Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) a stabilit vineri câştigătorii şi preţurile de bază pe care aceştia trebuie să le achite pentru cele cinci licenţe de televiziune digitală (multiplexuri), licitaţia urmând să continue cu o rundă de alocare, care va avea loc marţi, la 10 iunie.
"În urma rundelor primare desfăşurate joi şi a rundei primare suplimentare susţinute astăzi (vineri – n.r.) în cadrul licitaţiei pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală, au fost determinaţi câştigătorii şi preţurile de bază pe care aceştia trebuie să le achite. Licitaţia continuă cu o rundă de alocare care va avea loc marţi, 10 iunie, de la ora 10.00", se arată într-un comunicat al ANCOM, conform Mediafax.
Autoritatea a scos la licitaţie un număr de 5 licenţe (multiplexuri), patru în UHF şi unul în VHF, în standard DVB-T2.
Ofertanţi sunt RCS&RDS şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR).
Runda de alocare este ultima etapă a licitaţiei şi urmăreşte distribuţia între ofertanţii cậştigători a multiplexurilor adjudecate în banda UHF, cu excepţia multiplexului cu obligaţie de transmitere "free to air".
Ofertanţii câştigători îşi vor exprima preferinţele cu privire la alocarea specifică şi vor depune o ofertă cu suma pe care sunt dispuşi să o achite în plus. După runda de alocare vor fi determinate preţurile finale pe care ofertanţii cậştigători trebuie să le achite pentru multiplexul sau multiplexurile câştigate.
Rezultatele licitaţiei vor fi făcute publice după finalizarea procedurii.
Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) se vor transmite "free to air", în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.
De asemenea, potrivit strategiei elaborate de către Ministerul pentru Societatea Informaţională, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire.
Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 şi MUX 5), operatorii vor avea obligaţia ca până la 1 mai 2017 să aibă în funcţiune cel puţin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.
Toate licenţele vor fi acordate pentru o perioadă de 10 ani, acestea urmând să intre în vigoare începând cu 17 iunie 2015. Câştigătorii vor avea obligaţia de a achita taxa de licenţă rezultată în urma licitaţiei în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunţării rezultatelor procedurii de selecţie.