14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportANALIZĂ. Adevăratele mize ale schimbărilor din Guvernul Cioloș

ANALIZĂ. Adevăratele mize ale schimbărilor din Guvernul Cioloș

Premierul Dacian Cioloș a operat patru modificări în structura Executivului, fiecare dintre noii veniți primind sarcini punctuale, pentru următoarele șase luni de zile. În unele cazuri, însă, ei trebuie să rezolve subiecte fierbinți, cum ar fi avizarea unor acte normative controversate. Rezolvarea problemei plagiatelor, asigurarea votului românilor din Diaspora, reorganizarea CNANDR și noua legea a securității cibernetice sunt principalele mize ale remanierii. 

Ministrul Comunicațiilor-Marius Bostan, Educației-Adrian Curaj și ministrul delegat al Departamentului Românilor de Pretutindeni-Dan Stoenescu au fost demişi, a anunţat premierul Dacian Cioloş, iar ministrul Transporturilor, Dan Costescu, aflat pe lista neagră, a demisionat. Cioloş a anunţat şi succesorii acestora-rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, la Educaţie, managerul Sorin Buşe la Transporturi, diplomatul Maria Ligor la Relaţia cu românii de pretutindeni şi şeful cancelariei premierului Dragoş Tudorache interimar la Comunicaţii. Premierul Dacian Cioloș a declarat că l-a informat pe președintele Klaus Iohannis asupra schimbărilor făcute în Guvern și că șeful statului a fost de acord.

CNADNR trebuie reorganizată

Astfel, noul ministru al Transporturilor, Petru Sorin Bușe, are o experiență de peste 25 de ani în industria auto globală, între septembrie 2010 și mai 2015 fiind vicepreședinte al Inginerie Renault Globale și Directorul General al Renault Technologie Roumaine (RTR). Rolul lui Bușe ar fi, potrivit premierului Cioloș, „să grăbească” anumite proiecte ale Ministerului Transporturilor. „La Transporturi, vreau să accelerăm activitatea, atât pe execuția proiectelor de autostrăzi, proiectele care sunt acum în execuție şi unde lucrurile nu au evoluat suficient de bine, reforma la Compania Națională de Autostrăzi şi de Drumuri (CNADNR), pe care o cer de câteva luni, unde știu că s-au făcut progrese, dar nu suficient de rapid, şi totodată pregătirea de noi proiecte”, a menționat premierul. Referirea la CNANDR nu este întâmplătoare, fiind clar că premierul așteaptă finalizarea unui act normativ în acest sens. Compania urmează să fie spartă în două entităţi separate: una destinată marilor proiecte de investiţii, iar alta specializată pe lucrări de reparaţii şi mentenanţă. Acest proiect a fost anunțat de fostul ministru Dan Costescu la finalul lunii mai, dar, ulterior, hotărârea de guvern în acest sens nu a fost finalizată. 

Ministrul Educației, adversarul plagiatelor

O așteptate uriașă este legată și de numirea noului ministru al Educației, Mircea Dumitru, rector al Universităţii din Bucureşti şi membru al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). „Mi-aş fi dorit o activitate mai accelerată a pregătirii, intrării în funcție a noului CNATDCU şi a întregului acest proces de clarificare a situației cu plagiatele, pentru că, dincolo de persoane, am mai spus-o în mai multe rânduri, atâta vreme cât planează suspiciuni asupra sistemului doctoral al nostru, asta ne afectează din punct de vedere al credibilității, în general, şi mai ales din punct de vedere al credibilității sistemului universitar şi al domeniului cercetării. Activitatea a intrat acum pe un făgaș normal, însă mi-aş fi dorit ca acolo lucrurile să meargă un pic mai repede”, a fost mesajul premierului. Recent, CNATDCU a constatat plagiatul fostului premier Ponta, dar decizia area nevoie de semnătura ministrului Educației. De altfel, în mandatul lui Dumitru, Universitatea din București a contatat plagiatul lui Victor Ponta, pe vremea când acesta era premier. CNATDCU mai are în lucru zece dosare, printre care cazurile de plagiat ale fostului vicepremier Gabriel Oprea, ministrului de Interne Petre Tobă şi primarilor Florentin Pandele şi Robert Negoiţă.

Citește și: Prima declarație a Ministrului Educației, Mircea Dumitru, pentru Rl: „Este o responsabilitate enormă”. Ce proiecte a susținut din funcția de Rector

Securitatea, în grija șefului Cancelariei

La Ministerul Comunicațiilor a fost numit ministru interimar Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei primului-ministru. Explicația oficială a fost legată de coordonarea proiectelor IT. „Guvernul a luat decizia să creeze un post de coordonator pentru tehnologia informației, care să pregătească câteva măsuri care să asigure o mai bună coordonare a proiectelor de IT la nivelul Guvernului. Avem multe situații, în multe instituții, în care avem platforme, sisteme IT, care nu sunt compatibile între ele.

Avem nevoie de coerență pentru viitor. În mod formal, în structura Guvernului actual, Ministerul Comunicațiilor are această responsabilitate, pe care a acoperit-o, din punctul meu de vedere, mai mult sau mai puțin bine, și aici avem nevoie de o evoluție, și de asta am luat şi această decizie de creare a acestei poziţii în interiorul Guvernului”, a fost solicitarea oficială a lui Cioloș. Însă, Tudorache, care poate fi interimar maximum 45 de zile, are de rezolvat și o altă problemă presantă, care nu a fost menționată în declarațiile oficiale. Este vorba de înaintarea către Parlament a proiectului de lege privind securitatea cibernetică elaborat de în timpul mandatului ministrului demis, Marius Bostan, care este gata dar mai are nevoie de avizul CSAT. Fostul președinte Traian Băsescu a sugerat că Bostan a plecat din guvern pentru că nu a făcut jocul serviciilor secrete și nu pentru declarațiile referitoare la învățământul gratuit ca reminescență a anilor de comunism. „Şi pentru că era competent pe domeniul său şi independent faţă de unele structuri de siguranţă naţională, Marius Bostan a fost remaniat. Un prostălău incompetent şi obedient îl va înlocui pe Marius Bostan, spre salvarea <<interesului naţional>>”, a scris Băsescu pe Facebook.

Votul prin corespondență, în impas

Noua propunere pentru preluarea portofoliului de ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, este diplomat de carieră din 1996, fiind în prezent ambasador al României în Canada. „Îmi doresc o accelerare a activităților acestui minister pentru pregătirea alegerilor, pentru informarea românilor din diasporă legat de posibilitatea de a vota prin corespondență, de a pregăti cât mai bine alegerile, chiar și pentru voturile în circumscripții, şi acolo, la fel, îmi doresc şi câteva proiecte care au început, este adevărat, câteva proiecte care să faciliteze reconectarea românilor din diasporă cu țara”, a menționat Dacian Cioloș

Schimbarea vine într-un moment delicat pentru introducerea votului prin corespondență. Recent, AEP a anunțat că doar 1000 de români din străinătate s-au înscris pentru votul prin corespondență (operațiune care nu este posibilă online n.r.) și că nu s-au strâns suficiente cereri pentru înființarea de secții suplimentare de vot. Înscrierea pentru vot prin corespondență mai este posibilă până la începutul lunii septembrie, termen până la care trebuie trimise și solicitările pentru înființarea de secții suplimentare.

Supraviețuitorii

Pe lista remaniaților nu s-a aflat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, deși Camera Deputaților a votat o moțiune simplă împotriva acestuia. Moțiunea nu are efect juridic și obligă la demiterea ministrului, însă, este clar că Irimescu nu mai are sprijin în Parlament și își mai putea promova proiectele.

A rămas, de asemenea, în guvern ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, deși acesta a fost acuzat de plagiat. Oficial, premierul va lua o decizie după ce se va pronunța instituția abilitată – CNADTCU. Pe de altă parte, Tobă are un puternic sprijin politic, din zona PSD, el urmând să se ocupe de organizarea alegerilor parlamentare pe plan intern. 

Citește și: Noii miniştri ai Cabinetului Cioloş vor depune joi jurământul

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă