2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportCe presupune Planul de Achiziţii Publice Verzi

Ce presupune Planul de Achiziţii Publice Verzi

Nerespectarea Planului Naţional de Achiziţii Publice Verzi va fi sancţionată cu amenzi între 10.000 şi 35.000 de lei, potrivit unui proiect de lege lansat în dezbatere publică de minister, transmite Mediafax.

Proiectul de lege are drept scop elaborarea unui Plan Naţional privind Achiziţiile Publice Verzi cu ţinte anuale precise şi introducerea în procesul de achiziţie publică a unor criterii privind protecţia mediului care să permită îmbunătăţirea calităţii bunurilor şi serviciilor achiziţionate şi optimizarea costurilor pe termen scurt, mediu şi lung, se arată în expunerea de motive a proiectului.

În termen de 6 luni de la adoptarea legii, MMSC împreună cu Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) vor publica un ghid, aprobat prin ordin comun al ministrului Mediului şi al preşedintelui autorităţii publicat în Monitorul Oficial partea I, care va cuprinde criterii minime privind protecţia mediului pentru grupe de produse şi servicii, precum şi caiete de sarcini standard.

După intrarea în vigoare a ordinului, MMSC stabileşte Planului Naţional de Achiziţii Publice Verzi până la data de 31 octombrie pentru anul următor pe care îl supune aprobării prin hotărâre de guvern.

Planul Naţional de Achiziţii Publice Verzi cuprinde ţinte obligatorii, acestea fiind exprimate sub formă de procent ce corespunde valorii anuale a achiziţiilor publice verzi realizate, raportat la valoarea anuală a achiziţiilor publice realizate de autoritatea contractantă pentru furnizarea de produse, prestarea de servicii sau execuţia de lucrări.

Planul mai cuprinde formatul formularului pentru raportarea anunţului de atribuire în cazul achiziţiei de produse/ servicii/ lucrări verzi, denumit în continuare Formularul APV, precum şi formatul raportului de monitorizare a achiziţiilor publice verzi, denumit în continuare Raportul APV.

În vederea implementării Planului Naţional multianual de Achiziţii Publice Verzi în cadrul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), operatorul SEAP îndeplineşte următoarele atribuţii: asigură facilităţile tehnice necesare pentru publicarea în catalogul electronic a produse, serviciilor şi lucrărilor durabile, asigură publicarea Formularului APV completat, care se constituie ca anexă la anunţurile de atribuire publicate în SEAP, asigură publicarea Raportului APV completat prin care se asigură monitorizarea îndeplinirii ţintelor din cadrul Planului Naţional multianual de Achiziţii Publice Verzi, pune la dispoziţia autorităţilor contractante mijloacele tehnice necesare în vederea publicării prin intermediul SEAP a Raportului APV completat şi realizează centralizarea informaţiilor referitoare la achiziţiile publice verzi efectuate în anul precedent de către autorităţile contractante.

SEAP mai are obligaţia de a transmite un raport centralizator privind achiziţiile publice verzi către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice până la data de 31 martie a fiecărui an pentru anul precedent şi să asigure accesul instituţiilor care deţin competenţe în domeniu şi cetăţenilor interesaţi, la aceste informaţii.

ANRMAP monitorizează modul de atribuire a contractelor de achiziţie publică verde, dispunând, după caz, aplicarea de sancţiuni contravenţionale.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 35.000 lei următoarele fapte: nerespectarea ţintelor prezentate în cadrul Planului Naţional de Achiziţii Verzi, necompletarea de către autorităţile contractante a Formularului APV în momentul în care se anunţă în SEAP atribuirea contractului, netransmiterea de către autorităţile contractante a Raportului APV completat, până la data de 1 martie a anului următor celui în care s-a făcut monitorizarea, necompletarea de către autorităţile contractante a Formularului APV în momentul în care se anunţă în SEAP atribuirea contractului şi netransmiterea de către autorităţile contractante a Raportului APV completat, până la data de 1 martie a anului următor celui în care s-a făcut monitorizarea.

Legea intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, se mai spune în proiect.

Mai multe ONG-uri, precum Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociaţia "Salvaţi Dunărea şi Delta" şi Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP), promovau în 2012 ideea unei legi a achiziţiilor publice verzi.

ONG-urile propuneau atunci ca autorităţile publice să crească de la an la an cu câte o zecime procentul reprezentant de achiziţiile verzi din totalul valorii achiziţiilor publice, de la minim 10 la sută pentru 2013, la minim 40 la sută în 2016.

Societatea civilă mai arată că, în România, aproape 20 la sută din PIB se cheltuieşte pe achiziţii publice, mai mult decât media în UE, care este de 16 la sută, administraţia publică românească având aşadar o putere de cumpărare considerabilă, ce poate fi folosită pentru a alege bunuri şi servicii care protejează mediul şi contribuie la o dezvoltare durabilă, mai arată Mediafax.

În cadrul Parteneriatului pentru dezvoltare durabilă, ONG-urile implicate au făcut şi o simulare pentru a determina ce economie s-ar realiza dacă în toate proiectele POSDRU s-ar folosi numai hârtie reciclată, rezultatul fiind 21 de milioane de euro, sumă cu care ar putea fi implementate prin şapte proiecte de reconversie profesională şi integrare în muncă a unui număr semnificativ de persoane dezavantajate.

Cele mai citite

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă