3.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSportConsilierii locali din Constanța încalcă legea și scapă nepedepsiți

Consilierii locali din Constanța încalcă legea și scapă nepedepsiți

Consilierii locali au o serie de drepturi, dar și de obligații, izvorâte din Legea 215/2001 a Administrației Publice Locale. Atribuțiile consiliilor locale sunt extinse: de la avizarea sau aprobarea de studii, prognoze și programe de dezvoltare economico-sociale, la vânzarea, concesionarea sau închirierea bunurilor proprietate privată a orașului până la asigurarea ordinii și liniștii publice și sprijinirea, în condițiile legii, a activității cultelor religioase. Lucrează în ­comisii și pot propune proiecte de hotârâri. Legea 215 prevede clar, la modul de funcționare, câteva obligații pe care le au toți consilierii locali. Articolul 52, puntul 3: „Consilierii sunt obligați ca în îndeplinirea mandatului să organizeze periodic întâlniri cu cetățenii și să acorde audiențe”. Punctul 4 este de asemenea foarte clar: ”Fiecare consilier, precum și viceprimarul, sunt obligați să prezinte un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grija secretarului”.

Legea nu se respectă, în Constanța

Consilierii locali din Constanța nu respectă legea. Nu numai în acest mandat, dar și în cele precedente, nu au organizat întâlniri cu cetățenii. Marea lor majoritate nu a întocmit nici rapoarte de activitate. Explicațiile sunt din cele mai diverse, de la ”nu am știut” până la ”pentru banii pe care îi primesc să fac și raport de activitate?” (indemnizația lunară este de circa 6-700 de lei). Cea mai simplă explicație este însă aceea că nu au ce să scrie. ”Dacă nu au activitate, ce raport să facă?”, întreabă retoric Alexandru Bajdechi, studentul la drept care a cerut desființarea Consiliului Local Constanța, pe motiv că nu s-a întrunit la intervalul cerut de lege.

Nu există sancțiuni

Legea 215 prevede aceste obligații, dar nu și sancțiuni dacă nu sunt duse la îndeplinire. ”Nu există sancțiuni juridice, ci nu mai de ordin politic”, spune Alexandru Bajdechi. Nici măcar, de exemplu, nu li se reduce indemnizația. În opinia sa, s-ar putea depune o acțiune în instanță pe obligația de a face. Cert este însă că, la acest moment, nu există sancțiuni. Interesant este că legea este încălcată chiar de primărie. ”Nici Primăria Constanța nu organizează întâlniri cu cetățenii. Legea 52/2003”, spune Bajdechi. Legea prevede că primăria trebuie să trimită organizațiilor interesate toate proiectele de hotărâre ca să poată fi trimise sugestii. Deși ar trebui ca acestea să fie trimise cu 30 de zile înainte, pentru a putea fi studiate, acest lucru nu se întâmplă decât cu o zi înainte de ședințele de consiliu, afirmă Alexandru Bajdechi. Mai mult, procesele verbale de la aceste ședințe nu apar, spune el, decât după două luni, deși Legea 215 prevede un termen de 3 zile.

Cine sunt consilierii locali ai Constanței

Municipiul Constanța are 27 de consilieri locali (numărul este stabilit prin lege, în funcție de populație). Printre ei se regăsesc cadre didactice universitare, cu experiență în domeniu, oameni de afaceri, directori de instituții. Mulți dintre ei nu au luat nicio­dată cuvântul și nu au propus niciodată un proiect de hotărâre.

Din tată-n fiu

De multe ori, pare că funcțiile de consilieri locali se moștenesc în familie. Ali Denis, consilier local, este fiului unui fost consilier, Nurhan Ali, care a fost votat și cetățean de onoare al orașului (fost manager la HCM Constanța, unde îl angajase și pe fiu, pe post de scouter). Radu Matei este fiului unuia dintre cei mai impor­tanți liberali, Constantin Matei, Adrian Sponte, consilier jude­țean, este fiului unui fost lider PDL, Ioan Albu, tot consilier jude­țean, este fiul altui liberal cu afaceri mari în Constanța, ­Gheorghe Albu. Cel mai recent membru al Consiliului Local Constan­ța, Raluca Trandafir, este fiica fostului șef al Autorității Navale Române. 

Exercițiu de transparență

Partidele, mai ales în contextul schimbărilor cerute de stradă, au obligația să-și oblige membrii să respecte legea și să fie transparente. Primul pas este publicarea rapoartelor anuale de activitate și organizarea de întâlniri cu cetățenii, așa cum prevede legea. Al doilea este să propună pe listele de consilieri locali persoane care au făcut ceva pentru orașul în care trăiesc și/sau pentru județ, și nu persoane pe care le recomandă cu totul altceva decât activitatea profesională și profesionalismul.

Cele mai citite

Detalii despre acordul de încetare a focului din Gaza: Faze, eliberări și ajutoare

Oficiali familiarizați cu acordul au dezvăluit aspecte importante ale încetării focului dintre Israel și Hamas. Acordul, potrivit Reuters, include trei faze distincte și vizează...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Moment istoric: Sute de soldați suedezi s-au alăturat unei brigăzi NATO în Letonia

Sâmbătă, sute de soldați suedezi au ajuns în Letonia pentru a se alătura unei brigăzi multinaționale conduse de Canada, amplasată de-a lungul flancului estic...
Ultima oră
Pe aceeași temă