-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportLiviu Dragnea primește încă un semnal ferm. CSM a dat astăzi aviz...

Liviu Dragnea primește încă un semnal ferm. CSM a dat astăzi aviz negativ în cazul proiectelor de ordonanță de urgență privind grațierea și modificările codurilor penale, strecurate de liderul PSD pe sub ușa Guvernului Grindeanu

UPDATE 17.38: Șefa instanței supreme, Cristina Tarcea, a decșarat, miercuri, că nu este de acord cu promovarea celor două ordonante de urgenţă ale Ministerului Justiţiei privind graţierea şi modificările aduse Codului penal şi Codului de procedură penală deoarece nu este justificată urgenţa lor.

„Votul este secret. Există o cutumă a CSM să nu se devoaleze numărul, a fost majoritate confortabilă. Am auzit discuţii în spaţiul public că ar există o interferare a puterii legislative de către puterea judecătorească, dar cred că trebuie să lămurim un lucru de la început. A fost opţiunea legiuitorului ca CSM să îşi spună punctul de vedere asupra proiectelor de lege care interesează justiţia (…) Ministrul Justiţiei poate şi să ignore, avizul este consultativ. Ministrul nu a fost prezent, am înţeles că a avut o altă şedinţa”, a spus Cristina Tarcea.

Totodată, ea a mai îndemnat la judecată raţională toţi subiecţii implicaţi într-o eventuală graţiere.

„Nimeni nu contestă utilitatea unui asemenea demers al graţierii, dar trebuie să judecăm raţional. Se invocă în nota de fundamentare faptul că sunt anumite penitenciare care au o suprapopulare de 220 la sută şi că media de suprapopulare ar fi cam de 150 la sută. Ar fi trebuit un studiu în care să se demonstreze printr-o astfel de graţiere cam cât la sută din populaţia penitenciarelor s-ar fi eliberat şi atunci am fi putut discuta de necesitatea unei reglementări de urgenţă. Când am dat avizul ne-am raportat strict la elementele care ne-au fost indicate în nota de fundamentare, care ne-au dus la concluzia că nu a existat o iminenţă a reglementării”, a mai susţinut judecătoarea Cristina Tarcea.

„Înainte de a participa la şedinţa CSM am citit şi eu punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, care nu este o noutate pentru mine, pentru că elaborarea acestui punct de vedere a avut în vedere şi observaţiile pe care le-a transmis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi care erau în acelaşi sens, adică nu susţinem promovarea unui astfel de demers pe calea unei ordonanţe de urgenţă. Am arătat că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de articolul 15, aliniatele 4 şi 6 din Constituţie, în sensul că nu este justificată urgenţa”, a spus Cristina Tarcea înainte de votul prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ cele două ordonanţe.

15.43: CSM a dat aviz negativ pentru cele două proiecte de ordonanță de urgență. Informația a fost confirmată și de procurorul general Augustin Lazăr. 


Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) analizează, miercuri, în ședința plenului, proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificările codurilor penale. Acestea au fost trimise spre avizare de către Ministrul Justiției și au fost blamate de președintele Klaus Iohannis, care a început procedura pentru organizarea referendumului în legătură cu aceste modificări și a trimis în Parlament o scrisoare pe această temă.

Ședința CSM pentru analizarea ordonanței de urgență și a modificărilor codurilor penale este programată să înceapă miercuri, de la ora 15.00.

Proiectele pentru grațiere și pentru modificările codurilor penale au fost transmise de către Ministrul Justiției către CSM pe data de 19 ianuarie, pentru avizare.

După ieșirile de stradă de duminică seara din toată România, președintele Klaus Iohannis a decis marți să declanșeze organizarea unui referendum privind modificarea legii penale și a transmis către Parlament o scrisoare în acest sens.

"Marţi, 24 ianuarie a.c., preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice", informează Administraţia Prezidenţială.

Scrisoarea a fost transmisă către cei doi președinți ai celor două Camere. În scrisori se solicită consultarea Parlamentului cu privire la probleme prezentate mai sus.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă