Senatorii coaliției aflate la guvernare nu s-au putut mobiliza, marţi, în ultima şedinţă din această sesiune, astfel că majoritatea legilor organice aflate pe ordinea de zi au căzut la vot deoarece nu au întrunit minimum de 86 de voturi necesare.
Senatorii au respins un număr de cincisprezece propuneri legislative iniţiate de parlamentari. Şedinţa de marţi a început cu o întârziere de mai bine de o oră, cu două apeluri nominale şi două pauze de consultări, una cerută de liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, pentru a asigura cvorumul de lucru pentru începerea şedinţei în care urma să fie votat proiectul privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale.
A doua pauză de consultări a fost cerută de liderul senatorilor liberali,Puiu Haşotti, nemulţumit de faptul că discuţiile în contradictoriu între parlamentarii puterii şi cei ai opoziţiei deveniseră tensionate. Puiu Haşotti a declarat, ulterior, că parlamentarii din opoziţie au acceptat să se ia nişte decizii prin vot "în afara Regulamentului".
"În afară de proiectul de lege privind reducerea CAS, unde am fost toţi de acord şi a fost o înţelegere politică de a nu respecta Regulamentul, au fost doar Ordonanţe de urgenţă. Şi eu şi dvs, stimaţi colegi de la PSD, de câte ori suntem în opoziţie, criticăm această manieră în care Guvernul României, mai ales Guvernul Ponta, legiferează prin Ordonanţe de urgenţă", a spus liberalul.
Acesta a adăugat că 90 la sută din proiectele care vin de la Executiv sunt ordonanţe de urgenţă, prilej cu care Guvernul Ponta bate un nou record. "Cred că ar fi bine să medităm foarte serios, mai ales colegii de la putere şi să mai temperăm acest elan revoluţionar, de stânga, e adevărat, al PSD. Este, totuşi, prea mult…", a comentat senatorul PNL, amintind că premierul Victor Ponta este un admirator al lui Che Guevara, care "a fost un terorist".
Cei mai mulţi dintre senatorii de la PNL şi PDL au preferat să discute, la o cafea, la bufetul Senatului, în timp ce colegii de la putere încercau să asigure cvorumul necesar pentru continuarea şedinţei şi adoptarea proiectelor de lege aflate pe ordinea de zi.