5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSportAurescu, despre cazul Marko Attila: Am solicitat Ungariei să respecte legea europeană

Aurescu, despre cazul Marko Attila: Am solicitat Ungariei să respecte legea europeană

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, la Budapesta, că a solicitat Ungariei să respecte prevederile legislaţiei europene, după ce autorităţile române au emis, miercuri, un mandat european de arestare pe numele fostului deputat Marko Attila, informează Mediafax.

„Întrucât ieri (miercuri – n.r.) a fost emis un mandat european de arestare pe numele domnului Marko Attila, am solicitat colegilor din MAE să transmită autorităţilor competente din Ungaria solicitarea de a respecta prevederile legislaţiei europene în materie în aşa fel încât această procedură să fie finalizată”, a declarat, joi, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, aflat într-o vizită de lucru în Ungaria.

Citește și: Bogdan Aurescu efectuează, joi, o vizită de lucru la Budapesta

Ministrul român a reamintit că ministerele de Externe „nu au contribuţii şi nici atribuţii în materie de punere în executare a mandatelor de arestare la nivel internaţional”.

„Prin urmare, astăzi este prima zi în care MAE român a putut să facă un demers diplomatic, pentru că ieri a fost emis de către instanţa competentă din România şi transmis pe canalele judiciare specifice acest mandat european de arestare”, a mai spus Bogdan Aurescu, într-o conferinţă de presă cu omologul Péter Szijjártó.

Judecătorii au emis un mandat european de arestare pe numele fostului deputat Marko Attila, după ce anterior se dispusese arestarea preventivă a acestuia, iar el nu a fost găsit de oamenii legii, potrivit unor surse din Poliţia Română. Mandatul european de arestare a fost înregistrat miercuri de Poliţia Română.

Citește și: Mandat EUROPEAN de arestare, pe numele lui Marko Attila

Fostul deputat Marko Attila a fost dat în urmărire internaţională prin Interpol, după ce a fost arestat preventiv în lipsă la solicitarea DNA, potrivit unor oficiali din Poliţia Română.

Conform anchetatorilor, fostul deputat este urmărit din 29 aprilie, dată la care mandatul de arestare a ajuns la Poliţia Covasna.

Potrivit procedurii, acesta a fost dat iniţial în urmărire naţională, după care, în condiţiile în care există date certe cu privire la faptul că se află pe teritoriul Ungariei, a fost dat în urmărire internaţională, iar fotografia sa a fost publicată pe pagina electronică a Poliţiei Române, la secţiunea „Urmăriţi”.

Fostul deputat UDMR, fostul şef al ANI, Horia Georgescu şi parlamentarul Theodor Nicolescu au fost trimişi în judecată, în 9 aprilie, în dosarul în care sunt acuzaţi de DNA că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul ANRP, precum şi a patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Marko Attila şi ceilalţi inculpaţi au produs un prejudiciu statului român de peste 84 de milioane de euro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, pe 29 aprilie, arestarea preventivă în lipsă a fostului deputat Marko Attila.

Solicitarea de arestare preventivă în lipsă a fost depusă de procurorii DNA, care au arătat că există date suficiente care să ateste faptul că Marko Attila s-a sustras urmăririi penale.

DNA a solicitat Camerei Deputaţilor, pe 26 martie, „încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Marko Attila, iar pe 22 aprilie a primit răspuns că acesta îşi depusese, din 1 aprilie, demisia din funcţia de deputat. La data de 16 aprilie 2015, preşedintele Camerei Deputaţilor a luat act de această demisie, prin urmare solicitarea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a rămas fără obiect.

Cele mai citite

Rezidențiat 2024: Peste 10.000 de candidați, în cursa pentru un viitor în medicină

Locurile și posturile scoase la concurs vizează specializări esențiale, cu accent pe deficitul de personal din anumite arii Peste 10.000 de absolvenți de medicină, medicină...

Rezidențiat 2024: Peste 10.000 de candidați, în cursa pentru un viitor în medicină

Locurile și posturile scoase la concurs vizează specializări esențiale, cu accent pe deficitul de personal din anumite arii Peste 10.000 de absolvenți de medicină, medicină...

Infotrafic: Avertisment de ceață densă în 14 județe ale țării

ANM a emis mai multe coduri galbene de ceață densă, ghețuș și chiciură Centrul Infotrafic a transmis, printr-un comunicat, că „Se circulă în condiţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă