Trei comisii parlamentare desfășoară anchete menite să demonstreze abuzurile pe care le-ar fi comis unii șefi din SRI sau DNA. Ținta comună: Laura Codruța Kovesi, șefa DNA.
Comisia parlamentară pentru controlul SRI l-a audiat pe Ovidiu Puțura, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care face parte din lista celor 65 de persoane indicate comisiei de fostul colonel SRI Daniel Dragomir. Puțura a sosit escortat, pentru că ispășește o pedeapsă de cinci ani de zile pentru fapte de corupție.
”Ce ne-a şocat a fost că, atâta timp cât s-a ocupat în Ministerul Justiţiei de aceste informaţii, în calitate de şef al structurii de securitate, în perioada 2012-2016, majoritatea miniştrilor au fost interceptaţi cu mandate de siguranţă naţională, iar din Parlament domnia sa a numit un număr impresionant de parlamentari, în general cei care sunt mai vocali de la fiecare partid”, a relatat președintele Comisiei SRI, Claudia Manda (PSD), după audierea lui Puțura, încheiată miercuri seara.”A spus că, din informaţiile pe care le are, sunt în jur de 2.500 de mandate anual de ascultare pe siguranţă naţională”, a susținut Claudiu Manda.
Acuzații la adresa SRI și DNA
Puțura a susţinut, în faţa Comisiei SRI, că ofiţerul SRI din conducerea serviciului care se ocupă cu „câmpul tactic” s-a întâlnit cu judecătorul cazului său, în momentul în care a fost judecat, a precizat Claudiu Manda. El a adăugat că Puţura le-a transmis membrilor comisiei că a deranjat o anumită persoană din conducerea SRI şi că „toate lucrurile vin de acolo”, el arătând că ştia din surse SRI că va fi condamnat şi cu câţi ani.
La finalul conferinţei de presă, Manda le-a spus jurnaliştilor că aştepta să fie întrebat cine este persoana care a fost la ÎCCJ şi pe care Puţura a prezentat-o Comisiei. Întrebat de jurnalişti cine este acea persoană, Claudiu Manda a răspuns: „E vorba despre persoana care se ocupă cu câmpul tactic. A fost o persoană din conducerea SRI care ne-a explicat cum e cu câmpul tactic”. Întrebat dacă este vorba despre generalul Dumitru Dumbravă, Manda a răspuns: „Am spus destul”.
La sesizarea fostulului colonel SRI Daniel Dragomir, audiat a treia oară de comisie, parlamentarii vor cere serviciului date despre numărul de vizite pe care procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, le-a făcut la sediile SRI ”K2” şi ”T14”, în 2014, după ora 17,00. „Ne-a mai spus un lucru şi am fost toţi de acord, membrii comisiei, să solicităm SRI pe toată perioada anului 2014, dacă nu mă înşel, să vedem de câte ori doamna Laura Codruţa Kovesi s-a aflat la sediile SRI K2 şi T14. Este vorba despre vizitele pe care le-a făcut şi ne interesează doar cele pe care le-a făcut după ora 17,00, nu în timpul programului. Care sunt persoanele care au mai participat la aceste întâlniri şi ne-a sugerat să identificăm dacă aceste întâlniri precedau cumva hotărâri judecătoreşti de a doua zi. Abia după ce o să avem aceste materiale o să putem să identificăm, să căutăm sau să îl determinăm pe domnul Dragomir să ne spună explicit la ce se referă”, a precizat Claudiu Manda.
Udrea și ”statul paralel”
Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea, auditată ieri de Comisia SRI, a susţinut că ”statul paralel” controlează societatea folosind justiția ”folosind justiţia ca instrument principal”, are interese în toate domeniile şi că există reprezentanţi infiltraţi până la cel mai înalt nivel. Fostul ministru susţine că este şi ea, la rândul ei, o victimă a sistemului paralel. ”Am povestit la cererea celor din comisie de ce cred eu că mi s-a intamplat mie ce mi s-a intamplat și anume pentru că am intrat în conflict direct cu domnul Coldea și cu doamna Kovesi, dar în special cu Coldea”, este varianta Elenei Udrea. ”Am dat exemple de oameni care știau de la domnul Coldea că dacă mai continui să spun anumite lucruri mai departe, daca sabotez acțiuni ale sistemului divulgîndu-le, o să sfârșesc arestată”, a afirmat Udrea.
Ce a spus Udrea despre anchetarea baronilor PSD
Preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a declarat că Elena Udrea a relatat în cadrul audierii o declaraţie a generalului Florian Coldea, care spunea că o susţine pe Codruţa Kovesi pentru că „ar fi fost destul de utilă sau foarte utilă” în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2009.
„Ne-a spus un lucru pe care îl considerăm foarte grav: declaraţie a domnului Coldea, spusă doamnei Udrea, atunci când l-a întrebat «De ce o susţineţi atât de mult pe doamna Kovesi?», spunea (…) că ar fi fost destul de utilă sau foarte utilă în perspectiva alegerilor prezidenţiale din anul 2009”, a declarat preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda.
De asemenea, Claudiu Manda, preşedinte al Comisiei SRI, a declarat joi că Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, a vorbit în faţa comisiei despre întâlnirile la care participau oameni din Serviciu, Justiţie şi mediul politic şi cum se punea la cale anchetarea baronilor PSD.
”Ne-a prezentat întâlnirile care aveau loc în 2009, 2010 şi după, întâlniri informale care erau precedate de chestiuni oficiale şi succedate de întâlniri neoficiale, şi persoane din conducerea SRI, Justiţie, mediul politic. Se contura ideea că PSD e un partid puternic şi trebuie "ajutat" să nu mai ocupe atât spaţiu în spectru şi soluţia ar fi ca baronii locali ai PSD să fie anchetaţi şi deferiţi justiţiei. Mai degrabă o decizie, nu neapărat o situaţie în care ar fi greşit cineva” a declarat Claudiu Manda.
Întrebat despre numele persoanelor la care s-a referit Elena Udrea, preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI a spus că poate da doar numele celor din serviciu: George Maior, Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă.
Persoane audiate în ultima perioadă
*Daniel Dragomir, fost ofițer SRI – judecat într-un proces de corupţie la Curtea de Apel Bucureşti. În primă instanță, el a fost condamnat pentru fals în înscrisuri, dar a fost achitat pentru acuzaţiile de corupţie. Este suspect în dosarul ”Black Cube”
*Elena Udrea – condamnată la șase ani de închisoare în dosarul ”Gala Bute” pentru luare de mită și abuz în serviciu, acuzată în alte trei dosare (”Hidroelectrica”, ”Microsoft” și ”BRD”)
*Ovidiu Puţura, fost secretar de stat în Ministerul Justiției – condamnat definitiv de ÎCCJ la cinci ani de închisoare cu executare pentru dare de mită şi trafic de influenţă.
*Sorin Strutinsky, om de afaceri – trimis în judecată, fiind acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă
*Alina Bica, fostă șefă a DIICOT – trimisă în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu
*Ana Maria Pătru , fostă șefă a AEP – urmărită penal pentru trafic de influență, spălare a banilor
Ce spune Toader despre arhiva SIPA
În paralel, au început audierile și la Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA, condusă de Șerban Nicolae (PSD). Și această comisie își propune, printre altele, să o audieze pe șefa DNA Laura Codruța Kovesi, fără a stabili, încă, momentul. Primul audiat, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat ieri că în arhiva SIPA sunt mai multe categorii de documente, între care şi unele care conţin informaţii despre viaţa privată a unor persoane. Toader a explicat că a solicitat şi a primit informaţii despre persoane care au intrat în arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei fără a avea certificat ORNISS, informaţii pe care le-a trimis la DIICOT. De altfel, și parlamentarii din comisie vor vizita săptămâna viitoare arhiva SIPA.
În paralel, Parlamentul a prelungit mandatul comisiei care anchetează alegerile prezidențiale din 2009 până în luna noiembri. Unul dintre motive a fost tocmai refuzul șefei DNA de a se prezenta la audieri.