Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a comunicat, luni, Ministerului Justiției propunerile privind proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii care vizează statulul judecătorilor și procurorilor, a Legii privind organizarea judiciară și a actului normativ referitor la CSM.
Printre sutele de amendamente se găsește unul referitor la numirea procurorilor-șefi, în sensul reducerii rolului Ministerului Justiției. Astfel, procurorul-general și procurorii-șef ai DNA și DIICOT ar urma să fie numiți de președintele României, la propunerea CSM și cu avizul ministrului Justiției. În prezent, propunerea este făcută de ministrul Justiției, iar CSM doar avizează.
Totodată, CSM propune ca vechimea pentru procurorii-șefi să fie de minimum 18 ani, în loc de 15 ani, cât propuse Ministerul Justiției, sau de 10 ani, cât este în forma actuală a Statutului judecătorilor și procurorilor
Un alt amendament prevede ca avocaţii cu o vechime în profesie de cel puţin 18 ani, care nu au fost sancţionaţi disciplinar şi nu au avut abateri de la codul deontologic, să poată fi numiţi în funcţii vacante de judecător sau procuror la judecătoriile sau parchetele care funcţionează pe lângă acestea, stabilite de către Consiliul Superior al Magistraturii.
„Date fiind implicațiile modificărilor legislative propuse asupra întregului sistem judiciar, proiectul de act normativ, împreună cu propunerile și observațiile Consiliului, au fost transmise, spre consultare, instanțelor judecătorești și parchetelor de pe lângă acestea, asociațiilor profesionale, Institutului Național al Magistraturii, Școlii Naționale de Grefieri și Inspecției Judiciare. În urma analizei efectuate la nivelul CSM, au fost formulate mai multe propuneri”, se precizează într-o scrisoare transmisă de CSM lui Tudorel Toader.
Totodată, CSM mai precizează că apreciază „cooperarea interinstituțională pentru eficientiarea și asigurarea unui înalt nivel de independență și de transparență a sistemului judiciar”.
La concursul sau examenul organizat în vederea numirilor în funcția de președinte la judecătorii, tribunale, tribunale specializate și curți de apel, pot participa doar judecătorii care au calificativul „foarte bine” la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar şi nu au avut abateri de la codul deontologic în ultimii 3 ani şi îndeplinesc condiţiile de vechime prevăzute de lege.
CSM mai spune că vechimea pentru procurorii-șefi (procuror-general, șefii DNA și DIICOT) să fie de minimum 18 ani, în loc de 15 ani, cât propuse MJ, sau de 10 ani, cât este în forma actuală a Statutului judecătorilor și procurorilor.
Președintele României să nu poată refuza numirea procurorilor-șefi. În forma actuală (alin. 3 art. 54 din Legea nr. 303/2004), nemodificată de MJ, președintele poate refuza motivat, aducând la cunoștința publicului motivele refuzului.
În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a modificărilor, să se desființeze instanțele militare, iar parchetele militare să se reorganizeze ca structuri în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, parchetelor de pe lângă curțile de apel și parchetelor de pe lângă tribunale.
Judecătorii și procurorii să beneficieze de pensie de serviciu înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, atâta timp cât au o vechime de cel puțin 25 de ani. Pensia ar urma să fie 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data stabilirii drepturilor de pensie.
Judecătorii și procurorii să se poată pensiona și dacă au vechime cuprinsă între 20 și 25 de ani, caz în care cuantumul pensiei ar urma să se micșoreze cu 1% pentru fiecare an care lipsește din vechime.
Membrii CSM să nu mai exercite activitate de procuror sau judecător.