Liderii PSD au pregătit terenul cu grijă pentru reușita mitingului împotriva abuzurilor din justiție, desfășurat sâmbătă seara. În jur de 130.000 de oameni au venit în București, în Piața Victoriei, pe fondul informațiilor din presă despre angajați la stat amenințați cu concedierea dacă nu se prezintă la miting. Indiferent cât de ortodoxe sau nu au fost metodele PSD, partidul și-a dovedit capacitatea organizatorică, fapt care i-a permis să câștige ultimele alegeri parlamentare. De asemenea, PSD a dovedit că are un nucleu de votanți greu de dizlocat de către adversari. 1200 de autobuze și 800 de microbuze au sosit în Capitala, conform unor surse din Poliție.
La începutul evenimentului, președintele PSD Liviu Dragnea a trecut prin mulțime, dând mâna cu sute de oameni care l-au întâmpinat în drum spre scena din Piaţa Victoriei, accentuând imaginea de unitate a PSD.
Odată ce s-a trecut la etapa discursurilor, a fost din ce în ce mai evident că liderii partidului nu reușesc să obțină reacții de la cei veniți în piață. Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a provocat uimirea manifestanților când a început să vorbească în engleză, într-un discurs adresat presei internaționale despre protocoalele dintre serviciile secrete și justiție.
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat statutul paralel,comparat cu o nouă ”securitate”. În mod convenabil, Tăriceanu a stabilit și borna de start a acestei situații – anul 2008 când Tăriceanu a pierdut postul de premier. ”Din 2008 până azi mii de români au căzut victime ale noii securităţi. Noua securitate are doi părinţi: Traian Băsescu şi Klaus Iohannis”. Șeful Senatului a ”uitat” că legile justiției, atât de criticate astăzi de PSD și ALDE au fost modificate, în 2005, de premierul Călin Popescu Tăriceanu, care și-a angajat răspunderea pentru un proiect de lege întocmit de Monica Macovei.
Premierul Viorica Dăncilă nu a reușit să atragă atenția manifestanților, părând speriată să nu greșească în timpul discursului.
Dragnea, discurs ratat
Discursul lui Liviu Dragnea s-a dorit a fi momentul culminant al evenimentului, fiind programat la final. În mod neinspirat, liderul PSD a ținut un discurs lung, de peste 35 de minute, în fața unei mulțimi care stătea deja în piață de ore bune. Pe parcursul discursului, oamenii au început să părăsească piața, și au reacționat slab atunci când liderul PSD i-a întrebat dacă vor să lupte împoitriva statutului paralel. Singurul moment în care din piață s-au auzit huiduieli hotărâte a fost atunci când Dragnea a rostit nume de persoane – Traian Băsescu sau Klaus Iohannis.
Dragnea a conturat prima definiție a statutului paralel, cu care PSD susține că se luptă de un an și jumătate. ”Răspunsul e simplu: e exact cum îi spune numele, un sistem care foloseşte instituţiile statului nelegitim, afară şi în paralel cu democraţia, cu voinţa exprimată la vot”. Au urmat și exemplele concrete. ”Șefa DNA a rămas”, în ciuda deciziei CCR potrivit căreia Iohannis trebuie să o revoce, și faptului că președintele nu a dat, încă, un răspuns. ”Au rămas 6 milioane de români ascultaţi, şantajul şi ameninţarea”, a susținut Dragnea.
”Priviţi la cel din stânga voastră, din dreapta, cel puţin unul din ei a fost ascultat sau interceptat”, a susținut Dragnea. De fapt, cifra de șase milioane nu a fost dovedită – a fost o afirmație a președintelui Comisiei SRI, Claudiu Manda (PSD). Acesta a calculat în felul următor: între 2004 și 2016 s-ar fi emis 300.000 de mandate, și Manda a socotit o medie de 20 de oameni ascultați pe fiecare mandat. Ulterior, SRI a anunțat că a beneficiat de 27.784 de mandate care au vizat 20.907 persoane.
Minciunile și omisiunile lui Liviu Dragnea
Cu toate acestea, Dragnea a ajuns la concluzia dorită. ”Nu trebuie să vă faceţi iluzii că doar înalţii demnitari sunt ţinte, sau cei cu funcţii publice. Toţi puteţi deveni ţinte vii ale acestui sistem odios”, a fost mesajul liderului PSD. ”Statul paralel trăieşte şi pe picior mare, are cheltuieli uriaşe, toţi hrănim această maşinărie uriaşă cu care se înfrâng destine
Am plătit sute de milioane de euro pe interceptări”, a mai acuzat Dragnea.
De fapt, o analiză publicată de ”România liberă” în 2017 arată că bugetul SRI a crescut în timpul guvernărilor PSD. Premierul Emil Boc a oferit, în 2011 un buget de 1,1 miliarde de lei, dar în 2017 bugetul a ajuns la peste două miliarde de lei. Toți premierii PSD au majorat bugetul SRI fie că vorbim de Victor Ponta, Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose. Dragnea l-a acuzat pe președintele Iohannis că ”nu vede” protocoalele semnate de SRI. Însă, protocolul SRI-Parchet General a fost semnat în 2009, când șef al SRI era George Maior, fost membru PSD. Documentul a fost desecretizat de către Eduard Hellvig, ajuns șef al SRI la propunerea lui Iohannis.
Morman de gunoaie
”Am fost întrebat de ce am ales culoarea alb. Albul simbolizează curăţenia şi noi asta facem. Curăţăm ţara de mizeria împrăşitată de aceşti şobolani. Mi-a spus cineva că parcă suntem brigăzile albe. Suntem şi brigăzile albe dacă e cazul”, a explicat Dragnea, spre finalul discursului. Afirmația se va dovedi nefericită din punct de vedere mediatic. Social-democrații veniți din toate colțurile țării au lăsat în urma lor mormane de gunoaie.
Liviu Dragnea, a fost întrebat, la finalul manifestaţiei din Piaţa Victoriei, de către un grup de membri ai mişcării #Rezist, de ce membrii şi simpatizanţii PSD şi ALDE nu îşi adună gunoiul rămas în urma lor după miting. ”Sunt 200 de angajaţi de la salubritate care asta fac acum”, le-a răspuns Dragnea, el fiind întrebat apoi cine plăteşte pentru lucrarea de strângere a acestor gunoaie. Primăria Capitalei a anunţat că, în mai puţin de o oră de la încheierea mitingului PSD, 100 de muncitori au curăţat Piaţa Victoriei, dar şi alte zone ale Bucureştiului unde au avut loc evenimente în cursul zilei de sâmbătă. ” Astfel, în mai puţin de o oră, 100 de muncitori cu 10 utilaje (curăţătoare, cisterne spălat, utilaje pentru încărcarea şi transportul deşeurilor) au salubrizat întreg perimetrul în care s-a desfăşurat evenimentul”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Primăria Bucureşti.
Cine a proiectat mesajul #rezist
În timpul discursului lui Liviu Dragnea, pe clădirea Guvernului a fost proiectat mesajul #rezist, simbolul mintigurilor anti-PSD, împotriva modificărilor legilor justiției. Inițiatorul acțiunii este chiar un teleormănean, Cristian Mihia Dide, antreprenor din Roșiorii de Vede, ajutat de un prieten al său, Laurențiu Ion. Protestatarii #rezist și-au sărbătorit reușita pe facebook, postând mesajul ”Mafioților, v-am făcut varză!”. Autorii demersului reclamă faptul că nu au fost lăsați să organizeze o manifestare în Piața Victoriei. ”Pentru că Piața Victoriei ne-a fost luată abuziv. Și noi aveam manifestație publică declarată. Dar noi nu fost primiți la masă cu viceprimarul Capitalei ca să semnăm un protocol, așa cum a făcut PSD. Am vrut să le arătăm că nu ne lăsăm intimidați”, a declarat Cristian Dide pentru G4Media.ro.