7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportCălin Popescu Tăriceanu: Curtea Constituțională este o instituție cardinală în societatea românească...

Călin Popescu Tăriceanu: Curtea Constituțională este o instituție cardinală în societatea românească democratică

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că CCR a semnalat în mod repetat disfuncționalitățile cadrului normativ al luptei anticorupție și încălcările repetate ale drepturilor cetățenilor de către instituțiile de forță, CCR reprezentând o instituție cardinală în societatea românească democratică, potrivit Agerpres.

"În cei 25 de ani de existență, CCR și-a îndeplinit menirea de garant al supremației Constituției și pe acest drum, care este propriu, a contribuit semnificativ la consolidarea regimului democratic. (…) Incontestabil, CCR a contribuit frecvent, prin deciziile sale, la consolidarea principiilor statului de drept, a limitat pe cât posibil excesul de putere — și al președintelui României și al Guvernului—, a semnalat în mod repetat disfuncționalitățile cadrului normativ al luptei anticorupție și încălcările repetate ale drepturilor cetățenilor de către instituțiile de forță", a afirmat Tăriceanu, la conferința internațională "Un sfert de secol de constituționalism", dedicată celei de-a 25-a aniversări a Curții Constituționale.

Tăriceanu a spus că, în acest moment de bilanț, se pune întrebarea dacă în textul Constituției, în deciziile CCR, ca și în activitatea curentă a instituțiilor publice, drepturile și libertățile cetățenilor au întotdeauna și fără excepție întâietate.

"Iată de ce apreciez oportunitatea de a împărtăși cu dumneavoastră propriile mele considerații privind practica jurisdicțională și rolul central al Curții Constituționale în construcția legalității constituționale și poate în naturalizarea constituționalismului în viața publică românească. Nu putea fi un moment mai oportun să vorbesc despre acest subiect având în vedere derapajele de la limitele constituționale în voia cărora s-au lăsat și s-au lansat în ultima perioadă cu bună știință unele instituții sau actori politici", a subliniat Tăriceanu.

El a apreciat rolul extrem de important pe care îl are Curtea Constituțională ca un factor decisiv de definire a legalității constituționale.

"Am în vedere împrejurările în care Curtea Constituțională are rolul de a soluționa conflictele de natură constituțională dintre autoritățile publice. Pentru a face o scurtă exemplificare aș vrea să menționez recenta declarație a Parlamentului care a salutat clarificările pe care Curtea Constituțională le-a adus în decizia sa nr.63 din 8 februarie anul acesta, prin care a infirmat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern, pe de o parte, și autoritatea judecătorească, în speță CSM, pe de altă parte. Putem fi încrezători că prin decizia Curții se va pune capăt, o dată pentru totdeauna, acțiunilor concertate de subminare a rolului și prestigiului Parlamentului ca instituție centrală a democrației și organ reprezentativ suprem al națiunii noastre", a adăugat președintele Senatului.

Potrivit acestuia, CCR a reprezentat, încă de la înființare, și continuă să fie o instituție cardinală datorită atribuțiilor și rolului său în societatea românească democratică.

"Suntem îndreptățiți să considerăm că independența judecătorilor constituționali, dublată de imparțialitatea și neutralitatea lor în raport cu autoritățile publice, (…) este o garanție că supremația Constituției are aceeași valoare și pentru Parlament și pentru președintele României și pentru Guvern, precum și pentru instituțiile care formează împreună autoritatea judecătorească. Într-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege, iar legea este egală pentru toți", a conchis Tăriceanu.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă