6.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăPoliticăFostul premier Tudose își cere scuze pentru afirmațiile referitoare la autonomia secuilor

Fostul premier Tudose își cere scuze pentru afirmațiile referitoare la autonomia secuilor

„În data de 30 ianuarie m-am prezentat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru a susţine punctul meu de vedere cu privire la declaraţiile mele din emisiunea ‘Jocuri de putere’ din data de 10.01.2017. Prin declaraţia în cauză am dorit să îmi exprim doar punctul de vedere cu privire la necesitatea respectării legii în domeniul folosirii însemnelor oficiale ale statului, respectiv la responsabilitatea funcţionarilor publici de a aplica legea în acest sens”, a scris Mihai Tudose pe Facebook.

Fostul premier subliniază că din această situaţie a învăţat că este nevoie de mai multă rigurozitate în exprimarea publică.

„Şi pe această cale doresc să îmi cer scuze public faţă de orice comunitate sau membrii unei minorităţi care, în urma declaraţiei mele ce a lăsat loc de interpretări de incitare la ură sau violenţă, s-au simţit lezaţi. Această interpretare nu este în acord cu valorile şi principiile mele, respectiv dialogul şi respectul reciproc între comunităţi şi de a mă manifesta împotriva oricărei forme de intoleranţă şi incitare la ură. A fost o lecţie din care am învăţat că e mai multă nevoie de rigurozitate şi atenţie în exprimarea publică pentru a nu genera fără voie interpretări pe care nu mi le asum…”, a mai scris Tudose.

Pe 10 ianuarie, la un post de televiziune, premierul Tudose a afirmat că nu poate fi vorba despre autonomie pentru secui, comentând faptul că UDMR, PCM şi PPMT au cerut într-o rezoluţie comună semnată la Cluj autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, precum şi un statut special pentru regiunea Partium.

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că, dacă steagul secuiesc va flutura în vânt, toţi cei responsabili de acolo vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântau ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, declara atunci Tudose.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus ulterior că aşteaptă scuze de la Mihai Tudose şi retragerea declaraţiilor privitoare la autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, pe care le consideră „absolut inacceptabile”. „În UE nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Deci, din acest punct de vedere, eu cred că nici această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe”, preciza Kelemen Hunor, la RFI.

În 15 ianuarie, Mihai Tudose afirma că declaraţia sa „a fost greşit înţeleasă”. „Nu se poate vorbi despre autonomia unei bucăţi din România. Când m-am referit la fluturatul pe steag, m-am referit la autorităţile statului, care trebuie să aplice legea, mandatele lor fluturând pe steag, dacă nu aplică legea. Despre asta a fost vorba, nu de spânzurat politicieni”, spunea Tudose.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Vizită la fosta închisoare politică de la Râmnicu Sărat: un nou pas pentru Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în România

Vineri, 15 noiembrie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează o vizită de prezentare la șantierul fostei închisori politice...

S-a aflat cauza decesului lui Silviu Prigoană

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit în urma unui infarct – este concluzia medicilor legiști. Procurorul va închide dosarul după ce va analiza...

Donald Trump l-a desemnat oficial pe Marco Rubio pentru a fi secretar de stat al SUA

Donald Trump l-a nominalizat, miercuri, pe senatorul din Florida, Marco Rubio, pentru funcția de secretar de stat, potrivit nypost.com. „Marco este un lider extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă