD.

Cine este noul ministru al Justiției

Absolvent de drept, Tudorel Toader a început cariera juridică în 1986, ca procuror la o unitate din Vrancea. În 1991 Tudorel Toader ajunge avocat, iar din 1993 începe să urce în ierarhia Univ. „Al.I. Cuza” fiind decanul Facultăţii de Drept (2004 şi rectorul universităţii ieşene (2016). În 2004, a absolvit un curs post universitar la Colegiul Național de Apărare.

În anul 2006, a devenit judecător la Curtea Constituțională,  numit de către Camera Deputaților, la propunerea PNL,  întâi pentru un an, ulterior   pentru un mandat plin, de nouă ani de zile, care a expirat în 2016. În momentul în care a fost propus la CCR, presa a publicat informații potrivit cărora ar fi fost sprijinit de Relu Fenechiu și Tudor Chiuariu, ambii din Iași, extrem de influenți în PNL în aceea perioadă.

De altfel, în 2009, judecătorul a fost fotografiat când a venit la o petrecere organizată de deputatul PNL Relu Fenechiu. El a fost unul dintre judecătorii care nu au semnat erata CCR la referendumul din 2012. De altfel, Toader a fost unul dintre cei trei judecători ai CCR care au votat pentru validarea rezultatului referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Premierul Grindeanu a explicat că, anterior numirii, a discutat cu Toader despre modul în care deciziile CCR trebuie transpuse în Codul Penal și Codul Procedură Penală. De remarcat că, recent, Toader a acordat un interviu în care explica implicațiile deciziei CCR privind abuzul în serviciu, luată în vara anului trecut. El a explicat că decizia a fost una intepretativă care nu a avut ca efect dezincriminarea abuzului în serviciu și că instanțele puteau să judece pe baza deciziei CCR.

„La decizia interpretativă, din momentul publicării deciziei în Monitorul Oficial, norma juridică interpetată de către Curtea Constituţională se aplică în continuare, fără nicio suspendare, fără nicio întrerupere, dar se aplică în sensul interpretat de Curte”, a explicat Toader. Punctul său de vedere contrazice propaganda PSD pe această temă, potrivit căreia ordonanța 13 a fost necesară pentru că abuzul în serviciu a fost dezincriminat prin decizia CCR de anul trecut.

Preluați din Guvernul Ponta

Odată cu schimbarea de la Justiție, liderii PSD au operat și alte modificări în guvern. Mihai Tudose, unul dintre veteranii PSD,  va reveni în fruntea Ministerului Economiei, pe care l-a mai condus în Guvernul Ponta 4 (decembrie 2014 – noiembrie 2015). Mihai Tudose este deputat PSD Brăila şi de 13 ani este preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaţilor. De zece ani, social-democratul este doctor în „Ştiinţe Militare şi Informaţii”, diplomă primită la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”.

Fostul titular al Economiei, Alexandru Petrescu va prelua Ministerul Mediului de Afaceri și Antreprenoriat (unde era interimar), după demisia lui Florin Jianu din acest post, în semn de protest față de aprobarea ordonanței 13.

Rovana Plumb va prelua Ministerul Fondurilor Europene înlocuind-o pe Mihaela Toader. Rovana Plumb își completează în acest fel porotofliul de ministere ocupat de-a lungul timpului. A fost ministru al Mediului în Cabinetele Ponta 1 și 2, din 7 mai 2012 și până în 5 martie 2014.  Ulterior, a devenit ministru al Muncii în Guvernele  Ponta 3 și 4 (5 martie 2014 — 17 noiembrie 2015).

Rovana Plumb era considerată în PSD o susținătoare a fostului premier Victor Ponta, iar Dragnea pare dornic să „spargă” această tabără oferind funcții sprijinitorilor fostului premier. Atunci când s-a retras din fruntea PSD în 2015, Ponta a încercat să o lase în locul său, în detrimentul lui Liviu Dragnea, dar actualul lider PSD a avut câștig de cauză.

Guvernul Grindeanu a depus jurământul pe 4 ianuarie. Deși au trecut mai puțin de două luni , bilanțul Cabinetului Grindeanu arată astfel la acest moment: două demisii (Florin Jianu de la IMM-uri și Florin Iordache de la Justiție), o rocadă (Alexandru Petrescu, de la Economie la IMM-uri) și două noi numiri (Rovana Plumb, în locul Mihaelei Virginia Toader, la Fonduri Europene, respectiv Mihai Tudose, în locul lui Alexandru Petrescu, la Economie).

Mihai Chirica a rămas fără funcții

Primarul Iașului, Mihai Chirica rămâne membru PSD,  dar a pierdut ambele funcții de conducere din partid. Conducerea PSD l-a lăsat atât fără postul de vicepreședinte la nivel național al partidului dar l-a schimbat și din funcția de președinte interimar al PSD Iași. După hotărârea CEX,, Chirica s-a arătat dezamăgit că liderii partidului au luat o decizie bazată pe „acte de dezinformare” susținând că el nu a atacat nici Guvernul Grindeanu, nici PSD. „Am fost pedepsit pentru că am spus adevărul“, a acuzat primarul. Chirica a fost unul dintre cei mai vehemenți critici pe tema emiterii ordonanței 13.

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă