1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportUPDATE. Discuțiile privind constituirea Comisiei parlamentare SIE au fost amânate, la propunerea...

UPDATE. Discuțiile privind constituirea Comisiei parlamentare SIE au fost amânate, la propunerea deputatului Eugen Nicolicea

UPDATE 18.30: Discuțiile privind constituirea Comisiei speciale a Camerei deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informații Externe (SIE) au fost amânate, potrivit Agerpres.

 Astfel, luni după-amiază, plenul reunit al Parlamentului a aprobat propunerea deputatului Eugen Nicolicea privind amânarea discuțiilor. Președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, a solicitat și amânarea discuțiilor privind Comisia parlamentară a revoluționarilor din Decembrie 1989.

„Vă rog să amânăm, adică să scoatem de pe ordinea de zi discutarea despre Comisia pentru revoluționari și Comisia SIE pentru o dată ulterioară, după consultarea tuturor liderilor grupurilor, existând următoarea situație: din Comisia SIE trebuie să facă parte trei deputați și doi senatori, dar toată lumea a propus numai de la Camera Deputaților și acest lucru ne face imposibil să votăm, iar la Comisia pentru revoluționari s-a propus discutarea ei împreună cu celelalte comisii, rămânând practic să ne pronunțăm doar asupra Comisiei de control a SRI”, a declarat Nicolicea, de la tribuna Parlamentului.

Solicitarea acestuia a fost aprobată de plenul reunit cu 294 de voturi „pentru” și 88 „împotrivă”.

 


Parlamentarii vor decide în cursul zilei de luni componența comisiile pentru controlul Serviciului Român de Informații (SRI) și a Serviciului de Informații Externe (SIE). Conform News.ro, Liviu Dragnea a sugerat, duminică seara, că PSD ar putea prelua conducerea ambelor comisii de control ale serviciilor secrete.

Comisia pentru controlul parlamentar al activității SIE va avea cinci membri care vor trebui să fie și membri ai comisiilor de apărare: trei deputați și doi senatori. PNL mizează pe deputatul Cezar Preda pentru conducerea acestei comisii. Această informație a apărut pe data de 16 decembrie, anul trecut, pe mediafax.

Deputatul Cezar Preda a mai deținut președinția acestei comisii în perioada 2007-2008.

Dar PSD va putea să nu lase către PNL această funcție, social liberalii putând să ia și comisia pentru controlul parlamentar asupra activității SIE. Liviu Dragnea a declarat că nu există un  acord cu PNL pentru împărțirea acestor două funcții, argumentând că există o cutumă ca șefiile SRI și SIE să fie împărțite între putere și opoziție, dar ea a fost încălcată în momentul în care președintele Klaus Iohannis a acordat ambele funcții unor liberali.

Întrebat dacă va prelua PNL preşedinţia Comisiei SIE, Dragnea a răspuns: „Nu. A existat o cutumă, pe care inclusiv Traian Băsescu a respectat-o, anume ca şefii civili ai SRI şi SIE să fie propuşi unul de la opoziţie, unul de la putere”.

„Preşedintele Klaus Iohannis a rupt această cutumă când a propus atât la SRI cât şi al SIE doi oameni din partea PNL – domnul Hellvig şi domnul Ungureanu. Deci a picat acea cutumă”, a adăugat Dragnea.

ALDE va urma să decidă tot luni persoanele pe care le v-a desemna pentru acest comisii.

UDMR încă nu a anunțat persoanele reprezentative pentru partid, dar se vehiculează că în comisia SRI s-ar putea regăsi senatorul Verestoy Attila, membru al comisiei în mai multe legislaturi.

PMP nu va fi reprezentat în comisiile de supraveghere a celor două servicii, anunțul fiind făcut de către Traian Băsescu în direct la B1 TV.

”Ieri ( sâmbătă – n.r.) Birourile au repartizat parlamentarii în cele două comisii SRI şi SIE. PMP este singurul partid în istoria Parlamentului care nu are niciun loc nici în comisia SRI şi nici în comisia SIE (…) Numai acolo nu m-aş mai duce, să fiu sincer”, a declarat Băsescu.

Votul va fi unul secret, iar termenul de prezentare a raportului este de 10 zile de la data încuviințării plenului comun asupra efectuării acestei anchete. 

 

 

Cele mai citite

Mii de susținători ai fostului președinte Evo Morales au ajuns în capitala Boliviei, La Paz

Mai multe mii de susținători ai fostului președinte bolivian Evo Morales, care au început vineri un marș pentru a protesta față de criza economică...

Sorcova și semănatul, practicate de comunități etnice în prima zi a Noului An

Sorcova este specifică grecilor și bulgarilor, în timp ce semănatul este întâlnit în rândul ucrainenilor și rușilor-lipoveni Marți, în prima zi a Anului Nou pe...

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...
Ultima oră
Pe aceeași temă