-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSportColectiv: CNA menține amenda de 10.000 de lei aplicată Digi 24

Colectiv: CNA menține amenda de 10.000 de lei aplicată Digi 24

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis, marți, să mențină amenda de 10.000 de lei pe care a aplicat-o postului Digi 24 pe 12 noiembrie, pentru modul în care au relatat tragedia din Colectiv. Împotriva hotărârii au votat doar patru dintre membri. Între timp, televiziunea a contestat în instanță sancţiunea, scrie Mediafax. 

CNA a analizat, în ședința de marți, o adresă primită pe 23 noiembrie de la compania de telecomunicații RCS&RDS SA, care deține Digi 24 și care a solicitat reanalizarea deciziei de sancționare a acestei televiziuni cu amendă de 10.000 de lei, pe 12 noiembrie.

„Pentru” admiterea contestației formulate de RCS&RDS au votat însă, marți, doar patru membri ai CNA (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Gabriel Tufeanu și Dorina Rusu), în timp ce „împotrivă” au votat Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea. Astfel, contestația RCS&RDS în acest caz a fost respinsă. Pentru ca aceasta să fi putut fi admisă era necesar ca minimum șase membri ai CNA să voteze „pentru” admiterea sa.

La propunerea membrului CNA Florin Gabrea, subiectul ar putea fi rediscutat într-una dintre ședințele următoare ale Consiliului.

Pe de altă parte, potrivit informațiilor prezentate în ședința de marți, RCS&RDS a contestat în instanță, pe 4 decembrie, amenda de 10.000 de lei aplicată de Consiliu televiziunii Digi 24. Astfel, odată intrată în circuitul civil, o decizie de sancționare nu mai poate fi revocată de membrii Consiliului, ci cel mult modificată.

În acest sens, Valentin Jucan a propus modificarea deciziei de sancționare a Digi 24 din amendă de 10.000 de lei în somație publică, fără ca membrii CNA să ia o decizie în acest sens.

„Nu văd de ce am bate în retragere în vreun fel. Bați în retragere când este evident că ai greșit. Dacă este o problemă de corecție, o să o facă judecătorul”, a spus, în schimb, Răsvan Popescu, vicepreședintele CNA.

Televiziunea Digi 24 a fost amendată pentru că, spre deosebire de celelalte televiziuni, a difuzat o scrisoare deschisă a unui așa-zis martor al tragediei adresată lui Raed Arafat și Comandamentului pentru Situații de Urgentă, în care autoritățile au fost criticate pentru că nu au intervenit la timp pentru salvarea victimelor incendiului din clubul Colectiv. Scrisoarea deschisă a fost preluată de Digi 24 de pe site-ul Hotnews, unde cel care spune că a fost martor al tragediei Colectiv este identificat ca fiind Adrian C: „Vă scriu pentru că am reușit să ies la timp din Colectiv și am văzut toate operațiunile smurdului, pompierilor, salvării, jadarmilor și polițiștilor. De-asta am convingerea că, într-o situație de amploare (un cutremur de peste 7 grade, să zicem), vor pieri incredibil de mulți bucureșteni (…). Citesc peste tot despre mobilizarea exemplară a forțelor de intervenție și-mi vine să urlu: care mobilizare? nimeni nu a știut ce să facă, haosul între pompieri, smurd și salvări a fost mai mare decât în rândul oamenilor care au reușit să iasă la timp. Cei mai mulți dintre supraviețuitori au fost scoși de cei ieșiți în prima linie, nu de pompieri”.

Digi 24 a difuzat această scrisoare deschisă integral, pe 2 noiembrie, în trei jurnale de știri, fără a prezenta și punctele de vedere ale autorităților criticate, așa cum impune legislația audiovizualului.

Decizia de amendare cu 10.000 de lei a Digi 24 a fost luată, pe 12 noiembrie, la propunerea membrului CNA Radu Herjeu, fiind adoptată cu șase voturi „pentru” (Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu și Răsvan Popescu), în timp ce Dorina Rusu și Radu Călin Cristea au votat „împotrivă”.

„Pentru mine, personal, este o foarte mare problemă cu informarea corectă. Eu pot să înțeleg greșeli, neatenții. Dar, după trei zile, faci un material de patru minute pe baza unui mail trimis unei publicații online, fără să ai nici cea mai mică intenție să întrebi pe cineva dacă este adevărat? Mi se pare foarte grav”, a spus atunci Radu Herjeu.

În ședința de marți, când a fost rediscutat cazul, reprezentanții RCS&RDS și Digi 24 și-au recunoscut greșeala, însă au spus că amenda de 10.000 de lei aplicată în acest caz de Consiliu a fost mult prea aspră.

„Considerăm că sancțiunea a fost mult prea aspră”, a spus Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS în relația cu CNA.

La rândul său, Vera Secrieru, reprezentanta Digi 24, a făcut referire la un mesaj publicat duminica trecută de secretarul de stat Raed Arafat pe Facebook, care a răspuns astfel acuzațiilor care i-au fost aduse de tatăl unei victime din Colectiv.

Vera Secrieru a spus că mărturia tatălui victimei concordă cu cea difuzată de Digi 24 pe 2 noiembrie.

„Aș vrea să vă mai spun odată că nu a existat o rea intenție în prezentarea respectivei povești în ziua de 2 noiembrie. Am greșit, dar cred că este prea aspră pedeapsa, o amendă”, a spus Vera Secrieru.

La rândul său, Lucian Mihai a completat: „Știu că suntem văzuți ca un post care este echidistant, cu știri de calitate, dar nu înseamnă că suntem perfecți. Tot timpul este loc de îmbunătățiri. Dumneavoastră vedeți în fiecare zi coșuri cu cartofi stricați și dați la o parte cartofii stricați ca să găsiți unul bun. În cazul nostru, ați văzut un coș cu cartofi buni și ați dat la o parte cartofii ca să vedeți unul stricat”.

„Ca să nu se strice și ceilalți”, i-a răspuns membrul CNA Radu Herjeu.

„De acord. Recunoaștem, am greșit, dar considerăm că sancțiunea este prea aspră”, a adăugat reprezentantul RCS&RDS. „Și cumva ne deranjează la modul profesional”, a spus și reprezentanta Digi 24.

La rândul său, Radu Herjeu le-a spus reprezentanților RCS&RDS și Digi 24 că în mesajul pe care l-a difuzat televiziunea pe 2 noiembrie erau acuzații la la adresa pompierilor, „că n-aveau butelii de oxigen, că n-au știut pe unde să intre, că sunt niște incompetenți”.

„Erau niște acuzații foarte clare la adresa unui corp profesional. Problema mea a fost că dumneavoastră nu ați avut niciun fel de opinie de la cei acuzați (…) Cuvintele lui Arafat sau ale cuiva din ISU trebuia să le aveți atunci. Faptul că dumneavoastră vă folosiți de opinia lui Arafat spusă la o lună după aceea nu vă exonerează de greșeală așa cum o văd eu de atunci. În ceea ce privește sancțiunea că este prea mare, aveam de ales între somație și amendă. Eu îmi mențin opinia că a fost o abatere de la profesionalism gravă, ținând cont de circumstanțele în care s-a făcut (…) A fost vorba despre o perioadă cu foarte mare încărcătură emoțională, în care orice spui pe un post de televiziune neverificat se poate transforma într-o avalanșă și poate avea reacții virulente, așa cum a și fost. Să nu uităm că tot ce s-a întâmplat la Colectiv s-a lăsat cu schimbarea Guvernului (…) A fost vorba de un eveniment care a influențat foarte mult societatea românească”, a spus Radu Herjeu.

În schimb, membrul Dorina Rusu, care nu a votat aplicarea sancțiunii de 10.000 de lei pentru Digi 24 în 12 noiembrie, a spus că nu consideră că televiziunea ar fi încălcat în vreun fel legislația audiovizualului.

„Eu cunosc foarte bine zona. Fiul meu a învățat la școala de lângă Colectiv. Am trecut de sute de ori pe acolo, cunosc amplasamentul (…) Locul este foarte încurcat și pentru oamenii care cunosc zona, dar pentru niște oameni care nu știau (…) Am citit cu foarte mare atenție scrisoarea (pe care a difuzat-o Digi 24, n.r.), nu mi se pare că aduce acuzații, ci descrie ce s-a întâmplat (…) Orice om care ar fi fost acolo, oricât de obiectiv ar fi încercat să fie, nu putea să fie afectat de situația respectivă (…) Nu mi se pare că scrisoarea aceea a omului conține niște acuzații voite, el pur și simplu descrie o situație. Nu mi se pare că din această scrisoare decurge avalanșa de manipulări care a urmat și nici nu mi se pare că ea este factorul declanșator (…) Eu m-am uitat la Digi, mie mi se pare că a prezentat toate punctele de vedere, nu văd de ce nu ar fi fost și mărturia unui om care s-a aflat în acel infern, chiar nu văd de ce. Nu au în momentul acela punctul de vedere contrar. Dar au avut după aceea punctele de la toate autoritățile. Nu mi se pare că Digi 24 s-a numărat pentru posturile care au participat la manipularea care a urmat. Nu mi se pare că au făcut acuzații la adresa lui Raed Arafat, nu mi se pare că din cauza Digi 24 a căzut Guvernul. Mi s-a părut foarte straniu că, dintre toate posturile pe care noi le-am monitorizat, singurul post care a fost sancționat a fost Digi 24. Amenda nu este mare, dar, simbolic, este după părerea mea foarte… Mie mi s-a părut rușinos ceea ce s-a întâmplat, mi-a fost rușine că sunt în CNA”, a mai spus Dorina Rusu.

În schimb, membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că Digi 24 a difuzat o declarație a unui anonim, preluată fără nicio garanție de Hotnews. Digi 24 a preluat „exact în același spirit” scrisoarea respectivă, fără a avea mai ales în acel context emoțional foarte intens prudența de a difuza și partea acuzată, a mai spus Cristea.

„Aveți perfectă îndreptățire să vă simțiți nedreptățiți. Pe de altă parte, cercetând diverse alte monitorizări (ale modului în care televiziunile au reflectat tragedia din Colectiv, n.r.), vom constata că și alți radiodifuzori au preluat chiar acest mesaj cu toate ciudățeniile lui, așa încât, în măsura în care vom fi riguroși cu noi înșine, probabil că și dânșii vor intra în aceeași oală”, le-a spus Radu Călin Cristea reprezentanților Digi 24 și RCS&RDS.

El s-a referit la faptul că CNA a analizat, pe 12 noiembrie, modul în care principalele televiziuni au reflectat, în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie, incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv din Bucureşti, în urma căruia au decedat 60 de persoane. Atunci, pe lângă faptul că a amendat Digi 24 cu 10.000 de lei, Consiliul a decis să someze public România TV și Kanal D pentru modul în care au reflectat tragedia din clubul Colectiv.

Totodată, pe ordinea de zi a ședinței de marți, CNA are şi subiectul modului în care televiziunile au reflectat subiectul tragediei din Colectiv după 2 noiembrie.

Cele mai citite

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...

Ambasadorul Rusiei la București, găsit în stare de inconștiență

Diplomatul, în vârstă de 65 de ani, care are mai multe probleme medicale, a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Floreasca, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă