15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportCioloș taie de la demnitari și dă la parlamentari

Cioloș taie de la demnitari și dă la parlamentari

Salariile a 68 de înalți demnitari vor scădea față de momentul actual dacă Guvernul va aproba ordonanța de urgență privind salarizarea bugetară, care va fi discutată mâine. Aceștia încasează salarii majorate din august anul trecut, cu un an înainte față de restul bugetarilor, care vor primi majorări abia de la 1 august anul acesta. Pe de altă parte, prin ordonanță, Guvernul intenționează să crească indemnizațiile senatorilor și deputaților cu aproape 50%, mult peste media restului bugetarilor.

Cel mai mic salariu de bază, după majorarea din august, va fi de 1.250 lei pentru funcţii cu studii medii şi generale, iar cel mai mare va ajunge la 15.000 de lei brut și-l va primi preşedintele țării, potrivit ordonanţei de urgenţă privind salarizarea personalului din sistemul bugetar. Guvernul precizează că efortul financiar brut necesar implementării actului normativ este de 2,344 miliarde lei, iar impactul net este de 1,503 miliarde lei. Săptămâna trecută Guvernul Cioloș anunțase că ordonanța de urgență va viza doar jumătate dintre bugetari, cu creșteri până la 20%, în special cei cu salariile mici.

Dacă ordonanța va fi aprobată, premierul, preşedinţii Sena­tului şi Camerei Deputaţilor și patriarhul BOR vor primi lunar 13.706 lei. Un vicepremier va avea 12.676 lei, la fel ca vice­președinții Senatului și Camerei Deputaților. Miniștrii, consilierii prezidențiali, secretarii și chestorii Parlamentului vor primi 12.124 de lei. Trebuie însă menționat că înalții demnitari au avut, deja, grijă de propriile salarii încă de acum un an de zile.

Scăderea majorărilor

Astfel, în vara anului trecut, Gabriel Oprea, în calitate de premier interimar, a aprobat o ordonanță prin care salariile a 68 de înalți demnitari creșteau de două sau chiar de trei ori. Astfel, președintele României a obținut un salariu brut de 21.540 lei, o creștere consistentă de la 9.555 lei brut. De asemenea, premierul și șefii celor două Camere din Parlament au obținut indemnizații brute de 21.540 lei, iar vicepremierul Gabriel Oprea de 20.000 de lei. Ceilalți înalți demnitari, miniștri și șefi de servicii secrete sunt plătiți cu câte de 19.055 lei brut. Ordonanța a intrat în vigoare la 1 august 2015, dar premierul Victor Ponta a promis că va anula actul normativ. 

Ulterior, însă, au apărut informații potrivit cărora acesta avea o înțelegere mai veche cu președintele Klaus Iohannis privind majorarea salariilor demnitarilor. Cert este că prim-ministrul nu a anulat ordonanța, care a intrat în dezbaterea Parlamentului. Liviu Dragnea, în calitate de lider al celui mai puternic partid parlamentar, a promis, la rândul său, respingerea controversatului act normativ. Ordonanța a fost respinsă de Senat în noiembrie 2015, prilejuind numeroase știri pe televiziunile apropiate de PSD. Însă, la Camera Deputaților dezbaterile s-au tot amânat. Fără un vot al deputaților, for decizional, ordonanța a rămas, de fapt, în vigoare, iar înalții demnitari încasează și la ora actuală salariile majorate menționate mai sus.

Această situație a provocat tensiuni în Parlament, pentru că indemnizațiile senatorilor și deputaților obișnuiți nu au fost majorate. Astfel, potrivit situației veniturilor nete încasate de deputați pe luna februarie 2016, acestea variază între 5.400  lei pentru un deputat fără funcție de conducere și 15.825 lei net pentru președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea (21.540 lei brut).

Creștere consistentă pentru parlamentari

Prin noua ordonanță, Guvernul Cioloș rezolvă și problema restului parlamentarilor. Senatorii şi deputaţii vor fi plătiţi cu 10.150 lei brut, față de 7.000 de lei în prezent. Majorarea pentru parlamentari este de aproape 50%, în condițiile în care Executivul anunțase că salariile bugetarilor vor crește prin ordonanță cu procente de până la 20%, iar media va fi de 5%.

Și primarul general al Capitalei va fi plătit cu 12.124 lei, iar președintele de consiliu județean va fi salarizat cu 7.979-8.811 lei, în funcție de numărul de locuitori ai județului. Salariul unui primar va porni de la 3.207 lei (localități cu până la 1.500 de locuitori) și va ajunge la 6.059 lei (peste 400.000 locuitori, inclusiv sectoarele Bucureștiului).   

Salarii

Cât vor câștiga restul bugetarilor

Un judecător sau procuror, cu peste 20 ani vechime și gradație maximă, va avea o indemnizație lunară de până la 8.665 lei, în timp ce un judecător sau procuror stagiar va avea indemnizația lunară între 4.459 și 5.743 lei, conform proiectului ordonanței de urgență, ce va fi discutat mâine în ședința de guvern.  Un medic primar va putea primi de la 3.459 până la 4.307 lei, iar salariul unui medic primar la urgențe va ajunge la 4.819 lei, în timp ce un doctor de medicină legală va putea câștiga aproape 8.000 lei, potrivit proiectului.

În ceea ce privește sistemul de educație, rectorul unei facultăți poate încasa între 8.345 și 9.605 lei. Un profesor universitar cu gradație maximă și vechime peste 25 ani va câștiga un salariu de bază de 5.339 lei, un profesor cu gradul didactic I va ajunge la un salariu de bază de 3.470 lei, iar un institutor cu gradul I va putea avea un salariu de bază de până la 2.797 lei.

Directorul unui institut de cercetare poate primi între 5.037 și 5.790 salariu brut, însă cercetătorii vor avea între 1.510 și 4.391 de lei brut, în funcție de gradație și de vechime.

Criterii de calcul

Conform proiectului de act normativ, venitul salarial al personalului plătit din fonduri publice cuprinde salariile de bază, soldele funcţiei de bază sau salariile funcţiei de bază, indemnizaţiile de încadrare, indemnizaţiile lunare şi, după caz, compensaţiile, indemnizaţiile, sporurile, majorările, primele şi premiile, precum şi alte drepturi în bani şi/sau în natură, corespunzătoare fiecărei categorii de personal din sectorul bugetar.

Salariile de bază sunt diferenţiate pe funcţii, grade sau trepte profesionale şi gradaţii. Fiecărei funcţii, fiecărui grad sau treaptă profesională îi corespund cinci gradaţii, corespunzătoare tranşelor de vechime în muncă, cu excepţia funcţiilor de demnitate publică şi funcţiilor de conducere pentru care gradaţia este inclusă în indemnizaţia lunară sau salariul de bază prevăzut pentru aceste funcţii.

Guvernul ­precizează că efortul financiar brut necesar implementării proiectului de ordonanţă de urgenţă este de 2,344 miliarde lei, iar impactul net este de 1,503 miliarde lei.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă