2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăPoliticăGuvernul Dăncilă. Cine a câștigat, cine a pierdut la împărțirea posturilor

Guvernul Dăncilă. Cine a câștigat, cine a pierdut la împărțirea posturilor

 

 

Președintele PSD Liviu Dragnea şi-a început anul cu un turneu prin Moldova pentru a se asigura de sprijinul filialelor din această zonă în disputa cu fostul premier Mihai Tudose. La chimb, șefii acelor organizații au cerut posturi la Palatul Victoria, reproșându-i lui Dragnea că a favorizat județele din Sud.

Acum, șeful PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a obținut intrarea Anei Birchall în Guvern, pentru care s-a înființat un post special, cel de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice. Un portofoliu cu greutate, cel al Economiei, a fost rezervat lui Dănuţ Andruşcă, un apropiat al lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, susținător al lui Liviu Dragnea.

Lucian Şova, sprijinit de șeful PSD Bacău, Dragoș Benea, a fost propus la Ministerul Transporturilor, în locul lui Felix Stroe (Constanța), care l-a susținut pe Tudose. Viorel Ștefan, susținut de PSD Galați, a fost readus în Guvern, ca vicepremier fără portofoliu, pentru a coordona zona de buget-finanțe. Refuzul social-democraților ieșeni de a i se alătura primarului disident Mihai Chirica le-a adus acestora postul de ministru al Comunicațiilor pentru Bogdan Cojocaru.

 

Înfrângerile PSD București

Mai mult, Valentin Popa, susţinut de filiala Suceava, şi-a adjudecat funcţia de minstru al Educaţiei, în dauna Ecaterinei Andronescu, susţinută de  Gabriela Firea, şefa organizaţiei Bucureşti. Nominalizarea lui Valentin Popa a provocat chiar un scandal între Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu, secretarul general adjunct al PSD,  care a susținut-o pe Andronescu.

De altfel, PSD București este marea perdantă a negocierilor pentru posturi guvernamentale. Liviu Dragnea a fost nemulțumit că Gabriela Firea, care conduce organizația, l-a criticat, ce-i drept la pachet cu Mihai Tudose. PSD București a pierdut și competiția pentru Ministerul Sănătății, unde Rodica Nassar (Sector 2) a fost învinsă de Sorina Pintea (Maramureș). Actorul George Ivașcu, sprijinit de PSD București a devenit ministru al Culturii, fiind singurul candidat pe acest post.

Filiala Giurgiu, condusă din umbră de preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, nu a mai prins de data aceasta un fotoliu de ministru. De altfel, el nici nu a participat la ultima şedinţă a CEx.

 

Probleme de integritate

Lista oficială a Cabinetului Dăncilă, care urmează să fie votată astăazi de Parlament,  a confirmat intrarea în Executiv a mai multor politicieni cu probleme de integritate, după ce Liviu Dragnea anunțase că nu se va ține seama de acest criteriu.

Radu Oprea, ministrul propus pentru Mediul de Afaceri a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani,  prejudiciul produs în acest caz fiind de peste 220.000 de lei.

Lucian Şova, ministrul propus pentru Ministerul Transporturilor,  este urmărit penal pentru folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase.  

Un alt PSD-ist al cărui dosar ar putea fi redeschis de DNA este vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Paul Stănescu. DNA  a cerut săptămâna trecută redeschiderea unui dosar pe numele său, un dosar care vizează fapte din 2010, el fiind anchetat anterior de DNA Craiova şi închis în 2013. La acea vreme, Stănescu era președintele CJ Olt, iar procurorii DNA Craiova au investigat modul de finanţare al echipei de fotbal FC Aluminiu ALRO Slatina.  

 

Protejați de Parlament

Un membru al Guvernului pentru care DNA a cerut urmărirea penală este Rovana Plumb, propusă acum pentru Ministerul Fondurilor Europene. Pe 22 septembrie, procurorii au cerut încuviinţarea urmăririi penale pe numele său în Dosarul Belina,  în legătură cu săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează şi pe fostul vicepremier Sevil Shhaideh, referitor la trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel în administrarea CJ Teleorman. Deputaţii au respins, însă, în plen cererea DNA de urmărire penală a Rovanei Plumb, cu 183 de voturi împotrivă şi 99 de voturi pentru, blocând astfel anchetarea sa. 

Şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a fost scăpat de senatori de urmărirea penală, după ce DNA ceruse anchetarea sa pentru instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

 

 

Cum ”traduce” UDMR programul de guvernare 

 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că,  din discuţiile avute cu preşedintele executiv al Uniunii, Porcsalmi Balint, a reieşit că noul program de guvernare ”arată de parcă ar fi scris în Ministerul Agriculturii, printre două beri”. PSD și ALDE au cu 14 voturi mai mult decât cele 233 necesare, dar depind de UDMR pentru a avea un scor lejer.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a declarat, duminică, la finalul şedinţei pe care parlamentarii coaliţiei au avut-o cu miniştrii propuşi în Cabinetul Dăncilă, că speră ca UDMR să susţină prin vot învestirea Guvernului. Întrebat ce părere are despre atitudinea critică a lui Kelemen Hunor la adresa programului Guvernare, Dragnea a spus să ”este foarte bine să fie critic”, dar a afirmat că programul este ”în linii mari” acelaşi care a fost votat anterior. În schimb, ministrul Agriculturii, Petre Daea a preferat o replică ironică. ”În 1968 m-am îmbătat. Dacă mă gândesc… şi acum mi-e rău…”, a spus el, la Palatul Parlamentului. Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, a trimis Parlamentului programul de guvernare, document care conţine în mare măsură aceleaşi obiective cuprinse în programul Guvernului Tudose, diferenţa constând în amânarea termenului de implementare în cazul unor măsuri.

 

 

LISTA GUVERNULUI DĂNCILĂ

Viorica Dăncilă – prim-ministru (PSD)

Paul Stănescu – viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării regionale (PSD),

Viorel Ștefan   – viceprim-ministru (PSD) 

Ana Birchall – viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice (PSD)

Graţiela Leocadia Gavrilescu – viceprim-ministru, ministrul Mediului (ALDE )

Carmen Daniela Dan  – ministrul Afacerilor Interne (PSD)

Teodor – Viorel Meleşcanu – ministrul Afacerilor Externe (ALDE)

Mihai – Viorel Fifor – ministrul Apărării Naționale (PSD)

Eugen Teodorovici – ministrul Finanţelor  (PSD)

Tudorel Toader- ministrul Justiţiei (independent, susţinut de ALDE)

Petre Daea – ministrul Agriculturii  (PSD)

Valentin Popa – ministrul Educaţiei  (PSD)

Lia – Olguța Vasilescu – ministrul Muncii  (PSD)

Dănuţ Andruşcă – ministrul Economiei (PSD)

Anton Anton  – ministrul Energiei (ALDE)

Lucian Şova – ministrul Transporturilor (PSD), mutat de la Comunicații

Radu Oprea  – ministrul pentru Mediul de afaceri (PSD)

Sorina Pintea – ministrul Sănătății (PSD)

George Ivaşcu – ministrul Culturii  (PSD)

Ioan Deneş – ministrul Apelor şi Pădurilor (PSD)

Nicolae Burnete – ministrul Cercetării  (PSD)

Bogdan Cojocaru – ministrul Comunicațiilor (PSD)

Ioana Bran  – ministrul Tineretului  (PSD)

Bogdan Trif – ministrul Turismului (PSD)

Natalia Intotero– ministrul pentru Românii de pretutindeni (PSD)

Viorel Ilie – ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul (ALDE)

Rovana Plumb – ministrul pentru Fonduri europene (PSD)

Victor Negrescu – ministrul delegat pentru Afaceri europene (PSD)

 

Notă Şaptesprezece din cele 28 de posturi de miniştri vor avea alt titular, față de Guvernul Tudose. Guvernul va avea și doi vicepremieri noi, din totalul de patru. Numele noilor titulari a fost bolduit, cu mențiunea că Lucian Șova, propus la Transporturi,  a fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Tudose.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă