4.4 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSportAurescu explică avantajele UE din aderarea României la Schengen

Aurescu explică avantajele UE din aderarea României la Schengen

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, după discuția cu omologul bulgar, Daniel Mitov, că aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar întări capacitatea UE de a lupta împotriva terorismului, întrucât cele două state ar avea acces la mai multe baze de state, informează Mediafax.

Aurescu, a precizat că unul din subiecte abordate în cazul întrevederii a fost reprezentat de  "modalităţile de promovare" a aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen și a precizat că acest obiectiv” rămâne prioritar".

"Nu este nicio îndoială că accesul României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen nu va face decât să întărească capacitatea UE de a lupta împotriva terorismului pentru că acest lucru va oferi acces la mai multe baze de date şi ne va permite să cooperăm de o manieră mai solidă decât o facem acum. România acţionează deja ca stat Schengen de facto şi sunt sigur că şi Bulgaria face la fel. Dar aderarea la Schengen ar putea consolida şi mai mult acest efort", a precizat Aurescu.

Întrebat despre o strategie comună privind deblocarea Schengen şi MCV, Daniel Mitov a afirmat că cele două subiecte trebuie să rămână separate.

"Ambele state au îndeplinit toate criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen. Toţi partenerii noştri din UE sunt conştienţi de acest lucru şi vom insista ca Bulgaria şi România să adere la Spaţiul Schengen cât mai curând. Acest lucru are repercusiuni în ceea ce priveşte lupta împotriva luptătorilor străini, are, de asemenea, implicaţii politice şi trebuie să spun că nimeni nu poate nega angajamentul nostru profund şi faptul că asigurăm cu succes graniţele externe ale Uniunii Europene", a spus ministrul bulgar.

În ceea ce priveşte MCV, Mitov a recunoscut "deschis", că "„România a făcut progrese imense şi acestea sunt vizibile".

"Noul guvern bulgar are voinţa şi forţa să implementeze toate reformele necesare şi să fie parte a unei soluţii foarte rapide în sensul eliminării MCV. Desigur, acest lucru este legat de multe măsuri şi reforme dificile care trebuie luate. Am adoptat de curând o strategie pentru a ne reforma sistemul judiciar şi acum trebuie implementată. Acest lucru trebuie făcut repede şi ne vom coordona eforturile cu prietenii noştri români pentru a fi siguri că ambele ţări se îndreaptă împreună către o eliminare cât mai rapid posibilă a MCV", a mai spus ministrul bulgar de Externe.

Cele mai citite
00:01:34

VIDEO. Alegeri America: coadă le secțiile de votare

Votanții au făcut coadă în Phoenix, Arizona, la ușa unei secții de votare. Aceștia așteaptă să își exprime votul, scrie AFP. Americanii își valorifică ultima...

Trump spune că și-ar recunoaște înfrângerea dacă alegerile ar fi corecte

Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a declarat că ar fi pregătit să recunoască înfrângerea dacă totul s-ar desfășura corect, exprimându-și din nou...

Cine ne apără de autointitulații procurori fiscali – BĂNCILE? Cazul Apador CH- ING

Sub pretextul luptei contra spălării banilor, unele bănci din România abuzează de relația de putere asupra clienților: închid conturi discreționar, sechestrează banii din ele,...
Ultima oră
Pe aceeași temă