Republica Moldova trebuie să continue „ferm” reformele în sectoarele cheie, precum consolidarea statului de drept, justiție, sectorul financiar-bancar, lupta anticorupție/integritate, a declarat vineri, la Chișinău, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall. În acest context, ea a dat asigurări că România rămâne cel mai puternic partener al vecinilor de peste Prut, în procesul de integrare europeană.
„Este importantă continuarea proiectelor comune, obiectivul strategic fiind consolidarea capacității instituționale a Republicii Moldova, astfel încât locuitorii din Republica Moldova să se poată bucura pe deplin de avantajele apropierii de Uniunea Europeană. De asemenea, este nevoie de continuarea fermă a reformelor în sectoarele cheie: consolidarea statului de drept, justiție, sectorul financiar-bancar, lupta anticorupție/integritate, mass-media, ameliorarea mediului de afaceri", a declarat ministrul Ana Birchall.
Ministrul a dat asigurări că România sprijină accelerarea proceselor de reformă și consolidarea pe mai departe a parcursului european al Republicii Moldova și a subliniat că opțiunea europeană este singura în măsură să asigure prosperitate și siguranță cetățenilor moldoveni.
Ana Birchall a reiterat susținerea acordată de România pentru parcursul european al Republicii Moldova, subliniind că „România a demonstrat consecvență în angajamentul de a sprijini Republica Moldova pe calea reformelor și a integrării europene. România rămâne cel mai puternic partener al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană".
Ana Birchall a prezidat, împreună cu viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republicii Moldova, Daniela Morari, lucrările celei de-a patra reuniuni a Comisiei interguvernamentale România — Republica Moldova pentru integrare europeană. Ultima reuniune a fost organizată în martie 2015, la București, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat de presă.
Comisia a inclus reuniuni în plen, la sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, și pe Grupuri sectoriale de lucru, pe domenii esențiale pentru integrarea europeană a Republicii Moldova: armonizare legislativă, consolidarea statului de drept (reforma justiției și a procuraturii, integritate, combaterea discriminării), afaceri interne, dezvoltare regională, agricultură, politici sanitar-veterinare și siguranță alimentară.
În cadrul reuniunii s-a convenit că următoarea sesiune a Comisiei interguvernamentale România — Republica Moldova pentru integrare europeană va avea loc în toamna acestui an, în România. În marja reuniunii, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a avut întrevederi oficiale cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, și cu viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Daniela Morari. În cadrul discuțiilor au fost abordate prioritățile de acțiune în relația bilaterală și au fost analizate reperele agendei europene a Chișinăului, cu accent pe implementarea Acordului de Asociere.
Comisia interguvernamentală România — Republica Moldova pentru integrare europeană a fost creată în baza Planului de Acțiune pentru aplicarea Declarației Comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a acestei țări, semnat la Iași, la 3 martie 2012.