4.5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăPoliticăCum se fac jocurile la vârful PNL

Cum se fac jocurile la vârful PNL

Președintele PNL, Ludovic Orban, a obținut acordul conducerii centrale a partidului pentru propunerea sa de modificare a statutului formațiunii, astfel încât liderii filialelor să poată fi demişi prin votul a jumătate plus unu dintre membrii Biroului Politic Naţional şi nu a două treimi, cum este în prezent. Orban a argumentat că modificarea va creşte performanţa electorală a formaţiunii, dar adversarii săi îl acuză că se pregăteşte să elimine în toamnă opozanţii din partid,  dacă decizia va fi validată la Consiliul Naţional PNL din 4 august.  

”Încă nu s-a modificat statutul, a fost votată o propunere în BPN, este o propunere care urmăreşte o mai bună capacitate pentru Biroul Executiv de a putea îmbunătăţi performanţa electorală a partidului, mai ales în acele filiale care, în mod evident, nu se respectă deciziile partidului, campaniile naţionale ale partidului sau nu îşi ating obiectivele electorale,” a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional.

De fapt, propunerea lui Orban a parcurs doi din cei cei trei pași procedurali necesari pentru a intra în vigoare – a trecut de Biroul Executiv și de Biroul Politic Național dar decizia finală va aparține Consiliului Național.

 

Două voturi diferite

Primele două voturi din cele trei necesare sunt semnificative pentru situația din PNL. La nivelul Biroului Executiv, care cuprinde președintele, prim-vicepreședinții și vicepreședinții propunerea lui Orban a întrunit o majoritate lejeră – 26 de voturi pentru, cinci  împotrivă și  trei abțineri.  La nivelul Biroului Politic Național, din care fac parte și președinții de filiale, liberalii au aprobat modificarea statutului PNL, cu 32 de voturi ”pentru”, 17 voturi ”împotrivă” şi șase abţineri. Cel puțin acesta este rezultatul oficial.  Adversarii lui Orban susțin că s-ar fi înregistrat, de fapt, 28 de voturi ”pentru”, 20 ”împotrivă” și șapte abțineri. ”Este dreptul oricui să facă orice fel de contestaţie,” a comentat Ludovic Orban. ”Eu vă spun că s-a numărat cu meticulozitate de trei ori. Scorul a fost acelaşi”, a afirmat liderul PNL.

Printre cei care au susținut propunerea lui Orban s-au numărat prim-vicepreședinții Raluca Turcan și Ilie Bolojan, secretarul general Robert Sighiartău. Fostul co-preşedinte al formaţiunii, Vasile Blaga, a fost de acord cu modificarea statutului şi i-a promis lui Orban susţinerea în continuare pentru funcţia de preşedinte.

Printre cei care s-au opus modificării statutului se numără Alina Gorghiu, Cristian Bușoi, Iulian Dumitrescu, Marian Petrache, Anca Boagiu, Gheorghe Falcă, Mugur Cozmanciuc, Cristian Olteanu, Gigel Știrbu sau Dan Motreanu.

 

Ce vrea fiecare tabără

Potrivit unor surse  politice această modificare a statutului face parte din strategia lui Ludovic Orban, care vrea, din toamnă, să-i demită pe unii lideri ai organizaţiilor liberale. Printre cei vizaţi sunt liderii filialelor PNL Bucureşti – Cristian Buşoi, liderii organizaţiilor de sector, PNL Ilfov – Marian Petrache şi PNL Prahova – Iulian Dumitrescu. Bătălia finală se va da la Consiliul Naţional, unde dizidenţii au în plan convocarea unui Congres extraordinar pentru înlăturarea lui Orban de la şefia partidului. Liderii nemulțumiți îi reproșează lui Orban faptul că partidul este izolat pe scena politică, și acesta ar fi unul dintre motivele eșecului moțiunii de cenzură. ”Nimeni nu vrea să discute cu noi, nici ALDE, nici UDMR nici măcar partidul lui Ponta. Dacă noi nu avem canale de comunicare măcar cu Tăriceanu, cum vom ajunge vreo dată să avem majoritate?”, a comentat unul dintre nemulțumiți. În schimb, liderul PNL a explicat, de mai multe ori, că moțiunea de cenzură a eșuat din cauza faptului că UDMR și-a urmărit propriul interes. ”Dragnea a promis UDMR ceva ce eu nu aş fi promis”, a explicat Orban, cu trimitere la schimbarea Codului administrativ, care permite folosirea limbii materne și în județele cu populație minoritară sub 20%.

Pe de altă parte, lideri precum Iulian Dumitrescu i-au reproșat lui Orban faptul că a depus o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă, fără a fi consultat partidul. ” Domnul Iulian Dumitrescu a ieșit din muțenie exact când am lansat cel mai dur atac la adresa PSD” , a replicat Orban.  Liderul PNL Ilfov, Marian Petrache a solicitat săptămâna trecută chiar organizarea unui congres extraordinar pentru a decide dacă actuala conducere mai are sau nu susținere.

 

Blaga, ofertă de nerefuzat pentru Orban

Până atunci, fiecare tabără își face calcule, Orban având majoritate în partid. Preşedintele PNL pare destul de sigur pe el şi îşi continuă netulburat planul de a face ordine în partid, având în mânecă asul locurilor pe lista alegerilor europarlamentare. Potrivit unor surse din PNL, potrivit draftului listei, pe primul ar urma să fie chiar Orban ( care ar urma să joace rolul de a trage lista), urmat de fostul co-preşedinte al partidului, Vasile Blaga. Pe listă s-ar mai regăsi Daniel Buda, Marian Jean Marinescu, Siegfried Mureşan şi Mircea Hava. Actualul europarlamentar Cristian Buşoi nu va fi propus pentru un nou mandat.

Numărul mare de foști membri PDL de pe listă este legat de jocurile de putere din interiorul PNL. Potrivit unor surse din partid, Iulian Dumitrescu, unul dintre adversarii lui Orban,  i-ar fi contactat pe foștii membrii PDL pentru a le cere sprijinul în favoarea organizării unui congres extraordinar. Ce a urmat se discută intens pe culoarele PNL.  Revenit în forță după achitarea în primă instanță, Vasile Blaga i-ar fi înfățișat situația lui Ludovic Orban, anunțându-l că unii lideri ex-PDL au semnat pentru congres extraordinar și că vor urma și alții, au afirmat surse din partid.  Dar, a adăugat Blaga,  foștii membrii PDL se simt marginalizați în noul partid – conduc doar 12 filialele județene și nu sunt în cărți pentru europarlamentare. Pe de altă parte, a calculat Blaga, 12 șefi de filiale pot schimba majoritatea, chiar dacă el personal nu și-ar dori acest lucru. Dialogul a fost unul fructuos. Foștii membri PDL vor primi filialele conduse de liberalii care vor fi decapitați și locuri eligibile pentru Bruxelles. Majoritatea foștilor membrii PDL și-au retras semnăturile pentru congresul extraordinar.

 

Pregătirile opoziției din partid 

De cealaltă parte a baricadei, adverarii lui Orban susțin că au pierdut două bătălii dar nu și războiul. Speranțele lor se bazează pe componența Consiliului Național din care fac parte, alături de liderii din conducerea centrală președinți sau vicepreședinți de CJ, primari de municipii, sau lideri ai grupurilor de consilieri locali și județeni. În general este vorba de oameni puțin dispuși să permită creșterea influenței conducerii centrale în jocurile de la nivel local. Conștienți că sunt în minoritate, adversarii lui Orban mizează pe faptul că, potrivit statutului, orice ”schimbare majoră” a statului PNL trebuie aprobată cu două treimi din voturi. Ei susțin că președintele PNL nu mai are suficientă influență în partid pentru a obține o astfel de majoritate în Consiliul Național.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Costul creditelor în România: De ce plătim dublu față de UE, chiar și cu inflația în scădere

Dobânzile mari la creditele din România sunt un paradox pentru consumatori și companii, în ciuda scăderii inflației România, alături de alte țări din Europa Centrală...
Ultima oră
Pe aceeași temă