6 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSportCine candidează la șefia Consiliului Județean Cluj

Cine candidează la șefia Consiliului Județean Cluj

Potrivit legii, alegerile județene anticipate ar trebui organizate în maximum 90 de zile.

Președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Horea Uioreanu, și-a anunțat demisia din această funcție. El a transmis scrisoarea de demisie către staff-ul Consiliului Județean prin intermediul avocaților săi, în condițiile în care Horea Uioreanu se află în arest preventiv de cinci luni. El este cercetat în două dosare, în contextul în care procurorii DNA îl acuză de fapte de corupție. Horea Uioreanu și-a exprimat încrederea în Justiție prin intermediul scrisorii de demisie, care a și fost trimisă vineri Prefecturii Cluj.

Potrivit legii, prefectul Gheorghe Vușcan ar urma să înainteze demisia lui Horea Uioreanu către secretariatul general al Guvernului, iar membrii Executivului ar urma să decidă data la care ar urma să fie organizate alegeri județene anticipate. Legea spune că aceste alegeri trebuie organizate într-un interval cuprins între minimum 45 de zile și de maximum 90 de zile de la data vacantării postului de președinte.

”Opinia mea este că avem nevoie de aceste alegeri, pentru a desemna un președinte legitim al Consiliului. Activitatea Consiliului merge înainte, am semnat ordine de plată, deci nu există un blocaj administrativ. Avem nevoie de o conducere legitimă pentru că sunt decizii importante care trebuie luate, mari proiecte care trebuie gestionate”, a spus președintele interimar al Consiliului, Istvan Vakar.

Nume grele în cursa 
pentru șefia Consiliului

În contextul în care Clujul este, în acest moment, cel mai important fief al Opoziției, pentru că orașul Cluj-Napoca este cel de-al doilea ca populație din România, după Bucureștiul controlat de Sorin Oprescu, alegerile anticipate județene au o încărcătură simbolică importantă. Tocmai de aceea, partidele clujene sunt pregătite să arunce în luptă artileria grea. În interiorul ACL există o situație tensionată. Unii dintre liderii PDL ar dori să îl arunce în luptă pe fostul președinte al Consiliului Județean, actualul senator Alin Tișe.

Acesta a pierdut alegerile județene din iunie 2012 la doar 1.400 de voturi. Alin Tișe este vicepreședinte PDL la nivel național, iar în organizația clujeană este președinte executiv. Rivalul său în competiția electorală internă din ACL este consilierul județean Mihai Seplecan, pe care ACL a încercat să îl impună drept președinte interimar al Consiliului Județean. Președintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, el însuși fost președinte al Consiliului Județean, învins de Alin Tișe în 2008, a declarat că nu va candida la aceste alegeri.

”Îl susțin pe Mihai Seplecan, care este tânăr și știe ce înseamnă administrația județeană”, a spus Marius Nicoară. La rândul său, Mihai Seplecan a declarat că va accepta provocarea și că va încerca să câștige alegerile pentru Consiliul Județean, dacă va fi desemnat oficial. De partea cealaltă a baricadei, doar actualul vicepreședinte PSD al Consiliului Județean, Ioan Oleleu, pare să se profileze drept candidat susținut de PSD, PC și UNPR. Președintele organizației județene a PSD Cluj, consilierul județean Remus Lăpușan, nu pare interesat să candideze, în condițiile în care el are o carieră de succes în business.

La aceste alegeri ar putea intra în luptă și partide mai mici. Din partea PMP ar putea candida deputatul Adrian Gurzău, din partea PLR deputatul Steluța Cătăniciu, iar din partea PNȚCD ar putea candida fostul consilier județean Ramon Moldoveanu sau președintele Consiliului Național de Conducere, Horea Dan. 
PP-DD l-ar putea arunca în luptă pe viceprimarul din Turda, Lucian Nemeș.  

Adio, vot etnic?

În mod surprinzător, unul dintre cei mai bine plasați candidați pare să fie reprezentantul UDMR, actualul președinte interimar al Consiliului Județean, Istvan Vakar. El a obținut deja două mandate de vicepreședinte. Provenit dintr-o familie mixtă, cu origini maghiare, românești și chiar armenești, Istvan Vakar a câștigat respectul și sprijinul multor primari afiliați altor partide politice. Cu ajutorul acestora, el ar putea fi candidatul capabil să spargă tradiția votului etnic la Cluj și să câștige suficiente voturi din partea românilor pentru a deveni câștigătorul acestor alegeri anticipate.

Cele mai citite

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...

4 elemente esențiale în designul unei băi pentru un aspect elegant

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, sarcasm la adresa lui Donald Trump: America mexicană sună bine

Președintele mexican Claudia Sheinbaum a reacționat, miercuri, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a spus că Golful Mexic va deveni "Golful Americii"...
Ultima oră
Pe aceeași temă