3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăPoliticăCumulul pensiilor, reintrodus pas cu pas

Cumulul pensiilor, reintrodus pas cu pas

Comisia de muncă a Senatului a aprobat abrogarea unui aliniat dintr-o ordonanță de urgență a Guvernului Tudose (103/2017) care se referea la cumulul pensiilor speciale. „Persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea mai multor pensii de serviciu/indemnizaţie pentru limita de vârstă, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru obţinerea uneia dintre acestea“, menționează textul eliminat de senatori. Amendamentul a fost propus de senatorii Viorel Salan (PSD) și Vergil Chițac (Independent). Autorii amendamentelor vor fi printre beneficiarii propriilor propuneri, pentru că fac parte din categoriile care pot încasa pensii speciale.

Senatorul Viorel Salan a lucrat în Jandarmerie înainte de a fi parlamentar. Potrivit declarației sale de avere, acesta a încasat în 2016 84.725 de lei ca adjunct al Inspectoratului General al Jandarmeriei, 36.345 lei ca pensionar militar și 2.213 lei ca senator (pentru decembrie 2016). Salan a condus între 2005 și 2016 Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara. De la 1 martie 2016 a devenit adjunct al inspectorului general în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. El a deținut postul până pe 30 august 2016, adică fix șase luni, după care s-a pensionat.

Ieșirea la pensie se explică prin modul de calcul al pensiilor militare din acel moment – media salariilor realizate șase luni consecutive, din ultimii cinci ani, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor. Astfel, Salan a avut ocazia să își aleagă tocmai ultimele șase luni de activitate, în care a avut salariul cel mai mare. Ulterior, el a candidat pe listele PSD Hunedoara, fiind ales senator. Pe viitor, Salan va avea dreptul să cumuleze pensia de jandarm cu cea de parlamentar, dacă legea va fi aprobată de Parlament. Ambele pensii sunt speciale, adică sunt caculate în funcție de salariile aflate în plată și nu în funcție de contribuția la ssitemul public de pensii.

În aceeași situație se află și Vergil Chițac, care este contraamiral trecut în rezervă la începutul anului 2016 și senator. Dacă proiectul va trece, când va ajunge pensionar, Chițac va putea și el să cumuleze două pensii speciale.

 

Cum s-a răzgândit Guvernul Tudose

Este, de fapt, un nou pas spre anularea unor restricții privind cumulul de pensii, cu care Guvernul Tudose s-a lăudat la finalul anului trecut. Pe 14 decembrie 2017, Guvernul Tudose a adoptat o ordonață de urgență în acest sens (103/2017). Actul normativ prevedea că persoanele care îndeplinesc condițiile pentru obținerea mai multor categorii de pensii optează pentru obținerea uneia dintre acestea. Ordonanța reglementa și cazurile specifice, cum ar fi cumulul pensiilor speciale sau al pensiilor obșnuite cu cele speciale. ”Persoanele care îndeplinesc condițiile pentru obținerea mai multor pensii de serviciu/indemnizație pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special, optează pentru menținerea uneia sintre acesteia”, menționa alienatul trei al unuia dintre articolele din ordonanță. Potrivit alineatului 4, ”pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu/indemnizație pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special”. Singura excepție era reglementată la alineatul 5, potrivit căruia ”prevederile alin 4. nu se aplică situației în care persoana îndeplinește atât condițiile pentru acordarea pensiei din sistemul public de pensii, cât și cele pentru acordarea unei pensii dintr-un sistem propriu de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii”. Pe scurt, singurul cumul permis era cel al pensiei din sistemul public cu cea din sistemul privat, ambele bazate pe contributivitate.

Însă, pe 29 decembrie, Guvernul Tudose a emis o nouă ordonanță de urgență (116/2017) prin care anula aliniatele 4 și 5 din ordonanța precedentă. Cu alte cuvinte, devenea posibil cumulul pensiei de stat, obișnuite, cu pensia specială. Aliniatul 5 a fost eliminat din considerente de tehnică legislativă, reglementând o excepție de la alineatul 4, care nu mai există. Singura interdicție rămasă în vigoare era cea privind cumulul pensiilor speciale, pe punctul să fie, acum, eliminată de Senat.

 

Pensiile speciale ne costă 6 miliarde de lei

Comisia de muncă din Senat a dat, recent, un raport negativ propunerii legislative pentru abrogarea pensiilor speciale, propunere depusă de USR.

Propunerea legislativă vizează desființarea pensiilor speciale, urmând să rămână doar două excepții: pensiile militare și pensiile magistraților. Dacă proiectul ar fi fost votat, ar fi rămas fără pensii speciale parlamentarii, funcționarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant, personalul auxiliar din instanțele judecătorești și din parchete, membrii corpului diplomatic, membrii Curții de Conturi și cei ai Curții Constituționale.

Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, „numărul celor care beneficiază de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000 de persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale este de 6,6 miliarde lei în 2017. Dintre acestea, 8.668 sunt pensionari civili beneficiari de pensii de serviciu (diplomaţi, magistraţi, grefieri, funcţionari publici parlamentari, personal aeronautic, auditori – Curtea de Conturi). Din restul de 175.000 de pensionari, la data de 21/08/2017, erau 76.000 de militari, restul fiind pensionari din structurile MAI şi altele asimilate. Regimul pensiilor special nu respectă principiul contributivităţii, distorsionând astfel funcţionarea sistemului de pensii, în timp ce resursele bugetare sunt limitate”, se arată în documentul citat.

Recent, 16 senatori și deputati de la toate partidele, cu excepția USR,  au propus acordarea unui nou rând de pensii speciale, de data aceasta pentru aleșii locali, după ce, în 2016,  Curtea Constituțională declarase o inițiativă similară ca fiind neconstituțională.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă