20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportLiviu Dragnea, cu un dosar penal mai aproape de ieșirea din politică....

Liviu Dragnea, cu un dosar penal mai aproape de ieșirea din politică. Cum acționa grupul lui Dragnea, potrivit DNA: licitații trucate, bani dirijați către PSD și către propriile buzunare

Președintele PSD este urmărit penal de DNA în dosarul Tel Drum. Procurorii susțin că Dragnea este liderul unui grup infracțional organizat, înființat în 2001,  care a atras bani publici și europeni prin licitaţii trucate. Acuzații profitau de câștiguri dar nu uitau să contribuie și la finanțarea PSD.  Dosarul se bazează pe o sesizare a OLAF (Oficiul European Antifraudă).

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost pus sub urmărire penală sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false şi două infracțiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, a anunţat DNA. În acest dosar sunt urmărite penal alte opt persoane, între care reprezentanţi ai firmei Tel Drum. Dragnea are deja o pedeapsă de doi ani de zile cu suspendarea, în dosarul fraudării referendumului din 2012 și este urmărit penal pentru abuz în serviciu într-un alt dosar.

Potrivit procurorilor, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, a iniţiat, în 2001, un grup infracţional organizat care acţionează şi în prezent. Grupul are ca principal scop obţinerea frauduloasă a unor sume importante din contractele finanţate din fonduri publice.
Dosarul a fost deschis ca urmare a unui sesizări a OLAF (Oficiul european antifraudă), transmisă procurorilor pe 30 septembrie 2016, privind suspiciuni de obţinere nelegală pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene a unor fonduri europene. Printre persoanele cercetate în dosar se numără și Marian Fișcuci, apropiat al lui Liviu Nicolae Dragnea și persoană care” a devenit scriptic acționar majoritar al Tel Drum SA” și care a acționat și ca ”un interpus” al lui Liviu Dragnea în administrarea societății comerciale.

O parte din bani, dirijați către PSD

Procurorii spun că cei care făceau parte din grup ar fi conceput activitatea acestuia în etape, în funcţie de zonele, firmele şi influenţa pe care le aveau.
Primul pas, în viziunea DNA, ar fi fost privatizarea Tel Drum şi transferarea din proprietatea CJ Teleorman ”în sfera de influenţă şi control a suspectului Liviu Nicolae Dragnea, prin persoane interpuse”. A urmat achiziționarea, în patrimoniul CJ Teleorman,  a unui utilaj (tren reciclator – stabilizator la rece in situ) de o valoare foarte mare (30 miliarde ROL) care apoi a fost închiriat și ulterior înstrăinat către Tel Drum SA, ulterior privatizării acestei societăți comerciale.
Aceste mutări au deschis Tel Drum calea spre lucrări de întreţinere şi reabilitare a infrastructurii rutiere care aparţinea de CJ, fără însă a „exista o procedură concurenţială de atribuire”. În alte cazuri, contractele acordate de CJ Telorman s-ar fi obținut prin obținerea de informații confidențiale înainte de licitații și prin inserarea condiţiilor restrictive în caietele de sarcini. Utilajul pe care CJ Teleorman l-a înstrăinat către Tel Drum SA era unul dintre criteriile de calificare în cazul lucrărilor de reabilitare a drumurilor judeţene.
De asemenea, procurorii menționează  ”obținerea în mod preferențial și fraudulos de finanțări din bugetul național, prin intermediul suspectului Liviu Dragnea Nicolae și obținerea în mod nelegal de fonduri din bugetul Uniunii Europene prin furnizarea de documente false și inexacte”.
În plus, prin administratorii Tel Drum se facilita si intermedia numirea unor persoane în funcţii din administraţia centrală, dar se furnizau şi fonduri către PSD, ”prin donaţii ale membrilor grupului infracţional organizat şi ale societăţilor controlate de aceştia”, arată anchetatorii.
Mai mult, şeful PSD, prin influenţa pe care o avea la nivel central, le asigura acestora accesul la informaţii cu caracter confidenţial care circulau în instituţiile de la Bucureşti, furnizând şi documente cu caracter confidenţial către membrii presupusului grup infracţional organizat.

30 de milioane, prejudicii în două dosare

Printre exemplele oferite de procurori, este menționată o operațiune din cursul anului 2008. În calitate de reprezentant al CJ Teleorman, Liviu Dragnea, cu ajutorul lui Mugur Bățăuș și Victor Piperea, funcționari în cadrul CJ Teloerman (care au asigurat falsificarea și înlocuirea documentelor), a folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia ”documente false și inexacte”, astfel încât firma Tel Drum SA să câștige un contract de reabilitare a 55 km de drum județean, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene.
Înainte de publicarea anunțului privind atribuirea contractului, Mugur Bățăus a furnizat reprezentanților Tel Drum SA informații nedestinate publicității, respectiv detalii cu privire la cerințele de calificare și ofertanții care și-au exprimat interesul să participe la licitația publică. În legătură cu acelaşi proiect, Liviu Dragnea, ar fi emis, ilegal, hotărâri de contractare a unui credit intern şi dispoziţii privind demararea procedurilor de achiziţii publice şi numirea comisiilor de evaluare a ofertelor.”Prejudiciul creat în dauna bugetului public este de 25.600.927 lei (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat), această sumă constituind un beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare”, afirmă procurorii.
Același mecanism a fost folosit și într-o altă operațiune din 2009, când Tel Drum a câștigat un contract majorat artificial la 14 milioane de euro, provocând un prejudiciu de cinci milioane de lei.

Cum extrage Dragnea banii din Teldrum

Mai mult, spune DNA, cei care ar fi făcut parte din grup ar fi beneficiat de informaţii nepublice din cadrul instituţiilor de la nivel local şi central cum ar fi: note de fundamentare şi caiete de sarcini pentru licitaţii viitoare ce se aflau în procedură de avizare internă (cum este cazul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale), corespondenţă între unităţile administrativ teritoriale şi Ministerul Dezvoltării Regionale, liste privind proiectele depuse pentru finanţare, documente solicitate de autorităţile judiciare de la instituţiile publice în cursul urmăririi penale (cum este cazul ANCPI), actele fiind găsite la percheziţii.
DNA susține că Liviu Dragnea și familia sa scoteau bani de la firma Tel Drum și membrii grupului în cinci moduri: donații, dividende, vânzări supraevaluate, chirii șii folosirea directă de bunuri mobile și imobile.
Potrivit procurorilor, Liviu Dragnea, în mod direct sau prin persoane apropiate lui (fiul, fosta soție) a obținut sume de bani sau bunuri mobile și imobile pe care le utilizează, precum și diverse servicii în interes personal, al familiei și al formațiunii politice din care face parte, respectiv donații de la membrii grupului infracțional organizat și de la societățile controlate de aceștia – circa 2,5 milioane de lei în anul 2009. De asemenea, procurorii au identificat transferul părților sociale din mai multe societăți controlate de membrii grupului infracțional organizat către fiul său, dividende și sume periodice către fiul său cu titlu de salariu de la firme din grup, sume periodice cu titlu de chirie încasate personal de Liviu Dragnea și de fosta soție de la o altă societate din grup. Potrivit DNA ar fi borba și de bani obținuți de către Liviu Dragnea din vânzarea unor bunuri imobile la valori supraevaluate către societățile controlate de membrii grupului infracțional organizat, folosirea de bunuri mobile de către fiul său (autoturismul deținut de o societate din grup și a cărui îmbunătățire tehnică a fost achitată de Tel Drum SA) sau folosirea de bunuri imobile tot de către acesta (imobilul din Turnu Măgurele proprietate a Tel Drum SA).

Liviu Dragnea neagă acuzațiile

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, iei, că respinge categoric toate acuzaţiile. ” Ceea ce spun de ani de zile – că nu am legături financiare, patrimoniale cu acea societate comercială – menţin”, a declarat Dragnea. ”Categoric nu mă simt vinovat. Nu am constituit niciodată un grup infracțional”, s-a apărat liderul PSD.
”Am avut o discuție azi-dimineață cu domnul Tăriceanu, m-a sunat. Mi-a zis să rămân pe poziție și să ne continuăm coaliția”, a susținut Dragnea. ”Am primit multe mesaje de la șefi de organizații, parlamentari”, a afirmat liderul PSD. În context, el a afirmat că nu s-a gândit să-și dea demisia, pentru că primește foarte multe mesaje să nu cedeze.
Dragnea a avut un răspuns și pentru cele două exemple concrete din referatul DNA. ”Aceste două proiecte au mai fost verificate, s-a făcut o corecție financiară. CJ a acționat în judecată și a câștigat”, a menționat Dragnea.
”Am auzit și eu zvonul că Daniel Dragomir a spus că exista mai multe dosare pregătite la DNA pentru conducerea PSD. Cu toata seriozitatea, e un atac violent, miza e preluarea PSD. Așa am auzit și eu, sper să se oprească”, a menționat Dragnea.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă