Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a amanat ieri adoptarea Strategiei de securitate nationala, urmand ca aceasta sa fie definitivata in 30 de zile, iar peste 60 sa fie supusa dezbaterii publice. Surse oficiale ne-au declarat ca liberalii s-au opus prevederilor legii privind SRI si SIE privind realizarea de catre ofiteri a actelor premergatoare cu caracter probatoriu pentru amenintarea la adresa sigurantei nationale. Liberalii au insistat asupra faptului ca SRI nu se poate substitui Parchetului.
Presedintele Basescu a aratat ca Strategia stabileste principalele amenintari la adresa securitatii – terorismul international, proliferarea armelor de distrugere in masa, conflictele regionale. De asemenea, seful statului a subliniat ca, din punctul de vedere al stadiului evolutiilor statului roman, unul dintre elementele-forte este acela al bunei functionari a institutiilor statului, referindu-se la lupta impotriva coruptiei si buna functionare a justitiei.
Basescu a afirmat ca documentul vizeaza reasezarea tarii noastre in structurile euroatlantice, ca efect al faptului ca de la 1 ianuarie 2007 Romania va fi membra a UE. Pachetul legislativ privind securitatea nationala cuprinde sase legi: legea apararii nationale, legea privind activitatea de informatii, contrainformatii si de securitate, legea privind sistemul national de management al crizelor, noua lege a SRI si SIE, precum si statutul ofiterilor de informatii. Seful statului exclude procedura asumarii raspunderii, dorind ca acestea sa fie dezbatute in Parlament. El a precizat ca se va cauta o formula de adoptare aproape simultana a pachetului. Basescu a precizat ca ultima lege vizeaza demilitarizarea acestor servicii pe grade, urmand a fi reflectat intr-un statut de functionar public. „Obiectivul major este demilitarizarea celor doua servicii – SRI si SIE. Va trebui sa le garantam ofiterilor de informatii statutul stabil de functionari publici. In momentul in care serviciile nu mai au nevoie de el, sa nu fie aruncat in strada. E nevoie ca ofiterul de informatii sa aiba statut de functionar public”, a declarat Basescu, subliniind ca peste 80 la suta din ofiterii serviciilor au fost trecuti incepand din 1990 in rezerva, in baza procesului de modernizare. „Statul roman nu le-a dat nici o solutie”, a spus seful statului, aratand ca acestia si-au gasit de lucru la firme nu singuri, ci cu toata structura lor de informatori. „Acest lucru a creat premisele ca firmele sa-si creeze propriile structuri de informatii paralele. Acest lucru trebuie evitat”, a declarat Basescu.
Basescu: „Iesiti din psihoza ascultarilor”
„Daca ne uitam la intrecerea socialista in care ne declaram ascultati, ai impresia ca suntem vreo 20 de milioane ascultati si asta inseamna ca ceilalti doua milioane ne asculta. Iesiti din aceasta psihoza pentru ca statul roman este departe de a fi un stat politienesc”, a declarat presedintele Traian Basescu, ieri, la finalul CSAT, raspunzand astfel sesizarilor lui Dinu Patriciu, Adrian Nastase si Sorin Rosca, care au afirmat ca serviciile secrete le-au ascultat telefoanele. Seful statului a declarat ca in anul 2005 au fost interceptate convorbirile telefonice a 2.373 de persoane si 6.370 posturi telefonice. Basescu a subliniat ca interceptarile au fost facute cu mandat, iar cei 80% din cei ascultati sunt cetateni straini. Seful statului a subliniat ca telefoanele ascultate sunt ale celor care pot afecta siguranta nationala. „Stiu ca ne place sa mergem sa spunem la televizor: „Pe mine ma asculta, ba pe mine!”. Dragii mei, nu sunt atatia infractori cati declaram ca suntem in Romania. Nu va ganditi ca vor sa afle cu cine va intalniti, cazuri de adulter…”, a spus seful statului.