Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seara, după consultările cu partidele politice, că este nevoie de o resetare a sistemului politic din România.
”În ceea ce privește consultările cu partidele politice, am pornit de la obiectivele pe care le are România”, a declarat Iohannis.
”Reforma instituţiilor politice este una din priorităţile mandatului meu, şi primul pas în reforma clasei politice. Timp de 25 de ani, am parcurs o etapă care a reprezentat crearea instituţiilor democratice, încheierea tranziţiei, o acumulare de experienţă, dar şi un set de exprimente în materie, reuşite sau nu. Cred că este momentul să trecem la o nouă etapă a democraţiei româneşti”, a spus Klaus Iohannis.
Şeful statului a a enunţat trei direcţii pe care le are în vedere, în acest sens. Prima direcţie este, potrivit lui Iohannis, ”participarea”, care înseamnă asigurarea condiţiilor ca toţi românii să voteze, inclusv şi în special cei din diaspora dar şi încurajarea participării la viaţa politică, în general, la deschiderea spaţiului politic, printr-o altă legislaţie a partidelor politice.
”Trebuie să aducem oamenii mai aproape de politică, să nu avem două Românii, una a politicenilor şi una a oamenilor”, a afirmat şeful statului.
A doua direcţie pe care a enunţat-o preşedintele Iohannis este ”integritatea”, înţeleasă nu în sensul său juridic, ci ca mod de lucru care presupune transparenţă şi corectitudine în funcţionarea instituţiilor, inclusiv în finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale.
”Dacă vrem ca oamenii să aibă încredere în noi, trebuie să funcţionăm noi, clasa politică, în mod transparent”, a precizat Iohannis.
A treia direcţie anunţată de preşedintele Klaus Iohannis se referă la ”durabilitate”, şi anume să gândim un cadru legislativ care să asigure nu numai legitimitate ci şi eficienţă, în reprezentrea electoratului.
”Cred că putem să venim cu pachete de legi care ţin mai mult de un ciclu elecotral, şi să construim instituţii foarte solide. În acest fel, vom putea avea pe termen lung o competiţie electorală mai degrabă bazată pe soluţii, nu o confruntare de dragul confruntării. Aşa se vor diminua şi fenomene precum mita electorală, turismul electoral, migraţia politică, redesenarea periodică a hărţilor electorale”, a mai afirmat Iohannis.
Președintele a vorbit despre transparentă și corectitudine in finanțarea partidelor si a campaniilor electorale, daca vrem ca omenii să aibă încredere în clasa politică
De asemenea, seful statului a vorbit despre durabilitate în cadrul legislativ care sa asigure eficiența în reprezentarea electoratului
”Putem sa venim cu pachete electorale pe mai mult de un an”, a mai precizat Iohannis.
El a transmis că a fost o confruntare axată pe dezbateri și soluții. În urma disctțiilor au rezultat concluzii comune, ceea ce inseamnă ”că suntem pe drumul cel bun”.
”Acesta este cadrul în care am supus partidelor spre discuții ca subiecte concrete soluții pentru a ne asigura că românii din străinatate au condițiile normale de vot, legislașia partidelor politice precum și cea privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale. Am ascutat opinia partidelor privind nefericita OUG 55 privind migrația aleșilor locali”, a mai declarat Klaus Iohannis.
”Toate partidele și-au arătat disponibilitatea de a susține simplificarea cererilor de încuviințare a începerii urmăririi penale față de parlamentari pentru ca instituțiile să își poată face treaba”, a subliniat președintele.
”În al doilea rând, am propus un calendar concret. Până la finele sesiunii parlamentare am convenit să avem legislația privind alegerile în diaspora, alegerile locale și parlamentare și finanțarea partidelor și a campaniilor electorale”, a mai precizat șeful statului.