3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportPSD a ignorat legea responsabilității fiscale: Mega-pomană electorală de 1 miliard de...

PSD a ignorat legea responsabilității fiscale: Mega-pomană electorală de 1 miliard de euro

PSD a aprobat amendamente la ordonanța salarizării care cresc ex­ponenţial presiunea asupra bugetului, pentru a poza în apărătorul bugetarilor. Votul final – săptămâna viitoare.

După o ședință-ma­­raton, des­fă­șu­rată luni seară și ieri dimineață, comisiile de Mun­­că şi Buget din Camera Depu­taţilor au adoptat raportul la ordonanța salarizării bu­getarilor (OUG 20/2016). De­­pu­­tații au acordat mai multe majorări salariale în sănătate şi educaţie, în medie cu 15%,  adăugând noi categorii de bene­ficiari. Parlamentarii PSD, 

ALDE și ai minorităților au votat pe bandă rulantă amendamentele propuse de sindicate. Ei au ignorat avertismentele ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru, potrivit căruia costul estimativ al amendamentelor ar fi între 3 și 4 miliarde de lei. Liberalii au reclamat faptul că PSD vrea „să cumpere voturile“ și au părăsit, la un moment dat, lucrările comisiilor, convocate în apropierea startului campaniei electorale. Anterior, majoritatea PSD din Comisia de Muncă tergiversase săptămâni discutarea ordonanței. În context,  premierul Dacian Cioloș a atras, ieri, atenția că impactul bugetar al legilor electorale votate de Parlament în ultimele luni se ridică la 9 miliarde de lei, echivalentul a peste 1% din PIB. 

Principalele modificări operate în ordonanță

– Sporurile personalului sanitar se calculează prin raportare la salariul de bază din 2016, și nu la cel din 2009 cum era până acum.  Ministrul Pîslaru a spus că impactul bugetar  este de 1,125 miliarde lei.

– Majorarea cu 25% a sala­riu­­lui de bază de încadrare de care beneficiază persona­lul din aparatul propriu al Casei Na­țio­­nale de Asigurări de Să­nă­tate (CNAS). Salariații Caselor Județene vor avea 85% din salariile de la nivel central. Pîslaru a caracterizat majora­rea drept exagerată, invocând faptul că angajații CNAS au salarii mari, raportat la ceilalți angajați din sistem.

– Majorarea cu 15% a salariilor de bază din învăţământ începând cu 1 ianuarie 2017. Această măsură se va aplica și persona­lului administrativ.  Ministrul Muncii a explicat că majorarea nu poate fi susținută financiar.

– Se va acorda un spor de 7%, 10% și respectiv 15% din salariul de bază pentru personalul didactic care asigură predarea simultană la două, trei sau patru clase de elevi.

– Salariile din asistența socială vor fi majorate cu 15%.

– În sistemul gradațiilor de merit va fi inclus, alături de personalul didactic de predare, și persona­lul de cercetare din universități, precum și cel au­xiliar din învăță­mânt.

– Sporuri de fidelitate de 25% pentru angajații ORNISS și de 50% pentru angajații din sistemul penitenciarelor (amendamente aprobate, separat, de Comisia de Apărare).

Strategia PSD

După votul din comisii, liderii social-democrați au insis­tat pe faptul că vor majorarea salariilor, dar se opun liberalii și tehnocrații. Liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat pe preşedintele Iohannis că se laudă cu creşterea economică pregătită de guvernarea PSD, dar se opune creșterii salariilor. El a promis că viitoarea guvernare PSD va pune în practică majorările salariale. 

Totuși, ședința de vot final a fost suspendată din lipsă de cvorum, iar ordonanța a intrat pe ordinea de zi de lunea viitoare. Social-democrații au dat vina pe boicotul PNL, însă, în realitate  PSD și aliații au majoritatea și pot aproba orice proiect fără aportul liberalilor. De fapt, mulți dintre deputații PSD aflați, ieri, la Cameră au primit instrucțiuni să nu intre în sala de plen, afirmă surse parlamentare. Federația Sanitas a anunțat că va sus-penda protestele în urma votului din comisii, amenințând, însă,  că dacă nu se vor vota amendamentele săptămâna viitoare vor reintra în grevă. Dacă legea nu va fi votată, PSD va da vina pe boicotul PNL. Însă, și dacă ar fi vo­tată săptămâna viitare, legea poate fi contestată la Curtea Con­stituțională sau respinsă de președintele Iohannis.  

Amatorism.Nepricepuții dau legi

Social-democrații care au majorat cheltuielile bugetare cu 0,5% din PIB nu au nici o legătură profesională cu politicile fiscale sau de ocupare a forței de muncă. Președintele Comisiei de Muncă și Protecție Socială este social-democratul Adrian Solomon (PSD), absolvent al Facultății de Istorie. Solomon nu a urmat nici un alt curs în domeniu. El este celebru prin faptul că l-a amenințat cu moartea pe fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu și l-a făcut „șobolan“ pe Emil Boc, afirmând că acesta din urmă ar trebui „călcat pe cap“. 

Vicepreședintele Mihai Baltă (PSD) este inginer și ofițer în rezervă. Presa locală a relatat că, la 67 de ani, ar fi fost implicat într-un „scandal sexual“, având un copil cu o avocată, deși este căsătorit. Secretarul Comisiei de muncă este Mihăiță Găină (PSD), care a terminat Facultatea de Mine din Petroșani. Liberalii nu au participat la ședința în care s-au votat aceste majorări spectaculoase ale cheltuielilor cu personalul.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă