Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ ar putea primi, pensii speciale de la 1.500 la 6.500 de lei, printre beneficiari putând figura Liviu Dragnea sau foştii edili Sorin Oprescu, Marian Vanghelie şi Andrei Chiliman, dacă nu sunt condamnaţi definitiv.
Senatul a votat,săptămâna trecută, legea privind pensiile speciale ale aleşilor locali cu 86 de voturi pentru şi unul singur împotrivă. PSD a sprijinit proiectul, în timp ce liberalii au ieşit din sală. Legea prevede acordarea de pensii pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene după modelul celor votate deja de Parlament, săptămâna trecută, pentru senatori şi deputaţi. Potrivit proiectului de act normativ, pensiile se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia aflată în plată, dar nu mai mult de trei mandate. Vechimea minimă pentru a încasa pensia este de un mandat întreg. Pensiile vor varia în funcţie de vechime dar şi de poziţia deţinută: primar de comună (1.000 – 3100 de lei), primar de oraş (1.300 – 3.900 de lei), primar de municipiu (1.600 -6.500 de lei), preşedinte de consiliu judeţean (1.700 – 5.200 de lei). Indemnizaţia se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii, însă nu poate fi cumulată cu o altă pensie specială, cum ar fi cea de parlamentar. Dacă se află într-o astfel de situaţie, aleşii locali vor trebui să opteze pentru ce pensie specială doresc să aibă în plată.
Citeşte aici cum au votat parlamentarii pentru pensiile speciale ale aleşilor locali
Condiţiile de acordare sunt ca aleşii locali să nu fie realeşi pentru un nou mandat şi ca aceştia să nu fi fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie precum luarea sau darea de mită şi traficul de influenţă. De subliniat că aceste dispoziţii se aplică doar în cazul în care condamnarea survine ca urmare a săvârşirii infracţiunii în calitatea oficială de ales local. Mai mult, nu sunt incluse infracţiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul în serviciu sau deturnarea de fonduri.
Pensiile edililor cu dosare
Astfel, primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, ar putea primi, în cazul în care nu va fi condamnat definitiv pentru fapte de corupţie, o pensie specială brută de aproximativ 4.700 de lei. Sorin Oprescu a avut un mandat complet la Primăria Capitalei – condiţie necesară pentru acordarea pensiei – şi un mandat incomplet de trei ani şi 7 luni, până la suspendarea din funcţie, în luna septembrie 2015. Potrivit declaraţiilor sale de avere, Oprescu avea un salariu de aproximativ 6.500 de lei lunar net ca primar al Capitalei.
În schimb, Marian Vanghelie se afla la al patrulea mandat de primar al Sectorului 5 în momentul în care a fost suspendat din funcţie, astfel că pensia lui – dacă nu va fi condamnat pentru fapte de corupţie – va fi calculată în funcţie de cele 3 mandate complete, potrivit legii. Marian Vanghelie a intrat însă în vizorul ANI din cauza unor sume nejustificate de bani din averea sa, în condiţiile în care nu şi-a completat anual declaraţia de avere, ea nefiind publicată pe site-ul Primăriei Sectorului 5. Potrivit unei declaraţii de avere aferentă anului fiscal 2013, Vanghelie avea un salariu lunar mediu net de 4.600 de lei. Astfel, Marian Vanghelie ar putea beneficia de o pensie specială brută de 5.200 de lei – mai mare decât a Primarului General, având în vedere că a ocupat funcţia de ales local o perioadă mai îndelungată.
O situaţie asemănătoare este şi în cazul lui Andrei Chiliman, care se apropie de trei mandate complete. Acesta a fost suspendat din funcţie de primar al Sectorului 1 în luna iunie, la nivelul unui salariu mediu de 4.100 de lei. Pensia lui specială s-ar putea ridica la suma de 4.500 de lei, brut.
Primarul muncipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, se află la rândul său la al treilea mandat, fiind suspendat în luna mai. Nichita a intrat de mai multe ori în atenţia presei, în topuri realizate ale primarilor cu cele mai mari indemnizaţii din România. Acesta câştiga, potrivit declaraţiei de avere, 4.500 de lei lunar, astfel încât pensia lui ar putea ajunge la 4.800 de lei.
Un caz special este cel al lui Radu Mazăre. Fostul primar al Constanţei a demisionat din funcţie, pe fondul dosarelor în Justiţie, în timpul celui de-al patrulea mandat, astfel încât va beneficia de o pensie în limita a celor trei mandate îndeplinite, dacă nu este condamnat definitiv. Potrivit declaraţiilor sale de avere, Mazăre câştiga doar aproximativ 2.600 de lei lunar de la Primărie şi, în ciuda celor trei mandate ale sale, pensia sa specială ar fi de aproximativ 3.000 de lei brut.
Pentru ce va opta Băsescu
În rândul primarilor, Gheorghe Ciuhandu, fost primar al Timişoarei, era recunoscut drept edilul cu cea mai mare indemnizaţie – 8.100 de lei lunar. Astfel, pensia sa specială, pentru cele trei mandate, s-ar ridica la aproape 6.500 de lei.
Pe de altă parte, fostul primar al Capitalei, Traian Băsescu, ar putea primi la rândul său o pensie specială, având un mandat complet, plus alte 7 luni din al doilea mandat, moment în care a demisionat pentru a prelua preşedinţia României. În perioada în care Traian Băsescu era primar general al Capitalei, legea nu obliga la publicarea declaraţiilor de avere, astfel încât indemnizaţia sa medie lunară a fost calculată în funcţie de indemnizaţia primită de succesorul său, Adrian Videanu, la data publicării primei declaraţii. Astfel, la un venit mediu de 4.500 de lei ca Primar General, pentru lunile sale de mandat, teoretic, Traian Băsescu ar putea primi o pensie brută de 1.800 de lei. Cazul său este însă unul special, în condiţiile în care a câştigat şi două mandate de deputat şi primeşte şi indemnizaţie de fost şef de stat, echivalentă cu 75% din indemnizaţia preşedintelui, urmând să opteze pentru una dintre aceste pensii speciale.
Şefii Consiliilor Judeţene vor beneficia şi ei de indemnizaţii pentru limită de vârstă.
Astfel, Marian Oprişan se află la al patrulea mandat ca preşedinte al CJ Vrancea. La o indemnizaţie medie netă de 4.600 de lei, pensia specială de care va beneficia acesta ar putea fi de aproximativ 5.200 de lei.
Nicuşor Constantinescu, şeful suspendat al CJ Constanţa, ar putea primi o pensie de 4.600 de lei, pentru aproape trei mandate, iar Marian Petrache, preşedintele CJ Ilfov aflat la primul mandat, ar putea primi 1.500 de lei.
Fostul preşedinte al CJ Teleorman, liderul PSD Liviu Dragnea, având trei mandate finalizate, ar putea primi, potrivit indemnizaţiei sale medii lunare de 4.000 de lei ca ales local, o pensie de 4.500 de lei, brut.
Având în vedere dispoziţiile legii, care spune că indemnizaţia pentru limită de vârstă se va acorda în funcţie de venitul aflat în plată lunii anterioare solicitării de pensionare, aleşii locali aflaţi în funcţie ar putea beneficia de creşteri ale veniturilor, odată cu majorările pentru bugetari sau ca urmare a eventualei intrări în vigoare a unei noi legi a salarizării, care prevede salarii mai mari pentru aleşii locali. Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ care nu se mai află în funcţie vor avea pensia calculată în funcţie de indemnizaţia în plată la momentul părăsirii postului.
Legea se află în etapa de promulgare, preşedintele Klaus Iohannis putând cere Parlamentului reexaminarea actului normativ. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu legea pensiilor speciale pentru deputaţi şi senatori, însă Parlamentul a ţinut cont doar parţial de observaţiile şefului statului, iar legea a fost promulgată miercuri.